24.6.11

ΚΥΠΡΟΣ: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο γύρω από την οικονομία


Λευκωσία: Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δήλωσε ότι το μέτρο της εισφοράς 1.000 ευρώ από κερδοφόρες επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί με τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί ο ρόλος της Κύπρου ως επιτυχημένου διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Εξέφρασε, επίσης την πεποίθηση ότι το προτεινόμενο μέτρο δεν
θα προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες.

Ο κ. Σταυράκης μιλούσε ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, τα οποία αφορούν την εξεύρεση πόρων και τα οποία, όπως είπε, μπορούν να επιλυθούν και μέσω των εταιρειών.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι στόχος είναι να μη διαταραχθεί το τόσο προσοδοφόρο επίπεδο εγγραφής εταιρειών.

ΟEB: Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλουν

Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλουν στην εξυγίανση της οικονομίας προτού να είναι πολύ αργά. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερα η κάθε επιχείρηση να καταβάλει τώρα 1000 ευρώ ως ένα εφάπαξ ποσό παρά να δώσει στο μέλλον πολύ περισσότερα.

Αντιδράσεις από καθηγητές και δασκάλους

Ενστάσεις διατυπώνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για την καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης - συντεχνιών για συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ζητούν γραπτώς τη σχετική πρόταση και προτάσσουν ως πρώτο και κυριότερο μέτρο για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ υποστήριξε πως με βάση τη συμφωνία οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν περίπου 1000 ευρώ το χρόνο όσα δηλαδή και οι κερδοφόρες εταιρείες των εκατομμυρίων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού αναφέρθηκε σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τη λήψη οριστικής απόφασης και εισηγήθηκε συζήτηση εφ' όλης της ύλης, της συνεισφοράς δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων, του συνταξιοδοτικού και της ΑΤΑ.

«Επειγόντως» μέτρα ζητά ο ΔΗΣΥ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι «εάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Κύπρος δεν δώσει το μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ότι λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία, οι νέες υποβαθμίσεις που θα έρθουν θα είναι τέτοιες που θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο το σύνολο της οικονομίας του τόπου».

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να αγγίξει «επειγόντως» τα θέματα του συνταξιοδοτικού του κρατικού μισθολογίου και των στοχευμένων κοινωνικών παροχών.

Αναφερόμενος στη μείωση του κρατικού μισθολογίου ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του εισηγείται μεταξύ άλλων:

- Πάγωμα των μισθών των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
- Μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο.
- Συνεισφορά των εισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό, ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, ενώ για τις κοινωνικές παροχές είπε ότι πρέπει να είναι στοχευμένες και να τεθούν κριτήρια εισοδημάτων και πλούτου.

«Η κυβέρνηση προχωρεί σε διαρθρωτικές αλλαγές»

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΗΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι στόχος των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με της ηγεσίες των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων ήταν η συζήτηση τρόπων για κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση προχωρεί παράλληλα και σε διαρθρωτικές αλλαγές με πρώτη το συνταξιοδοτικό, ο διάλογος για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για τις στοχευμένες κοινωνικές παροχές και για τη φορολόγηση του πλούτου ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλλει προτάσεις στη Βουλή τις οποίες όμως απέρριψε ο ΔΗΣΥ.

Απαντώντας στην πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πάγωμα των μισθών των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί δεν θα δοθούν γενικές αυξήσεις.

Ξεκαθάρισε ότι οι προσαυξήσεις περιέχονται στα σχέδια υπηρεσίας και στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, αλλά και στην ΑΤΑ, που επίσης αποτελεί συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι στην πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπεται μείωση των κλιμάκων εισδοχής. «Όμως», πρόσθεσε, «προχωρούμε σε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων».

ΔΗΚΟ: Εθνική υπόθεση η οικονομία

Εθνική υπόθεση χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ& το θέμα της οικονομίας, τονίζοντας ότι είναι η ώρα των τολμηρών και υπεύθυνων αποφάσεων και η ώρα για συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου δήλωσε ότι αποσπασματικά μέτρα έστω κι αν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση δεν είναι αρκετά και ότι αυτά πρέπει να στοχεύουν κυρίως στην αντιμετώπιση των σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων.

Ανησυχία εκφράζει η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά του, το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως παρακολουθεί την εξέλιξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για την λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της για συλλογική διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των αναγκαίων αποφάσεων.

Στην ανακοίνωση, η ΕΔΕΚ εκφράζει επίσης «'την έντονη ανησυχία» της «για το γεγονός ότι στα συζητούμενα μέτρα δεν περιλαμβάνονται εκείνα που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας».

«Εκφράζουμε ταυτόχρονα το φόβο ότι τυχόν μη λήψη των αναγκαίων μέτρων θα εκθέσει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους την κυπριακή οικονομία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα δυσπιστίας στις διεθνείς αγορές», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Προσθέτει ότι «η έλλειψη αποφασιστικότητας, η αναβλητικότητα και οι δισταγμοί στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων όχι μόνο δεν θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε έξοδο από την στασιμότητα και τους κινδύνους αλλά θα τους επιτείνει».

Ήδη, συνεχίζει, «νέες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προαναγγέλλονται ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου μειώνεται δραματικά».

«Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε την σύντομη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων την ανακοίνωση των μέτρων που θα αποφασιστούν και θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Βολές από ΕΥΡΩΚΟ

Για άσκηση περιστασιακής πολιτικής και για λογιστικές αλχημείες, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΕΥΡΩΚΟ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Στέλιος Αμερικάνος είπε ότι αυτό που προσπαθεί να πετύχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι να καλύψει τα σημερινά της ταμειακά ελλείμματα και δεν ασχολείται με μακροπρόθεσμο ή έστω μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης των σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: