8.6.11

«Ναι» σε δημοψηφίσματα, «όχι» για το μεσοπρόθεσμο...


Μία και μοναδική επιλογή έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου περί δημοψηφισμάτων, και αυτή δεν αφορά το κρας τεστ για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η κουβέντα έγινε, γίνεται και συνεχίζεται στην κυβέρνηση πάντως, καθώς ο πρωθυπουργός έχει πάγια και εκφρασμένη άποψη υπέρ των δημοψηφισμάτων, αλλά το νομικό κενό για την υλοποίησή τους (εφόσον το αποφασίσουν) παραμένει.

Και...
αυτό γιατί από την πρώτη ημέρα της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ψηφισμένο νομικό πλαίσιο που θα μπορούσε κατόπιν να λειτουργήσει ως βάση για τη δρομολόγησή τους!

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας προχθές στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο -όπου εισέπραξε απανωτές αρνήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος-, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Ραγκούση, να προχωρήσει στη σύνταξη των απαραίτητων νομοθετημάτων, τη στιγμή που στο επιτελείο του συζητούν το πότε και το ποιας κατεύθυνσης θα μπορούσαν να είναι τα ερωτήματα.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει... γενικώς ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφισμάτων "δείχνοντας" το φθινόπωρο ως κατάλληλο χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι από τα ερωτήματα απορρίπτεται (και βάσει Συντάγματος) το οποιοδήποτε με δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Αλλωστε στο πρωθυπουργικό επιτελείο σκέφτονται άλλα που εφάπτονται με μεγάλες αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα.

"Ο εκλογικός νόμος είναι έτοιμος", δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος "φρόντισε" να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών.

"Ο εκλογικός νόμος είναι μια μεγάλη διαδικασία και εννοείται ότι θα υπάρχει επιδίωξη να υπάρχουν συνθέσεις απόψεων", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος εν τω μεταξύ άκουσε εκτός από τους υπουργούς και άλλα κόμματα να αμφισβητούν την ανάγκη δημοψηφίσματος "μέσα σε ένα θολό τοπίο".

Και πρόσθεσε κλείνοντας: "Σε μια εποχή που απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις -και η μεγαλύτερη συναίνεση, εννοείται, ποια άλλη θα μπορούσε να είναι από ένα δημοψήφισμα, απευθείας από τον ελληνικό λαό;- εάν όντως τεθούν ζητήματα μεγάλης σημασίας, ο θεσμός του δημοψηφίσματος είναι αυτός που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη της μεγαλύτερης συναίνεσης".

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η επιλογή του δημοψηφίσματος πρέπει να αποκλειστεί, τονίζοντας ότι οδηγεί τελικώς σε εκλογές...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: