27.6.11

«Κλήσεις» για παράνομες πινακίδες...


Σε νέα φάση μπήκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τους δρόμους της Λάρισας και της Θεσσαλίας, από την αρμόδια υπηρεσία, τη ΔΕΣΕ, με τη βοήθεια και των υπηρεσιών Τροχαίας. Στο ν. Λάρισας βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης των ιδιοκτητών των εκτάσεων, όπου βρίσκονται οι παράνομες πινακίδες, δίπλα από ...
εθνικές οδούς και αποσπούν την προσοχή των οδηγών.
Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της «Ε» από τη ΔΕΣΕ, εστάλησαν ειδοποιητήρια σε περίοικους της οδού Λάρισας- Κοζάνης, όπου εντοπίστηκαν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και ακολουθεί τις επόμενες ημέρες αποστολή ειδοποιητηρίων και στις εξόδους προς Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα κλπ. Ο νόμος είναι αυστηρός και τα πρόστιμα μεγάλα, ενώ εμπλέκεται και η Τροχαία, γιατί οι παραβάσεις εμπίπτουν στον ΚΟΚ. Γι’ αυτό και η υπηρεσία λειτουργεί με συγκατάβαση, ανθρώπινα σε αυτή τη φάση και με πρώτο στόχο, τη συνεργασία του ιδιώτη. Σε αυτή τη φάση ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης της παράνομης ταμπέλας, για να την απομακρύνει με δικά του έξοδα. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν δεν συμβεί αυτό, μπαίνει η υπηρεσία στον ιδιωτικό χώρο, με βάση παλιότερη γνωμάτευση του Αρείου Πάγου και απομακρύνει την παράνομη πινακίδα, χρεώνοντας το έξοδο στον ιδιώτη.
Στη Λάρισα, η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από πέρυσι, από τη ΔΕΣΕ, με άμεσα θετικά αποτελέσματα και συνεχίζεται. Η απόσταση των διαφημιστικών πινακίδων από το δρόμο πρέπει να είναι 40 μέτρα για εθνικές οδούς, όπου το όριο είναι μέχρι 70 χλμ./ ώρα και στον ΠΑΘΕ, η απόσταση ανεβαίνει στα 150 μέτρα. Επίσης, παίζει ρόλο και ο προσανατολισμός της πινακίδας, σε σχέση με το πώς τη βλέπει ο οδηγός του διερχόμενου οχήματος.
Οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, σε όλη την Ελλάδα, ήταν αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών. Το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, παλιότερα, είχε χαρακτηρίσει τις πινακίδες «πληγή» στο υπεραστικό και ιδιαίτερα στο αστικό οδικό δίκτυο της χώρας και η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι οι διατάξεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των κατοικημένων περιοχών είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμβάσεις.
Από τον Απρίλιο του 2010, το υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει αρχίσει την αποκαθήλωση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που υπήρχαν διάσπαρτες, κυρίως στους δρόμους της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δημιούργησε τη διαδικτυακή σελίδα «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» (illegalsigns.gov.gr), η οποία αποτελεί μέρος των δράσεων για την οδική ασφάλεια. Η σελίδα δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Μέσα από τη συγκεκριμένη σελίδα, οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην αποξήλωση των επικίνδυνων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων μέσω μίας απλής φόρμας ή ακόμα και μέσω του iphone.
Πάντως, η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε την Ελλάδα λίγο πριν το 2004, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και από τότε συνεχίζεται, κατά τόπους. Στη Θεσσαλία, ήδη γίνονται ενέργειες στους τρεις νομούς, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας και θ’ ακολουθήσει και η Μαγνησία.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: