9.6.11

Γιούνκερ: «Αναπόφευκτη μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα»...


Αναπόφευκτο είναι ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος, επισήμανε ο... προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα» δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν. Γ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ μιας «ουσιώδους» επέκτασης της βοήθειας προς την Ελλάδα, με επιστολή του προς τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε.

«Ως προεδρεύων της ευρωζώνης, διαπραγματεύομαι μία συνολική λύση για την Ελλάδα», δήλωσε επίσης ο κ. Γιούνκερ. Διπλωματική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σχολίασε ότι το νέο πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, και να φτάσει ακόμη και τα 120 «καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον έως το μέσον του 2014».

Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι το ένα τρίτο του προγράμματος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα προέλθει απ τις αποκρατικοποιήσεις της, επιπλέον ένα τρίτο θα προέλθει απ το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει απ' τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας--ένα σημείο συμφωνίας, για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης αυτού του προγράμματος έγινε χθες Τετάρτη -- μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ δεν ήταν σε θέση να αναφέρει το ακριβές ποσό της νέας οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, που συμβαίνει μετά απ τα 110 δισ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ, που η τμηματική χορήγησή τους συμφωνήθηκε πέρυσι, με τμηματικές εκταμιεύσεις μέσα σε μία τριετία.

«Δεν μπορώ να σάς δώσω τώρα ακριβές ποσό, επειδή όλα εξαρτώνται απ το ποσό που θα προέλθει απ την εμπλοκή και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Συμφωνούν οι Ευρωπαίοι ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να συνεισφέρουν στο νέο πρόγραμμα διίστανται, όμως, οι απόψεις τους για τη μορφή που αυτό μπορεί να λάβει.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, που διακρατούν οι τράπεζες. Κάτι, όμως, που ΕΚΤ και Επιτροπή των Βρυξελλών αρνούνται, φοβούμενες ότι θα πανικοβάλλει, κάτι τέτοιο, τις χρηματαγορές.

Η ΕΚΤ και η Επιτροπή των Βρυξελλών προτιμούν έναν πιο «ήπιο» ανασχεδιασμό του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες θα δεχθούν από μόνες τους να παρατείνουν την ημερομηνία λήξης των ελληνικών χρεογράφων, κατά την ημερομηνία που αυτά προβλέφθηκε αρχικά να λήξουν. Σε αυτό δήλωσε ότι συμφωνεί, για άλλη μια φορά, σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: