16.6.11

Η συναίνεση κράτησε πέντε ώρες...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: , ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Σεπαιχνίδι εντυπώσεων κατέληξε ηαποτυχηµένη προσπάθειασχηµατισµού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που διήρκεσε περί τις πέντε ώρες. Εληξε δε µάλλον άδοξα, όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό που έπεσεως «µια ιδέα» στην εικοσάλεπτης διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Α. Σαµαρά θα...
µπορούσε και να υλοποιηθεί!

Η ευθύνη προφανώς βαρύνεικαι τους δύο πολιτικούςηγέτες, αλλά πρέπει να σηµειωθεί ότι στηδιάρκεια των ωρώνπου µεσολάβησαν από την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαµαρά δηµιουργήθηκε σκηνικό ραγδαίων πολιτικών ανατροπών. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε διατεθειµένος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία προκειµένου να σχηµατιστεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής. «Ανείµαι εγώ το πρόβληµα, να κάνωστην άκρη», είπε ο Γ. Παπανδρέουστον Αντ. Σαµαρά, σύµφωνα µετον κυβερνητικό εκπρόσωπο.Ταυτόχροναάρχισε να κυκλοφορεί σειρά ονοµάτων τα οποία θα µπορούσαν να ηγηθούν της κυβέρνησης συνασπισµού. Αναφέρθηκαν συγκεκριµένα τα ονόµατα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήµου, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, του τέως Προέδρου της ∆ηµοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου κ.ά., αλλά όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια δεν υπήρξε η παραµικρή βολιδοσκόπησηεκ µέρους κανενός εκπροσώπου των δύο κοµµάτων προς αυτούς.

Η φηµολογούµενη εθελούσια αποχώρηση τουκ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, που κατά τον κ. Σαµαρά τέθηκε ως όρος για να προχωρήσει η «ιδέα» του σχηµατισµού κυβέρνησης σωτηρίας,προκάλεσε σεισµικές αντιδράσειςστο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να δέχθηκε τις αντιδράσεις πολλών κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι είχαν πλήρη άγνοια για τις προθέσεις του, και έπειτα απόεντατικές δια

Τα πρόσωπα που αναφέρονταν ως πιθανοί πρωθυπουργοί δεν δέχθηκαν καµία διερευνητική κρούση

βουλεύσεις φέρεται να πείστηκε να αλλάξει στάση.Εγινε γνωστόότι της προσπάθειας που έγινε για να µεταβάλει άποψη ο Πρωθυπουργός ακολούθησανεντατικές συζητήσεις για να οικοδοµηθεί αξιόπιστη επιχειρηµατολογία που θα χρέωνε το ναυάγιο της «ιδέας» στον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά.

Μια αρχική σκέψη, που τελικά επικράτησε ως βασική, ήταν να του χρεώσουν ότι υπονόµευσετην «ιδέα» περί σχηµατισµού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και παραίτησης του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, µε σκόπιµη διαρροήστα µέσα ενηµέρωσης. Η σκέψηεγκαταλείφθηκε προς στιγµήν και υιοθετήθηκε µια δεύτερη, η οποίαπροβλήθηκε στα µέσα ενηµέρωσης, µε επίσηµη διαρροή: ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που πρότεινε στον κ. Σαµαρά την εθελούσια αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνασπισµού ΠΑΣΟΚ - Ν.∆. υπό άλλοπολιτικό – ή µη – πρόσωπο.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε να προταθούν στονκ. Σαµαρά τρεις όροι για τον σχηµατισµό της κυβέρνησης αυτής που, κατά την άποψη εκείνων που τη διατύπωσαν, θα ήταν δύσκολο να αποδεχτεί ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας.Οπως την περιέγραψε σχηµατικά στα«ΝΕΑ» στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, οι όροι αυτοί ήταν οι ακόλουθοι:

1. Κυβέρνησηµε συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα ζωής, πέραν του έτους – η Ν.∆. αντέτεινε σχηµατισµό κυβέρνησης αποκλειστικά γιατην επαναδιαπραγµάτευση του πρώτου Μνηµονίου και διαπραγµάτευση για το δεύτερο Μνηµόνιο που θα συνοδεύει τον νέο δανεισµό της χώρας.

2. Συµφωνία επίσυγκεκριµένου πολιτικού πλαισίου, µε πολιτικές παρεµβάσεις που αφορούν το κράτος, τη διαφθορά, την ανασυγκρότηση των µηχανισµών είσπραξης των φόρων.

3. Συµφωνία για τοπεριεχόµενο και το αντικείµενο της επαναδιαπραγµάτευσης µε την τρόικακαι την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η διατύπωση των όρων αυτών, ευελπιστούσε τοΜέγαρο Μαξίµου, θα προκαλούσε την αντίδραση της Νέας ∆ηµοκρατίας και τελικά την άρνησή της, δεδοµένου ότι στόχος του Αντώνη Σαµαρά, κατά την κυβέρνηση, ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Τις διεργασίες παρακολουθούσε µε κοµµένη την ανάσα η κυβέρνηση, αλλά και η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ.Και όπως έγινε γνωστό, η προσδιορισµένη για σήµερα συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου θα µπορούσε να µετεξελιχθεί σε θρυαλλίδα για την κυβερνητική συνοχή. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναµενόταν ναζητήσουν εξηγήσεις από τον κ. Παπανδρέου για όλη αυτή την υπόθεση και για το γεγονός ότι για µια τόσο ιστορικής σηµασίας πολιτική πρωτοβουλία δεν ζητήθηκε ούτεη γνώµη τους, αλλά ούτε και οι προτάσεις τους.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις ήταν χθες κατά τη διάρκεια τηςηµέρας τόσο έντονες, που πολλοί δεν απέκλειαν ότι ίσως στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου να µην υπήρχε η κυβέρνηση µε την έως τότε σύνθεσή της, µη αποκλείοντας να υπάρξουν σηµαντικές ρήξεις, ακόµη και παραιτήσεις.


Ανασχηµατισµός µετά το ναυάγιο

Ναυάγησε η προσπάθεια σχηµατισµού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και τώρα πλέον όλα είναι ανοιχτά, από τον ευρύ, δοµικό ανασχηµατισµό που ανήγγειλε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός µε διάγγελµά του µέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. ο Πρωθυπουργός που θα ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης από τη Βουλή αµέσως µετά την ορκωµοσία της νέας κυβέρνησης – η σχετική ψηφοφορία αναµένεται να πραγµατοποιηθεί τα µεσάνυχτα της Κυριακής ή της ∆ευτέρας – επέρριψε την απόλυτη ευθύνη για το ναυάγιο της κυβέρνησης συνασπισµού µε τη ν.∆. στην αξιωµατική αντιπολίτευση, η οποία χειρίστηκε µια κρίσιµη – όπως ανέφερε – ιστορική ευκαιρία «µε επικοινωνιακούς όρους και όχι µε όρους εθνικής ευθύνης» και έθεσε όρους που δεν µπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί. Εκλογές ζήτησε για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαµαράς, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι έχει γαντζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας.

Ηταν η απάντηση στο σκέλος της δήλωσης του Πρωθυπουργού, που του επέρριπτε την απόλυτη ευθύνη για το ναυάγιο. «Πριν καν συζητηθεί και η ουσία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «τέθηκαν δηµοσίως όροι που δεν µπορούν να γίνουν δεκτοί διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταµένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το µείζον εθνικό θέµα είναι η αντιµετώπιση του δηµόσιου χρέους».

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι οι αναφορές του Πρωθυπουργού αφορούσαν κυρίως την απαίτηση της ν.∆. να υπάρξει επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου, κάτι που αρνείται σθεναρά η τρόικα. Είναι διαπιστωµένο ότι ο κ. Παπανδρέου συνοµίλησε αρκετές φορές τόσο µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ όσο και µε τον ΖανΚλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο ολι Ρεν, οι οποίοι του κατέστησαν σαφές ότι ούτε η τρόικα ούτε η Ε.Ε. δέχονται επαναδιαπραγµάτευση του Mνηµονίου. Και πως αυτό το δήλωσαν σαφώς και στον κ. Σαµαρά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Αλλες πηγές αναφερόµενες στον ανασχηµατισµό έλεγαν ότι «θα απαντά στο αίτηµα της κοινωνίας για αλλαγές» και προσέθεταν ότι θα είναι δοµικός προς την κατεύθυνση της δηµιουργίας ενός «ευέλικτου και αποτελεσµατικού» κυβερνητικού σχήµατος.
Δεν είχε συζητήσει την πρόταση ούτε µε τους στενούς συνεργάτες του

Η ΠΡΟΤΑΣΗ για συγκρότηση κυβέρνησης κοινής αποδοχής υπεβλήθη χωρίς να ζητηθεί η γνώµη ακόµη και προσκείµενων στον Πρωθυπουργό κυβερνητικώνστελεχών, και έξω από κάθε διαδικασία.

Μάλιστα,από διάφορες πλευρές αναφέρθηκε ότιστην προχθεσινή σύσκεψη στο Καστρί, µε τη συµµετοχή των Γιάννη Ραγκούση, Παύλου Γερουλάνου, ∆ηµήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Καρχιµάκη, Ρεγγίνας Βάρτζεληκαι Νίκου Αθανασάκη, οκ. Παπανδρέουκατέστησε σαφές ότι δενεπρόκειτο να ζητήσειεκλογές επισκεπτόµενος τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Οι µετέχοντες έµειναν µε την εντύπωση ότι θα ζητούσε από τον κ.Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίαγιαµια ύστατη προσπάθειαεπίτευξης εθνικής συνεννόησης.

Τα ίδια,σύµφωνα µεπληροφορίες, ανέφερε και στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας,ο οποίος ωστόσο απέρριψεουσιαστικά τοαίτηµά του, δηλώνοντάςτου ότιδεν θα είχε νόηµαµια νέασύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεδοµένης της άρνησης αρκετών εξ αυτών.

Ο Πρωθυπουργόςέλαβε την απόφαση ναπροτείνεικυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αναφέρουν οι πληροφορίες, συσκεπτόµενος κατά την επιστροφήτου στο Μέγαρο Μαξίµου µετους Νίκο Αθανασάκη, Γιώργο Πεταλωτή, Γιώργο Ελενόπουλοκαι Κώστα Θέο. Στη συνέχεια άρχισε να γράφειτο δραµατικό διάγγελµά του στονελληνικό λαό, µιλώντας ταυτόχρονα στο τηλέφωνο µε διάφορα στελέχη.

Στηναπόφαση να προχωρήσει σε ανασχηµατισµό και αναζήτηση ψήφουεµπιστοσύνης από τη Βουλή κατέληξε, σύµφωναµε κυβερνητικούς παράγοντες, µετά τη διαπίστωση ότι ήδη τα στελέχη της Ν.∆. τον κατηγορούσαν πως «απέδρασε» και «επέλεξε τη φυγή» γιατί απέτυχε.

Οσοι συµµετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη στο Καστρί είχαν µείνει µε την εντύπωση ότι θα επιδιωκόταν νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


«Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόµο»

Oλόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη: «Η χώρα διέρχεται κρίσιµες στιγµές. οφείλουµε να διασφαλίσουµε µε αίσθηµα εθνικής ευθύνης το µέλλον της πατρίδας, αντιµετωπίζοντας µε αποφασιστικότητα την παρούσα πολύµορφη κρίση. Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε µια στιγµή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραµε στους ώµους µας τις αµαρτίες άλλων.

Με αφοσίωση η κυβέρνησή µας δίνει 20 µήνες τώρα τη µάχη για τη διάσωση της χώρας.

Και έχει µείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές µεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά µιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.

Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κοµµατικό. Εκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόµµατα της αντιπολίτευσης.

Σήµερα επανήλθα µε νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κοµµάτων, προκειµένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη µου από αξιώµατα.

Παρά τη δική µου στάση, η αξιωµατική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια µε επικοινωνιακούς όρους και όχι µε όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δηµοσίως όροι που δεν µπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταµένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το µείζον εθνικό θέµα είναι η αντιµετώπιση του δηµόσιου χρέους.

Εχω µάθει στη ζωή µου να δίνω µάχες για την πατρίδα, για την οικονοµία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουµε όλοι τις ευθύνες των πράξεών µας απέναντι στη χώρα.

Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόµο, τον δρόµο του καθήκοντος, µαζί µε την Κοινοβουλευτική οµάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό. Αύριο θα σχηµατίσω νέα κυβέρνηση και αµέσως µετά θα ζητήσω ψήφο εµπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης».


Η ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΜΗΣ

Σύµφωνα µε τον Κανονισµότης Βουλής (άρθρο 141),η κυβέρνηση µπορεί να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης της Βουλής µε γραπτή ή προφορικήδήλωση του Πρωθυπουργού. Η πρόταση θα εγγραφεί σε Ειδική Ηµερήσια ∆ιάταξη και η συζήτηση αρχίζει δύο ηµέρες µετά την υποβολή της. ∆ιαρκεί τρεις ηµέρες και τα µεσάνυχτα της τελευταίας διεξάγεται ονοµαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απολαύει της εµπιστοσύνης της Βουλής εάν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών(151), η οποία όµως δεν επιτρέπεταισε καµία περίπτωση ναείναι µικρότερη απότα δύο πέµπτατου όλου αριθµού των βουλευτών (120).

Αυτό σηµαίνει ότι µετά τηναποψινή δήλωση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου η συζήτησηµπορεί να αρχίσει τηνΠαρασκευή και θα ολοκληρωθεί τα µεσάνυχτα της Κυριακής µε την ονοµαστική ψηφοφορία.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: