16.6.11
Οι εννέα ώρες... της συγκυβέρνησης που «τρέλαναν» την Ελλάδα...
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Η τηλεφωνική επικοινωνία και οι διάλογοι με τον Αντ. Σαμαρά. Tο μπαράζ συσκέψεων και η τελική επιλογή για τον ανασχηματισμό...
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γ. Παπανδρέου προσήλθε με συγκεκριμένο "φάκελο σχεδίων" που άνοιξε, φυλλομέτρησε και ανέλυσε στον κορυφαίο συνομιλητή του.
Με την επιστροφή του στο Μαξίμου, σήμανε ουσιαστικά την αντίστροφή μέτρηση για ...
σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες (εν μέρει και ενδεχομένως διερευνητικά) είχε ήδη αρχίσει να συζητά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ηξερε και περίμενε πολλά "όχι" και ίσως κάποια, αλλά ελάχιστα, "ναι". Ο πρωθυπουργός, που επί εννέα συνεχόμενες ώρες ήταν ακόμη και για τους υπουργούς του "υπό παραίτηση", επιχείρησε να διασχίσει όλα τα δεδομένα, να ρισκάρει, να αναδιπλωθεί και να καταλήξει στις εκδοχές που είχε προκρίνει το προηγούμενο βράδυ σε "κλειστή" σύσκεψη με τους συνεργάτες του στο Καστρί.
"Εσωσε την παρτίδα τελικά, αλλά πήρε πολλά ρίσκα ο ίδιος", ομολογεί έμπιστος συνεργάτης του που ξέρει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε "κλειδώσει" τη λίστα για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Το θρίλερ που ακολούθησε της συνάντησής του με τον κ. Παπούλια και κορυφώθηκε με τις διακυμάνσεις που καταγράφηκαν ανάμεσα στα τηλεφωνήματα με τον Αντώνη Σαμαρά, χτύπησε "κόκκινο" συναγερμό στα γραφεία υπουργών. Τις ίδιες ώρες, στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, μπαινόβγαιναν, έμεναν και συζητούσαν, αναλόγως τη φάση, στενοί συνεργάτες του όπως οι κ. Πεταλωτής, Θέος, Αθανασάκης, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά, κατά πληροφορίες, και ο υπουργός Δ. Ρέππας.
Επανερχόμενη στο γραφείο της, η κυρία Βάρτζελη είχε ανταλλαγή απόψεων με αρκετούς βουλευτές, αλλά και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη και "περιφερειακούς" συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ο Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια στη χθεσινή συνάντησή τους
Ο Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια στη χθεσινή συνάντησή τους
Στο "διά ταύτα"; Ο κ. Παπανδρέου μίλησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον δύο φορές. Του είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και έφτασε στο σημείο να του πει ότι "αν το πρόβλημα είμαι εγώ, σου λέω ότι δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα και μπορώ να συζητήσω τα πάντα".
Η πρόταση του Α. Σαμαρά φαίνεται ότι απορρίφθηκε εξαρχής για το πολιτικό πλαίσιο, ενώ όμως οι πληροφορίες λένε ότι δεν "ξίνισε" μόνο για τον χρόνο που θα είχε θεωρητικά στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση - "συζήτησαν μέχρι κι ονόματα", ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν ουκ ολίγες φορές μέσα στο εννιάωρο θρίλερ. Είχε σκοπό να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία; Μπλόφαρε αλλά χρειάστηκε ώρες που τελικά αποδυνάμωσαν την κίνησή του, ή απλώς ακόμη ψάχνει τρόπους να διαχειριστεί την κρίσιμη συγκυρία;
Η μη παραίτηση ακούστηκε με στόμφο σχετικά κοντά, μία ώρα πριν από το διάγγελμα, με το οποίο διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι συνεχίζει ανακοινώνοντας ανασχηματισμό και προσφυγή στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Σοκ στην κυβέρνηση
Νωρίτερα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκαλούσε σοκ σε υπουργούς, που έμαθαν τα νέα στη συνέχεια παρακολουθώντας τους τηλεοπτικούς δέκτες!
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όσοι δεν είχαν σαφή εικόνα "ξεφυσούσαν". Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προσπαθούσαν να εκτονωθούν διά της επίθεσης στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στην Ιπποκράτους αναρωτιόνταν αν στέκει το συμπέρασμα περί εκλογών.
Ο Γ. Παπανδρέου είχε... διαρκώς το ακουστικό στο αυτί του - λέγεται ότι εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς έψαξε στο τηλέφωνο και κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης. Ετσι κι αλλιώς, η απόφασή του ήταν να προσπαθήσει και να αποφύγει τις εκλογές.
Στο υπόγειο του Μαξίμου οι δημοσιογράφοι πηγαινοέρχονταν αναμένοντας ασφαλείς πληροφορίες και στην ουσία το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που ξεκαθάρισε εν πολλοίς την κατάσταση - έστω και για κάποιες ώρες...
Τα λεπτά, οι ώρες περνούσαν. Ο κ. Παπανδρέου είχε μπροστά του -σύμφωνα με πληροφορίες- το κείμενο της δήλωσής του, το οποίο άλλαζε διαρκώς. Αλλά το "μοτίβο" παρέμενε ίδιο.
Προσπάθησε να θυμίσει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, τις κινήσεις περί συναίνεσης που ο ίδιος έκανε και να απαντήσει στα δεκάδες ερωτήματα για το τηλεφωνικό "ναυάγιο" και τα περί συναίνεσης με τον κ. Σαμαρά.
Κουβέντιασε αναλυτικά για το ενδεχόμενο εκλογών που κρύβουν ή που "νομοτελειακά" οδηγούν στην κάλπη τα επόμενα βήματα και εξήγησε στους συνομιλητές του ότι συνεχίζει με τη ματιά καρφωμένη στις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ
Σε νευρική κρίση οι υπουργοί από την "παραίτηση"
Οι υπουργοί του; Είναι πια... κοινό μυστικό ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονταν επί ώρες στο απόλυτο... σκοτάδι. Δεν ήξεραν, μιλούσαν μεταξύ τους στα τριψήφια, έκαναν ενίοτε και βαρύτατα σχόλια για την παραλίγο παραίτηση.
Αλλά από ενημέρωση... μηδέν. "Ξεκινήσαμε την ημέρα μας με πρωθυπουργό και δεν ξέρουμε τι θα έχουμε το... βράδυ - και μάλιστα χωρίς να χάσουμε εκλογές!", έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, εξ αυτών που στήριξαν μάλιστα το 2007 την επανεκλογή στην ηγεσία του Γ. Παπανδρέου. Σε πλήρη άγνοια έπλεαν και οι υπουργοί, που επί χρόνια ήταν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ανενημέρωτος για τις εξελίξεις ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Β. Βενιζέλος, ενώ οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος ισορροπούσαν με λεκτικές πιρουέτες στους τηλεοπτικούς δέκτες, όσο κρατούσαν ακόμη γερά οι φήμες για τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινής αποδοχής. "Υπουργέ, τα έμαθες τα νέα;", φέρεται ότι είπε περιπαικτικά σε κυβερνητικό στέλεχος συνάδελφός του, ξεκινώντας ένα φλύαρο αλλά στο κενό τηλεφώνημα...
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γράφει ο Νίκος Μελέτης
Φτάνει μόνο ο ανασχηματισμός;
πί εννέα ώρες χθες ακόμη και ο τελευταίος ραδιοσταθμός, το τελευταίο καφενείο στην Ελλάδα, είχε ορίσει τον δικό του εντολοδόχο πρωθυπουργό "κοινής αποδοχής", είχε προτείνει τα μέλη της νέας κυβέρνησης "εθνικής ενότητας". Κι όμως, την ίδια ώρα, η χώρα διέθετε ακόμη πρωθυπουργό, με φρέσκια λαϊκή εντολή, ο οποίος μάλιστα παρά τα σοβαρότατα προβλήματα μέχρι μόλις πριν από έναν μήνα ήταν ακόμη μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Αρκούσαν μια διαρροή της ΝΔ για την πρόταση αποχώρησης του πρωθυπουργού και μια ακόμη διαρροή από την κυβέρνηση ότι ο Γ. Παπανδρέου συναινεί υπό όρους να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, για να καταλυθεί ουσιαστικά η δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα. Με μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό να θεωρούνται ήδη παραιτημένοι, τη στιγμή που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε καν ακόμη απευθυνθεί στον ελληνικό λαό… Και όταν το έπραξε, ανακοίνωσε απλώς ότι θα κάνει ανασχηματισμό…
Είναι πια όμως αρκετός;
ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου