Της Πόπης Διαμαντάκου
Θέαµα πρωτοφανές στην Ιστορία σε απευθείας µετάδοση, µε την Πλατεία Συντάγµατος να αλλάζει on camera ύφος από ειρηνικό σε πολεµικό και πάλι ειρηνικό, σαν εναλλασσόµενο φόντο των θριλερικών πολιτικών διεργασιών.
Το τελευταίο που θα χρειαζόταν η... χώρα τέτοιες ώρες θα ήταν να σιγήσουν τα µέσα ενηµέρωσης. Το τελευταίο που θα χρειαζόταν η δηµοσιογραφική συνείδηση θα ήταν το βάρος της σιωπής της στην κρισιµότερη στιγµή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Eµοιαζε πέρα από κάθε λογική η πλειοψηφική – δυστυχώς – εµµονή της ΕΣΗΕΑ να απεργήσουν οι δηµοσιογράφοι την ηµέρα που οι πολίτες θα βρίσκονταν στους δρόµους, την ηµέρα που διαφαινόταν και αποδείχθηκε ότι θα υπήρχαν πολιτικές εξελίξεις µε βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός ζήτησε συνάντηση µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.
Ευτυχώς επικράτησε η σύνεση την τελευταία στιγµή και ανακλήθηκε η δηµοσιογραφική απεργία. Και έτσι συνδέθηκαν αµέσως οι τηλεοπτικές οθόνες µε το Κέντρο της Αθήνας για να αρχίσει ένα θέαµα απρόβλεπτο και πρωτοφανές, καθώς on camera εξελίσσονταν όλα. Η Πλατεία Συντάγµατος άλλαζε περιεχόµενο και από ειρηνικά πλήθη κάθε ηλικίας «Αγανακτισµένων», γέµιζε από πολεµικούς µπαχαλάκηδες και ροπαλοφόρους. Και την ίδια στιγµή πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες, µε τον Πρωθυπουργό να συσκέπτεται µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τον υπουργό Οικονοµικών να παρουσιάζει το Μεσοπρόθεσµο, βουλευτές να αγωνίζονται να φτάσουν στην αποκλεισµένη Βουλή, να επικοινωνούν µε κανάλια, πολιτικοί αρχηγοί να εκπονούν προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό και όλα µέσα σε κλίµα κατεπείγοντος.
Παρακολουθούσαµε σε πραγµατικό χρόνο την ιστορία εν εξελίξει µε εικόνες κοσµοπληµµύρας, αλλά και έντασης να συνοδεύουν τις πληροφορίες που ακαταπαύστως έφταναν από τους ρεπόρτερ στα βιαστικά πάνελ που συστάθηκαν. Πάνελ µακράς διαρκείας στον Σκάι, όπου Τσαπανίδου και Λυριτζής - Οικονόµου ενώνουν τις δυνάµεις τους και αξιοποιούν την εµπειρία τους. Λίγο αργότερα αρχίζει το Alter µε τον Ακη Παυλόπουλο, ενώ Μega και Αnt1 καλύπτουν τις ανάγκες µε εκτενή δελτία ειδήσεων στην αρχή, µέχρι να οργανωθεί µαραθώνια αναµετάδοση στο Mega υπό τον Αντώνη Λιάρο.
∆εν θα µπορούσε ένας τόπος, όπως ο δικός µας, που έχει σχεδόν ταυτίσει την εξέλιξή του τις δύο και πλέον τελευταίες δεκαετίες µε τη λειτουργία της τηλεόρασης, να µην έχει την τηλεοπτική εκδοχή των ξεσπασµάτων, στα οποία τον οδήγησε ο τρόπος µε τον οποίο εξελίχθηκε. Αλλωστε καθώς περνούσαν οι ώρες εκεί, µπροστά στις κάµερες εξελισσόταν η ιστορία, µε τον Πρωθυπουργό να επισκέπτεται τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και να λέει on camera ότι «αυτές είναι ώρες εθνικής συνεννόησης, ενώ την ίδια στιγµή το Σύνταγµα άρχιζε να στέλνει τις πρώτες θλιβερές εικόνες. Οι κάµερες κατέγραφαν την εξέλιξη µιας πορείας που ξεκίνησε µε τον µεγαλειώδη όγκο της να στέλνει πολιτικό µήνυµα. Για να συνεχιστεί λίγο αργότερα µε τη διάλυση των ειρηνικών διαδηλωτών από βίαιες επιθέσεις τυφλής βίας, που έστειλαν το µήνυµα της καταθλιπτικής επιστροφής στον καναπέ της τηλεθέασης.
Το ισχυρότερο µήνυµα των καιρών, η ειρηνική διαµαρτυρία των «Αγανακτισµένων», η κορυφαία αυτή κατάκτηση διαλυόταν µέσα στον καπνό των δακρυγόνων.
Σαν να κάναµε βουτιά στο παρελθόν.
Τότε που η βία και η θέατου µπάχαλου οδηγούσε σε πολιτικάντικες, αριστερολάγνες ερµηνείες από εκείνους που έσπευδαν να εκµεταλλευτούν το µούδιασµα του κόσµου για κανένα «ψηφαλάκι» εξ αριστερών. Πλέον η θέα της βίας µόνο βαθύ τρόµο και συντηρητισµό προκαλεί. Γιατί τέτοιες ώρες µοιάζει µε πυρηνική απειλή, αν ξεσπάσει δεν θα µείνει τίποτε όρθιο.
Κοντινά πλάνα σε παρέες µισόγυµνων νεαρών µε καλυµµένο πρόσωπο που έσπαγαν τα µάρµαρα του Συντάγµατος για να εξασφαλίσουν προφανώς «πολεµοφόδια» µετέτρεπαν τις ιστορικές στιγµές της χώρας σε πολεµικό θρίλερ. Εν τω µεταξύ δεν έχει µείνει κανάλι που να µην ασχολείται µε την επικαιρότητα, µέχρι και το «Μακεδονία», όπου η καθιερωµένη µεσηµεριανή εκποµπή µπορεί να έχει τροποποιήσει το περιεχόµενο, όχι όµως και τον ενδυµατολογικό κώδικα των δεσποινίδων παρουσιαστριών. Η µία µε αβυσσαλέο, υπερµέγεθες και υπερτονισµένο ντεκολτέ και η άλλη µε στράπλες και µεγάλους κρίκους στα αυτιά, σαν να ‘πιναν καφέ στην παραλία της Θεσσαλονίκης, σχολίαζαν τις συγκρούσεις στο Σύνταγµα και τις κινητοποιήσεις «Αγανακτισµένων» στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Εξοχο! Γιατί χιούµορ έχουµε να φάν’ κι οι κότες. Και τις έχουµε τετράπαχες.
TAΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου