2.6.11
∆είχνουν την «πόρτα» σε όσους περισσεύουν...
Μπαράζ απολύσεων φέρνει το νέο Μνηµόνιο, µε τους υπαλλήλους των δηµόσιων φορέων που τίθενται σε εξυγίανση ή αποκρατικοποιούνται να έρχονται αντιµέτωποι µε αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης και το ενδεχόµενο να λάβουν εισιτήριο εξόδου από το ∆ηµόσιο.
Για συµφωνία µεταξύ του... οικονοµικού επιτελείου και της τρόικας κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη, ώστε στο εξής να απολύεται το προσωπικό φορέων που συγχωνεύονται, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η µετάταξή του στον στενό δηµόσιο τοµέα.
Το µοντέλο αυτό περιέγραψε εµµέσως πλην σαφώς χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος µε την ανακοίνωση του νέου πακέτου καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων που θα έρθει τον Οκτώβριο.
«∆εν σηµαίνει ότι θα έρθουν όλοι στο ∆ηµόσιο από φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Θα αποφασίζει το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο στο οποίο ανήκει κάθε φορέας για τον αριθµό των εργαζοµένων που υπάρχει δυνατότητα µετάταξής τους σε άλλες δηµόσιες υπηρεσίες» ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης.
Για την τύχη των υπολοίπων εργαζοµένων κάθε φορέα θα αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός που προΐσταται του φορέα. «Εάν πουληθεί ο φορέας, µπορεί να αφήσει στην κρίση του αγοραστή το µέλλον των υπαλλήλων, εάν κλείσει θα τους απολύει ή ενδέχεται και για κάποιο χρονικό διάστηµα να τους βάζει σε ειδικά προγράµµατα επανεκπαίδευσης» σχολίαζαν.
Η διαδικασία αυτή έχει προκαλέσει, σύµφωνα µε πληροφορίες, ενστάσεις από τους υπουργούς, οι οποίοι θα κληθούν το επόµενο διάστηµα να δείξουν τον δρόµο της απόλυσης σε εργαζοµένους, ενώ υπάρχουν και διαφωνίες για τους φορείς που ανακοινώθηκε ότι θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν καθώς – όπως υποστηρίζουν – σε ορισµένους υπάρχουν έργα σε εξέλιξη ή εµπλέκονται και προγράµµατα τα οποία συγχρηµατοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ. Αυστηρές ρυθµίσεις ετοιµάζονται και για την επιλογή των υπαλλήλων που θα µεταταχθούν. Ο αριθµός τους θα καθορίζεται µε βάση τόσο τις ανάγκες και τα κενά που εµφανίζουν οι δηµόσιες υπηρεσίες όσο κυρίως την αυστηρή τήρηση της αναλογίας µιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις υπαλλήλων από το ∆ηµόσιο – µε δεδοµένο πως οι µετατάξεις από τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα στον στενό θεωρούνται νέες προσλήψεις.
Οσον αφορά τη διαδικασία µετάταξης θα γίνεται επιλογή των υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ, στο οποίο θα υποβάλλουν αιτήσεις. Συγκεκριµένα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, η ανεξάρτητη Αρχή θα προβαίνει σε αξιολόγηση για το ποιοι εργαζόµενοι κρίνονται ικανοί να συνεχίζουν να απασχολούνται στο ∆ηµόσιο.
Βασικά κριτήρια της αξιολόγησης θα αποτελούν οι υπηρεσιακοί φάκελοι και εκθέσεις των προϊσταµένων για κάθε εργαζόµενο, η ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών παραπτωµάτων ή επιβολή ποινών, ενώ θα προβλεφθεί και διαδικασία προφορικής συνέντευξης µε στόχο το ΑΣΕΠ να σχηµατίσει πλήρη εικόνα για την αποδοτικότητα και ικανότητα του υπαλλήλου.
Η απειλή των απολύσεων και στις ∆ΕΚΟ ύστερα από απαίτηση της τρόικας υποχρεώνουν το υπουργείο Μεταφορών να προχωρήσει στην ταχύτατη συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας. Οι πέντε εταιρείες που υπάρχουν σήµερα (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ, Τραµ) θα γίνουν δύο.
Η ηγεσία του υπουργείου, η οποία έχει διαµηνύσει σε όλους τους τόνους ότι είναι αντίθετη µε τις απολύσεις, φιλοδοξεί εντός του επόµενου δεκαπενθηµέρου να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράµµατα των δύο νέων εταιρειών από τα οποία θα προκύψει πιθανόν ένα δεύτερο κύµα µετατάξεων.
Στόχος είναι εάν ορισµένοι εργαζόµενοι κριθούν υπεράριθµοι να προλάβουν µέσα από ένα δεύτερο κύµα µετατάξεων να µετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες προκειµένου να αποφευχθούν απολύσεις.
TANEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.