21.7.11

Σχέδιο Σαρκοζί για μείωση χρέους κατά 20%...


Ρεπορτάζ: Μαρία Βασιλείου
Προβλέπει δάνεια 71 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την τρόικα αλλά και την επιβολή φόρου στις τράπεζες που θα μπορούσε να αποδώσει 50 δισ. ευρώ σε μία πενταετία
Σχέδιο που προβλέπει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% μετέφερε στις βαλίτσες του χθες το απόγευμα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, το οποίο και ...
συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε στο Βερολίνο λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Πρόκειται για σχέδιο που δημιούργησε προσδοκίες εξεύρεσης λύσης, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αιφνίδια πρόσκληση χθες το βράδυ του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ να μετάσχει στο δείπνο των δύο ηγετών.
Το σχέδιο του γάλλου προέδρου, το οποίο αποκάλυψαν οι «Financial Times», προβλέπει δάνεια ύψους 71 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την τρόικα αλλά και την επιβολή φόρου στις τράπεζες της ευρωζώνης, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει 50 δισ. ευρώ σε μία πενταετία. Η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% του ελληνικού χρέους, ποσοστό που ανέρχεται σε 350 δισ. ευρώ.
Ανάμεσα στα επικρατέστερα εναλλακτικά σενάρια που θα συζητηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής περιλαμβάνεται, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλούνται οι «Financial Times», η ανταλλαγή ομολόγων. Η πρόταση προβλέπει ότι ομόλογα, τα οποία κατέχουν ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας και λήγουν μέχρι το 2019, θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με νέα διάρκειας 30 ετών ώστε να εξασφαλιστεί μείωση του ελληνικού χρέους κατά 90 δισ. ευρώ. Στο σενάριο προβλέπονται και κίνητρα στους ιδιώτες πιστωτές για να ενθαρρυνθούν να δεχτούν την ανταλλαγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τραπεζίτες εκτιμούν ότι μία τελική λύση θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα την επιβολή φόρου στις τράπεζες ή το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση οι δύο εναλλακτικές συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ.
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη το βράδυ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδα. Υπό την εξέλιξη αυτή ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να ταξιδέψει εσπευσμένα στο Βερολίνο την Τετάρτη το βράδυ προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος με τη γερμανίδα ομόλογό του. Για τον ίδιο λόγο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι-εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν για σήμερα το πρωί την προγραμματισμένη για την Τετάρτη το απόγευμα συνάντησή τους, με αντικείμενο τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για την εξεύρεση λύσης. Ετσι, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει πλέον με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ. Ενδεικτική της έντασης των διαβουλεύσεων αποτελεί δήλωση που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για «εγκληματικά επίπεδα εγωισμού» της Γερμανίας στην προσέγγισή της προς την ελληνική κρίση χρέους, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Canard Enchaine». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε επισκέπτες πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Οι Ελληνες κάνουν ό,τι μπορούν. Κι εμείς το ίδιο. Οι μόνοι που δεν δείχνουν αλληλεγγύη είναι οι Γερμανοί. Ο γερμανικός εγωισμός είναι εγκληματικός: συντηρεί την κρίση».
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, μεταξύ των σεναρίων που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι η επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες για την άντληση 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, η οποία θεωρείται, κατά εμπιστευτικό έγγραφο που είχε αποκαλύψει το Reuters, η μοναδική πρόταση που είναι απίθανο να οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ομως η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετους τους τραπεζίτες, οι οποίοι απειλούν μάλιστα ότι θα προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές σε περίπτωση υιοθέτησής της.

Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ακόμη η επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιολόγησή του σε ΑΑΑ - την καλύτερη δυνατή - και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ελλάδα με προνομιακό επιτόκιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επαναγορά των ομολόγων της. Στο πλαίσιο αυτό εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει απευθείας αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία πωλούνται στη δευτερογενή αγορά ακόμη και 50% χαμηλότερα της ονομαστικής τους τιμής, απευθείας από το EFSF. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού αλλά και αύξηση των πόρων του.
Αλλά και η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και λήγουν μέχρι το 2019 βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων. Προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της αξίας τους με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και με χαμηλότερο επιτόκιο. Η αξία των ομολόγων που λήγουν το διάστημα μέχρι το 2019 υπολογίζεται γύρω στα 200 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων, η οποία θα επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών τίτλων κατά επτά χρόνια. Για να είναι ελκυστικοί οι νέοι τίτλοι, ενδεχομένως θα έχουν την εγγύηση τoυ προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: