12.6.11

Βρώμικα εκλογικά παιχνίδια για τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε...


Ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει θαυμάσια πόση σημασία αποδίδουν οι συμπατριώτες του στην μπάλα. Εν όψει των σημερινών βουλευτικών εκλογών, οι ψήφοι των οπαδών της ... αγαπημένης του ομάδας, της Φενέρμπαχτσε, οι οποίοι μετρούν περισσότερα από 25 εκατομμύρια, δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμελητέες, ενώ, έστω και εμμέσως, η ανάδειξή της ως πρωταθλήτριας Τουρκίας θα προσέθετε μεγαλύτερη αίγλη στο προφίλ του. Ετσι, όταν προ ημερών η Φενέρμπαχτσε πήρε το τουρκικό πρωτάθλημα κερδίζοντας με οριακή διαφορά τερμάτων την ομάδα της Τραπεζούντας Τράμπζονσπορ, οι παράγοντες και οι οπαδοί των ηττημένων έγιναν πυρ και μανία. Οχι μόνο κατήγγειλαν «στημένο» παιχνίδι και προσέφυγαν στην Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και στη FΙFΑ, αλλά υπαινίχθηκαν ανοιχτά την ανάμειξη του ίδιου του Ερντογάν στο «στημένο» ματς για να υποκλέψει τις ψήφους του «λαού» της ομάδας της Κωνσταντινούπολης. Και ορκίστηκαν να τους κοπεί το χέρι αν τον ψηφίσουν. Μάλιστα οι πιο θερμόαιμοι έκαναν μικρές διαδηλώσεις στην Τραπεζούντα απειλώντας ότι «δεν θέλουν να δουν μπροστά τους» ούτε τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε ούτε τον πανίσχυρο πρωθυπουργό, ο οποίος, με δεδομένη την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και τη χαρισματικότητά του, διεκδικεί την τρίτη κυβερνητική θητεία του δηλώνοντας ότι δεν τον αγγίζουν τα βρώμικα εκλογικά παιχνίδια για τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε.

Αφορμή για τις φήμες που ήθελαν τον Ερντογάν να εμπλέκεται στη νίκη των Κίτρινων Καναρινιών, όπως ονομάζονται οι παίχτες της Φενέρμπαχτσε, στάθηκε η εθιμοτυπική επίσκεψη του προέδρου της ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ και του αρχηγού της, βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού Αλεξ ντε Σόουζα στο πρωθυπουργικό γραφείο λίγες εβδομάδες πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Φανατικός οπαδός της Φενέρμπαχτσε, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να χαμογελά πλατιά όταν του χάρισαν μια φανέλα της με το όνομά του τυπωμένο επάνω. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το «ποτήρι» στο μυαλό των οπαδών της Τράμπζονσπορ, που για πρώτη φορά ύστερα από 27 χρόνια έφθασαν τόσο κοντά στο να κερδίσουν τον τίτλο, ήταν το γεγονός ότι στην τελευταία αλλά και στην προτελευταία αγωνιστική, σε δύο παιχνίδια που θεωρούνται αμφιλεγόμενα, η Φενέρμπαχτσε κατάφερε να συγκεντρώσει κρίσιμους πόντους και τελικά να ανέλθει στο βάθρο στις 22 Μαΐου, με «ύποπτο τρόπο».

Στην προτελευταία αγωνιστική εναντίον της Ανκαραγκουτσού, η Φενέρμπαχτσε κέρδισε με 6-0 (!) σε ένα παιχνίδι όπου περιέργως δεν συμμετείχε ο πολλά υποσχόμενος νιγηριανός επιθετικός Εμάνουελ Εμενίκε - ο οποίος αμέσως μετά πήρε μεταγραφή για τα Κίτρινα Καναρίνια. Οσο για την τελευταία αγωνιστική, βασικός ποδοσφαιριστής της Φενέρμπαχτσε φέρεται να έστειλε μηνύματα σε ποδοσφαιριστή της ομάδας Σίβασπορ πριν από τον αγώνα, ζητώντας του «να μη θυμώσει» τον Γιλντιρίμ και να μη δημιουργήσει προβλήματα στην ομάδα κατά την τελευταία εβδομάδα του πρωταθλήματος.

Κατόπιν αυτών, η προεκλογική επίσκεψη του Ερντογάν στην Τραπεζούντα ουδόλως πέρασε απαρατήρητη από τους (εξαγριωμένους) οπαδούς της τοπικής ομάδας. Αν και προσπάθησε να τους καλοπιάσει φορώντας το κασκόλ της ομάδας τους, εκατοντάδες φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, ενώ κάποιοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στο προεκλογικό κέντρο του.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε κάθε κατηγορία. «Εγώ είμαι οπαδός της Φενέρμπαχτσε από παιδάκι,αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.Είναι άλλο πράγμα η υποστήριξη μιας ομάδας.Ο γαμπρός μου είναι οπαδός της Τράμπζονσπορ και το ίδιο και τα εγγόνια μου.Η γυναίκα μου υποστηρίζει την Μπεσίκτας. Μήπως θα έπρεπε να την χωρίσω γι΄ αυτόν τον λόγο;» είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση εναντίον του είναι πολιτική και άδικη, καθώς έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 283 εκατ. ευρώ στην ομάδα της Τραπεζούντας, μέσω ενός ολοκαίνουργιου σταδίου και μέσω των Νεανικών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αν είχα τόση δύναμη,δεν θα ανέβαζα στην Α΄ Εθνική τη Ρίζεσπορ, την ομάδα απ΄ όπου κατάγεται η οικογένειάμου;Θα άφηνα μήπως την Κασίμπασα, την ομάδα της γειτονιάς όπου μεγάλωσα στην Κωνσταντινούπολη, να πέσει στη Β΄ Εθνική;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν. Αυτό όμως που θα μπορούσαν να αναρωτηθούν οι κακές γλώσσες είναι πώς κατάφερε αρχικώς μια τόσο μικρή και φτωχική ομάδα σαν την Κασίμπασα να ανελιχθεί στην Α΄ Εθνική και πώς απέκτησε προσφάτως ένα νέο πολυτελές γήπεδο- με το...«τυχαίο» όνομα «Στάδιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η υπόκλιση του Μπόνο στη «μαζεμένη» πρωθυπουργική θυγατέρα
Λεπτή, αυστηρά όμορφη, σεμνά ντυμένη και φορώντας πάντοτε την ισλαμική μαντίλα, ηΣουμεγέ Ερντογάνμοιάζει να μην εγκαταλείπει ποτέ το πλάι του πρωθυπουργού πατέρα της. Οχι μόνο τον συνοδεύει παντού στην προεκλογική εκστρατεία του, αλλά απολαμβάνει και τα «τυχερά» που συνεπάγεται η θέση της ως κόρης πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, όταν πέρυσι ο Μπόνο των U2 επισκέφθηκε τον Ερντογάν στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου του, η 28χρονη δεν παρέλειψε να τον γνωρίσει, αλλά και να δεχθεί μια υπόκλιση από τον γοητευτικό ιρλανδό τραγουδιστή. «Εντελώς τυχαία», μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία και τους φωτορεπόρτερ.

Βαθιά θρησκευόμενη και με «βαρύ» μουσουλμανικό όνομα,η 28χρονη σπούδασε στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και οι κακές γλώσσες λένε ότι το έκανε για να μη χρειαστεί να αποχωριστεί τη μαντίλα στο Πανεπιστήμιο,όπως ορίζει ο τουρκικός νόμος.Μάλιστα,προκάλεσε έντονες συζητήσεις προ καιρού,όταν εγκατέλειψε θιγμένη μια παράσταση του τουρκικού Εθνικού Θεάτρου,επειδή ο πρωταγωνιστής (στο πλαίσιο του ρόλου του) της έκανε γκριμάτσες και της...έκλεισε το μάτι.

O EΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο «χαλίφης» Ερντογάν ράβει προεδρικό κοστούμι

Ανομολόγητος επόμενος στόχος του Ερντογάν είναι να εκλεγεί πανίσχυρος πρόεδρος Δημοκρατίας,ένας «χαλίφης» που θα αποσαθρώσει τα θεμέλια του κεμαλισμού,όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ.Μουράτ Γετκίν,πολιτικός αναλυτής της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ».

Οι επικριτές του τούρκου πρωθυπουργού τον κατηγορούν ότι εμφανίζει αυταρχικές τάσεις και ισχυρίζονται ότι έχει συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία.Το νόμισμα έχει δύο όψεις,μας λέει ο κ.Γετκίν.«Από τη μία,οι δημοκρατικοί θεσμοί ενισχύονται αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Και, από την άλλη,δημιουργείται ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας,το οποίο επιτρέπει στον Ερντογάν να προσπαθήσει να βρει τρόπους να καθιερώσει ένα είδος προεδρικού συστήματος στο οποίο εκείνος θα εκλεγεί πρώτος. Θέλει να γίνει ισχυρός πρόεδρος σε μια νέου τύπου δημοκρατία».

Ωστόσο είναι ο Ερντογάν πραγματικά τόσο ισχυρός ώστε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος όχι μόνο της τουρκικής πολιτικής,αλλά και των ενόπλων δυνάμεων και της Δικαιοσύνης;«Από το 2002 ο Ερντογάν εδραιώνει μεθοδικά την εξουσία του,μέσω νομικών και συνταγματικών με ταρρυθμίσεων.Είτε χρησιμοποιεί την πλειοψηφία του ΑΚΡ στη Βουλήείτε το κάνει μέσω δημοψηφισμάτων. Το τελευταίο δημοψήφισμα, του Σεπτεμβρίου 2010,επέτρεψε στην εκτελεστική εξουσία να ασκεί περισσότερο έλεγχο επί των ανωτάτων δικαστηρίων. Παράλληλα οι δίκες ορισμένων ανώτερων στρατιωτικών για καταγγελλόμενες συνωμοσίες όπως οι υποθέσεις “Εργκενεκόν” και “Βαριοπούλα” αποτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να επεμβαίνουν στα καθημερινά πολιτικά ζητήματα, κάτι που αποτελούσε για δεκαετίες μεγάλη τροχοπέδη για την τουρκική δημοκρατία» εξηγεί ο 52χρονος δημοσιογράφος.

Παρ΄ όλα αυτά τονίζει ότι τα παραδοσιακά δίπολα της τουρκικής κοινωνίας (Τούρκοι- Κούρδοι, σουνίτες- αλεβίτες,κεμαλιστές - ισλαμιστές) συνεχίζουν να υφίστανται στην εποχή του Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι μια πυκνοκατοικημένη και πλουραλιστική κοινωνία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να “εξατμιστούν” εν μια νυκτί όλες οι παγιωμένες πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις» υποστηρίζει.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: