7.6.11

Ενστάσεις για απολύσεις - αφορολόγητο...


Μετά από εννιάωρη συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ενστάσεις διατυπώθηκαν για τις απολύσεις στο Δημόσιο και το ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου
Ενστάσεις για απολύσεις - αφορολόγητο
Ενστάσεις και αστερίσκους έθεσαν στο μεσοπρόθεσμο οι υπουργοί, καθώς ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσαν ανοιχτοί σε προτάσεις. Ανοιξε, έτσι, ο...

χορός των τοποθετήσεων, που κράτησε... εννέα ώρες!

Η κριτική των υπουργών επικεντρώθηκε σε τέσσερα θέματα: στο αφορολόγητο, στις απολύσεις, στις εμπράγματες εγγυήσεις και στο δημοψήφισμα, που έδειξε να προκρίνει ο πρωθυπουργός.

Οχι στη μείωση του αφορολόγητου είπαν κατηγορηματικά ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Δ. Ρέππας, η Λ. Κατσέλη, ο Χ. Καστανίδης και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε ακόμη αντιπροσωπεία των κομμάτων να συναντηθεί με τους αγανακτισμένους και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για συντακτική Βουλή, που θα σημάνει το τέλος της μεταπολίτευσης.

Οχι στις απολύσεις δήλωσαν με σαφή τρόπο ο Δ. Ρέππας, ο Χ. Καστανίδης και η Φ. Γεννηματά. Οχι στις εμπράγματες εγγυήσεις επέμειναν οι Κ. Σκανδαλίδης, Λ. Κατσέλη και Π. Μπεγλίτης. Οχι στο δημοψήφισμα είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ειδικά για το αφορολόγητο οι υπουργοί κατέθεσαν αντιπροτάσεις όπως η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε όλους τους φορολογούμενους ανάλογα με τα εισοδήματα. Ολα αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο των επικοινωνιών του υπουργού Οικονομικών μαζί τους, αφού ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει μαζέψει και τις παρατηρήσεις των βουλευτών από το σημερινό ΚΤΕ.
Ευ. Βενιζέλος: Οχι στη μείωση του αφορολόγητου
Ευ. Βενιζέλος: Οχι στη μείωση του αφορολόγητου

Της συνεδρίασης είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους βασικούς υπουργούς, προκειμένου να τους επισημάνει ότι αν η κυβέρνηση δεν εκπέμψει μήνυμα ενότητας, η τρόικα θα αντιδράσει, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα συρθεί σε εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως ημερομηνία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή όρισε την 28η Ιουνίου, μετά δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει αποσπάσει μία θετική απόφαση από τους εταίρους, ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως "όπλο" στη Βουλή.

Θέμα δημοψηφίσματος
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οχι για αφορολόγητο. Φ. Γεννηματά: Οχι στις απολύσεις
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οχι για αφορολόγητο. Φ. Γεννηματά: Οχι στις απολύσεις
Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να καθησυχάσει τους πάντες λέγοντας πως οι αλλαγές θα γίνουν δημοκρατικά. Εθεσε, μάλιστα, θέμα δημοψηφίσματος, συναίνεσης των κομμάτων και εφαρμογής του σχεδίου από τους υπουργούς με αποφασιστικότητα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η αποτροπή της χρεοκοπίας παραμένει το διακύβευμα της περιόδου. Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, τόνισε.

Οι εταίροι μας θέλουν να μας βοηθήσουν, αλλά περιμένουν από εμάς να λειτουργήσουμε με ενότητα, είπε χαρακτηριστικά.
Δ.Ρέππας - Χ. Καστανίδης: Οχι στη μείωση του αφορολόγητο. Οχι στις απολύσεις
Δ.Ρέππας - Χ. Καστανίδης: Οχι στη μείωση του αφορολόγητο. Οχι στις απολύσεις

Εκανε και αυτοκριτική: "Αν χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας είναι ότι αφιερώσαμε -αναγκαστικά βέβαια- πολύ χρόνο να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, να διαπραγματευόμαστε σκληρά και βέβαια αποτελεσματικά για να εγγυηθούμε ασφάλεια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κάθε οικογένεια. Δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας".

Ο πρωθυπουργός είπε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί δεν υπάρχουν σωτήρες. "Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, πάντα με διαβούλευση, πάντα με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με αποφασιστικότητα σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα", τόνισε. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες που διαμαρτύρονται μπροστά από τη Βουλή: "Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσμιση, αν θέλετε, της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της".
Λ. Κατσέλη: Οχι για αφορολόγητο και εμπράγματες εγγυήσεις
Λ. Κατσέλη: Οχι για αφορολόγητο και εμπράγματες εγγυήσεις

Ακολούθως έθεσε το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα:

Αλλαγή στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα.
Αλλαγή στο κράτος.
Αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα ενός γνήσιου πατριωτισμού.

"Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας", διεμήνυσε.

Γιώργος: Δεν κάνουμε εκβιασμούς
Θα επιμείνω στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση

Αίσθηση προκάλεσε η ένταση με την οποία ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε το θέμα της συναίνεσης. Επανέλαβε ότι "σε αυτήν την προσπάθεια περίμενα και περιμένω, απαιτώ αν θέλετε και ως πολίτης της χώρας, την ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου".
Κ. Σκανδαλίδης: Οχι για αφορολόγητο και εμπράγματες εγγυήσεις
Κ. Σκανδαλίδης: Οχι για αφορολόγητο και εμπράγματες εγγυήσεις

"Για τον λόγο αυτό επιμένω και θα επιμείνω στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση", προσέθεσε, διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θα ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων. "Δεν κάνουμε εκβιασμούς", είπε, αλλά κάλεσε "όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μαζί. Με όποιον τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου είναι διατεθειμένος να πάει στις Βρυξέλλες διακομματική επιτροπή!
Π. Μπεγλίτης: Οχι στις εμπράγματες εγγυήσεις
Π. Μπεγλίτης: Οχι στις εμπράγματες εγγυήσεις

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του και τους πολίτες να αποφύγουν τον ανεύθυνο λαϊκισμό. "Πρέπει να τον καταπολεμήσουμε και ως νοοτροπία που κυριάρχησε στη χώρα μας για χρόνια. Κάθε λύση συνεπάγεται προσπάθεια, φόρτο, ακόμα και θυσίες", επισήμανε. Ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα περί ξένων επιτρόπων. "Θέλω, επίσης, να διευκρινίσω ότι δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχθήκαμε αυτή τη λογική των επιτρόπων. Δεν ξέρω πώς αυτή η συζήτηση ξεκίνησε, ξέρω όμως ότι όταν ξεκίνησε, μετά συνειδητά πολλαπλασιάστηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης με πολύ οργανωμένη σπουδή, με πολύ οργανωμένο τρόπο", είπε με νόημα.

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο υποστήριξε ότι "σήμερα η χώρα μας πληρώνει και μια ευρύτερη αστάθεια και αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε πρόσθετες δύσκολες αποφάσεις". "Για να μη δώσουμε λαβή είτε σε εκείνους που δυσκολεύονται να μας δώσουν και νέα βοήθεια είτε σε εκείνους που θέλουν να διακηρύξουν ότι η Ελλάδα απέτυχε", εξήγησε ο πρωθυπουργός.

"Οι εταίροι μας θέλουν και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αρκεί να δουν ότι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι", τόνισε και επισήμανε πως "η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί". "Ακολουθούν κρίσιμες μέρες και εβδομάδες", ολοκλήρωσε την εισαγωγική παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου.

Οι διάλογοι
Οι τοποθετήσεις των υπουργών και οι ενστάσεις

Τα περίφημα οριζόντια μέτρα, είτε αφορούν σε περικοπές είτε σε νέους φόρους, βρέθηκαν στο στόχαστρο των υπουργών. Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν οι Κ. Σκανδαλίδης και Χ. Καστανίδης.

"Μας έχει υπερφαλαγγίσει η πέμπτη δόση. Το μεσοπρόθεσμο πρέπει να είναι μείγμα πολιτικής και όχι οριζόντιες περικοπές", τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οχι στις μειώσεις μισθών και συντάξεων είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέφερε για μία ακόμη φορά και την ανάγκη νομιμοποίησης των μέτρων.

Πέραν του αφορολόγητου, όλοι σχεδόν οι υπουργοί επισήμαναν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη περιορίζοντας τα μέτρα που φέρνουν ύφεση.

Χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για κατάργηση του "πόθεν έσχες" και αναστολή της απόφασης για αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Εκθεση
Ζήτησε, ακόμη, από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει και να παρουσιάσει στους πολίτες μία έκθεση επιπτώσεων του μεσοπρόθεσμου σε ανάπτυξη και απασχόληση, ώστε να ενημερωθεί άμεσα -όπως είπε- ο ελληνικός λαός.

Ο Δ. Ρέππας στάθηκε στο θέμα των απολύσεων επισημαίνοντας ότι "δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας", συμφώνησε όμως με τη διαδικασία αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ πριν από τη μετάταξη ενός υπαλλήλου.

Και ο υπουργός Υποδομών εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο θέμα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε εκλογές. Κατηγορηματικοί κατά των εκλογών εμφανίστηκαν οι Χρ. Παπουτσής και Μ. Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι σε συνομιλία που είχαν με δημοσιογράφους χαρακτήρισαν το σχετικό ενδεχόμενο καταστροφικό.

Ολοι σχεδόν οι υπουργοί συμφώνησαν με την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να επιδιώξει τη συναίνεση, στάθηκαν όμως ιδιαίτερα στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι είναι και οι αποδέκτες της πολιτικής.

Γιάννης Αντύπας
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: