9.6.11

Τον χόρεψαν... συναίνεση ...


Αντιµέτωπος µε την προοπτική αποµόνωσης από τους ευρωπαϊκούς θεσµούς και την ευρωπαϊκή «οικογένεια της Κεντροδεξιάς» βρίσκεται από χθες οπρόεδρος της Ν.∆. Αντώνης Σαµαράς, καθώς τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ όσο και ο... πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασαν την κατηγορηµατική αντίθεσή τους στην «αντιµνηµονιακή» στάση του.Μάλιστα, και οι δύο άνδρες τόνισαν τη σηµασία που έχει η ευρύτερη συναίνεση για την επιτυχία του Προγράµµατος, καθιστώντας έτσι τον κ. Σαµαρά εµµέσως πληνσαφώς υπεύθυνο για τιςτυχόν δυσκολίες που θα παρουσιαστούν κατά την εφαρµογή του.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι και στην τηλεδιάσκεψη τωνυπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης, η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα ήταν µεταξύ των πρώτων θεµάτων που συζητήθηκαν. Οπωςανέφερε στη γραπτήδήλωσή τουο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-ΚλοντΓιούνκερ, «οι υπουργοί Οικονοµικών υπογράµµισαν τη σηµασία της διακοµµατικής στήριξης του Προγράµµατος στην Ελλάδα και τόνισαν ότι η προσαρµογήτης ελληνικής οικονοµίας µπορεί να επιτύχει µόνο εφόσον όλα τα πολιτικά κόµµατα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραµέτρους του Προγράµµατος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ, µολονότι δεν συνηθίζει να εκδίδει ανακοινώσεις για συναντήσεις τις οποίες έχει «εκτός πρωτοκόλλου» (σ.σ.: ο κ. Σαµαράς είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης καιόχι αρχηγός κράτους ή πρωθυπουργός), εξέδωσε λιτή ανακοίνωση µετά τη συνάντησή του µε τον πρόεδρο της Ν.∆. Σε αυτήν επαναλαµβάνει πως «σηµαντική πρόοδος έχειεπιτευχθεί το τελευταίο έτος»στην Ελλάδα,αλλά απαιτούνται ακόµη «µέγιστες προσπάθειες στον τοµέα τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών». Υπενθυµίζει πως «η ετοιµότητα της ευρωζώνης», να συνεχίσεινα υποστηρίζει την Ελλάδα,«εξαρτάται από ένα ισχυρό και φιλόδοξο Πρόγραµµα Προσαρµογής, όπως προτάθηκε από την τρόικα». Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου καταλήγει: «Οι προσπάθειες να επανατοποθετηθεί η Ελλάδα σε µια βιώσιµη και αξιόπιστη δηµοσιονοµική οδό και στην οικονοµική ανάκαµψη απαιτούνόλα τα µέρη να παράσχουν ευρύτερη και δηµιουργική πολιτική στήριξη. Κάλεσα τον κ. Σαµαρά ναείναι συνεργάσιµος µε αυτή την έννοια».

Σύµφωνα µε συνεργάτες του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση του προέδρου της Ν.∆. καθώς – όπως επισηµαίνουν – έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να πείσει σε κρίσιµες στιγµές ορισµένους «απρόθυµους» εταίρουςγια την ανάγκη να στηριχθείη Ελλάδα. Επιπλέον, έλεγαν, ο κ.Βαν Ρόµπαϊ πιστεύει ότι η παράταξη της Κεντροδεξιάςστην Ελλάδαέχει βαθύτατες ευθύνες για την κρίση δηµοσίου χρέους στην οποία περιήλθε η χώρα και, ως εκτούτου, θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατηµένη στη ρητορική της.

Η... ψυχρολουσίαγια τον κ. Σαµαρά συνεχίστηκεαπό τον πρόεδρο της Κοµισιόνκ. Μπαρόζο. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του, αναφέρεται ρητά πως «έλαβε την ευκαιρία να παροτρύνει τον κ. Σαµαρά να δείξει την προσήλωσή του στηνεπίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, έτσι ώστε η Ελλάδα να αντιµετωπίσει κατά τον πλέον αποφασιστικό και αποτελεσµατικό τρόπο τις τρέχουσες ιστορικέςπροκλήσεις για την αντιµετώπιση της κατάστασης των δηµοσίων οικονοµικών της».

Ο πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι«η Κοµισιόν πιστεύει βαθύταταπως µια ευρεία πολιτική και κοινωνική υποστήριξη των µεταρρυθµιστικών µέτρων είναι κοµβικά σηµαντική για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης στο µέλλοντης ελληνικής οικονοµίας».

Από την πλευρά τους,συνερ γάτες του κ. Μπαρόζο έλεγαν πως ο πρόεδρος της Κοµισιόν – ο οποίος επίσης ανήκει πολιτικά στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά – ένιωσε εξαιρετικά απογοητευµένος από τη στάση του προέδρου της Ν.∆., σε αντίθεση µε την ωριµότητα που έχουν επιδείξει οι πολιτικές δυνάµεις στη χώρα του,την Πορτογαλία. Προσέθεταν ακόµη πως µια δανειακή σύµβαση όπως το Μνηµόνιο αποτελεί τµήµα του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και άρα πρέπει να γίνεται σεβαστή από την κάθε χώρα, ακόµη και όταν η κυβέρνηση αλλάζει – µια σαφής αιχµή για το ενδεχόµενο «επαναδιαπραγµάτευσης» αν γίνει κυβέρνηση η Ν.∆.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: