4.6.11
Πως αντιδρούν οι αγορές στη «συμφωνία της Βιέννης»...
Η νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την απόλυτη (;) διασφάλιση των Ευρωπαίων πως η χώρα θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που «απαιτούνται» για να μην... κινδυνεύσει η ισορροπία των πιστωτών μας, είναι αυτό που ουσιαστικά «κλείδωνε» με τις δηλώσεις του, αργά χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σκιαγραφώντας έτσι τη συμφωνία για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.
Μια συμφωνία που λίγο αργότερα, ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν, έλεγε πως θα βοηθήσει την Ελλάδα επί τη βάσει της «πώλησης κρατικής περιουσίας και της βελτίωσης της είσπραξης των φορολογικών εσόδων»! Παραμέτρων που ο ίδιος ο Επίτροπος χαρακτηρίζει «προϋπόθεση για τη συνέχιση των δανείων». Και συνέχισε λέγοντας πως «εάν τα μέτρα εφαρμοστούν πλήρως θα ανοίξει ο δρόμος για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για να μελετήσουν περαιτέρω βήματα για μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα».
Τι λένε τα διεθνή Μέσα
Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σήμερα εστιάζουν στη λήψη απόφασης για τη χορήγηση της βοήθειας, όμως το πως την παρουσίαζαν είχε ενδιαφέρον! Οι Financial Times, η WSJ και το Marketwatch έχουν μια ιδιαίτερη οπτική: εκτιμούν πως οι αποφάσεις της ΕΕ είναι μια τακτική «χρονοκαθυστέρησης», μια φόρμουλα ώστε να αποφευχθεί τώρα μια αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα, μια αναδιάρθρωση δηλαδή και να βρεθεί χρόνος και κεφάλαια για να προστατευθούν τα πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ από ένα πιθανό ντόμινο στις χώρες του Μνημονίου!
Για να μην αμφιβάλλει κανείς για τις προθέσεις τους, ο Jose Manuel Gonzalez-Paramo της ΕΚΤ, διευκρίνισε ότι «για να λειτουργήσει η οικονομία της ελεύθερης αγοράς οι υποχρεώσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές». Απ’ όλους… Τα σημαντικότερα έρχονται! Για παράδειγμα ο κύριος Brian Barry, επικεφαλής αναλυτής της Evolution Securities Ltd στο Λονδίνο, δηλώνει ακόμα και τώρα πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης με ανάλογη περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της, στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο για ευρωπαϊκή χώρα. Κάτι τέτοιο, λέει ο κύριος Barry είναι πρωτοφανές γεγονός (Σ.Σ: «new territory») για την Ευρώπη και αυτό ακριβώς θέλουν οι Ευρωπαίοι να καθυστερήσουν. Με δυο λόγια οι αναλυτές επιμένουν ακόμα και τώρα πως η βοήθεια ‘αγοράζει’ χρόνο ΚΑΙ στην Ελλάδα, πρωτίστως όμως στην ίδια την Ευρωζώνη!
Αυτή είναι και η άποψη του νομπελίστα οικονομολόγου Joseph Stiglitz ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του στο Dow Jones Newswires, πως η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Λέει μάλιστα πως «ελπίζει» να πάρει μια τέτοια απόφαση, έστω και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση. Και καταλήγει λέγοντας πως η νέα βοήθεια και τα αυστηρά μέτρα που απαιτούνται είναι «μόνον ένα βήμα πιο κοντά στην αναπόφευκτη αντιμετώπιση του προβλήματος»…
«Στρατηγική για να κερδηθεί χρόνος χαρακτηρίζει τέλος και ο κύριος James Nixon, chief economist της Societe Generale, την απόφαση για την χορήγηση νέου πακέτου βοηθείας στην Ελλάδα. Και συμπληρώνει πως δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αγοράζει χρόνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να προετοιμαστούν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ανάλογες κινήσεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης …
protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου