18.6.11
Υπόσχεση επανεκκίνησης της οικονομίας...
Επανεκκίνηση της οικονομίας, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα επιδιώξει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση «της αισιοδοξίας και... της ελπίδας», καθιστώντας όμως σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους.
Το πρώτο «βάπτισμα του πυρός» θα λάβει αύριο στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα συζητηθούν τα σχέδια για τη λύση που κυοφορείται για το δημόσιο χρέος και κυρίως η μορφή και οι όροι του νέου δανείου, ενώ σύντομα θα κληθεί να ολοκληρώσει την εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου.
Οι πρώτες πληροφορίες, αλλά και η αίσθηση που άφησε να διαφανεί ο κ. Βενιζέλος είναι ότι θα προβεί σε επανεξέταση των μέτρων, που έχει προδιαγράψει ο προκάτοχός του, αλλά δεν θα ξεφύγει από τους γενικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Διευκρινίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο περιέχει τους ποσοτικούς και ποσοστιαίους στόχους εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά τα ακριβή μέτρα και οι παρεμβάσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν θα ενταχθούν στον εφαρμοστικό νόμο, που θα κατατεθεί στη Βουλή όπου και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Για τα επιμέρους μέτρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε κάνει σαφείς αναφορές και ανακοινώσεις, απλά είχε δώσει το περίγραμμά τους, το οποίο ήταν ικανό να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.
Η παρέμβαση του νέου υπουργού και του επιτελείου του θα επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο τομέα, με στόχο, όπου υπάρχουν περιθώρια, να γίνουν διορθώσεις - βελτιώσεις τουλάχιστον για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που δοκιμάζοντας από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι θα ληφθούν μέτρα και για την πραγματική οικονομία.
Οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου που έχει εγκρίνει η τρόικα και θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή τους ανεξάρτητα από την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΟΙΚ αλλά με άλλο μείγμα πολιτικής, είναι η εξοικονόμηση ποσού ύψους 28,3 δισ. ευρώ, που κατανέμονται κατ' έτος ως εξής:
- Το 2011 6,5 δισ. ευρώ
- Το 2012 6,8 δισ. ευρώ
- Το 2013 5,2 δισ. ευρώ
- Το 2014 5,4 δισ. ευρώ
- Το 2015 4,3 δισ. ευρώ
Γ. Παπακωνσταντίνου, νέος υπ. Περιβάλλοντος: «Ερχομαι από ένα υπουργείο που βρέθηκε στην αιχμή της κρίσης της χώρας μας σε ένα υπουργείο που είναι το μέλλον της χώρας μας».
Οι πρώτες δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπ. Οικονομικών έδωσαν ένα στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές που θα δρομολογήσει στην οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι είναι «ανοικτός για διάλογο με όλα τα κόμματα, τους φορείς αλλά και τον κόσμο στις πλατείες».
Εξήγησε ότι αποδέχθηκε την «ιδιαίτερα τιμητική και προκλητική» πρόταση για το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία, «με περίσκεψη και όχι χωρίς δισταγμούς», αλλά ήταν είπε, «πατριωτικό το καθήκον μου». Συνέδεσε την αποχώρησή του από το υπ. ’μυνας, λέγοντας «φεύγω από την ’μυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο» τονίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Βενιζέλου στο ότι η οικονομία και η χώρα «πρέπει να βγουν από την περιδίνηση, να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό και να πάρουμε μια ανάσα», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να αποκαταστήσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα», στοιχεία που έλειψαν μέχρι τώρα και ενδεχομένως εκεί θα διαφοροποιηθεί η πολιτική του από εκείνη του κ. Παπακωνσταντίνου.
«Έρχομαι εδώ, έχοντας στο μυαλό μου τον κάθε άνεργο προσωπικά, τον κάθε συνταξιούχο που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξή του, τον κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τον κάθε επιχειρηματία που έχει δύσκολη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα, το κάθε νοικοκυριό, την πραγματική οικονομία, την αγωνία και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας», παρέμβαση που προμηνύει διορθώσεις στην οικονομική πολιτική.
Έσπευσε όμως να προλάβει τυχόν συμπεράσματα για χαλάρωση της πολιτικής, προειδοποιώντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, για την οποία ουδείς διαφωνεί, αλλά οι όποιες διαφωνίες εστιάζονται στην ταχύτητα ή στον τρόπο μείωσής του. Με αφορμή το χρέος, ο κ. Βενιζέλος έστειλε νέο μήνυμα συναίνεσης προς κόμματα (βασικά τη Ν.Δ.) και την κοινωνία.
«Καλό κουράγιο»
Τη φράση του επιτρόπου, Όλι Ρεν, «καλό κουράγιο» ανέσυρε ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για να ευχηθεί στο διάδοχό του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος για το έργο που αφήνει πίσω του και για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως ότι «χωρίς αμφιβολία, έγιναν λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις».
Με αιχμές η «σκυτάλη» στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Με σαφείς αιχμές κατά του διαδόχου της, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, παρέδωσε το ΥΠΕΚΑ η Τίνα Μπιρμπίλη, υπογραμμίζοντας ότι είχε διαφωνήσει μαζί του για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων που προωθούσε ο ίδιος με αποκλειστικό κριτήριο την εξεύρεση πόρων, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί το κράτος να επιβραβεύει την αυθαιρεσία σε βάρος αυτών που ήταν νόμιμοι.
Νόμος για τα αυθαίρετα υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί για να εισπραχθούν πρόστιμα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος είπε η κα Μπιρμπίλη και κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να δει το θέμα από τη νέα του θέση ως υπουργός ΠΕΚΑ με όλες τις εκφάνσεις του και όχι μόνο από την πολύ σημαντική λογιστική προσέγγιση. Θέλω να πιστεύω -είπε χαρακτηριστικά- ότι η σημαία της «πράσινης» ανάπτυξης, την οποία σήκωσε πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός, δεν θα υποσταλεί.
Υποστήριξε ότι δεν είναι ανάπτυξη να πολιτεύεσαι σε βάρος του περιβάλλοντος και δεν μπορείς να δίνεις το φιλί ζωής σε ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού δήλωσε ότι η κα Μπιρμπίλη είναι φίλη του, υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που έκανε στο υπουργείο, τόνισε ότι δεν μπορεί να σκεφθεί άλλον που θα μπορούσε να ξεκινήσει την οραματική δέσμευση της «πράσινης» ανάπτυξης και υποσχέθηκε ότι δεν έρχεται να ανατρέψει αλλά να συνεχίσει τα πράγματα με μια καινούργια ματιά στην κατεύθυνση όμως που έχει ταχθεί αυτό το υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση.
Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποσταλεί η σημαία της «πράσινης» ανάπτυξης και τόνισε «έρχομαι από ένα υπουργείο που βρέθηκε στην αιχμή της κρίσης που περνάει η χώρα μας σε ένα υπουργείο που είναι το μέλλον της χώρας μας» και διαβεβαίωσε ότι η προσέγγισή του δεν είναι λογιστική.
Υπουργεία Υποδομών, Εργασίας και Υγείας
Στο υπουργικό γραφείο, στην οδό Αναστάσεως, και σε πολύ χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τον απερχόμενο κ. Δημήτρη Ρέππα στον αντικαταστάτη του κ. Γιάννη Ραγκούση.
Ο κ. Ρέππας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής, στο γραφείο και όχι στην αίθουσα συσκέψεων όπου καθιερωμένα πραγματοποιείτο έως τώρα, ευχήθηκε στον κ. Ραγκούση «καλή δύναμη, καλή συνέχεια», ενώ εξέφρασε την ευχή η «δουλειά που κάνουμε να είναι για καλό!» Πρώτος στο υπουργείο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο έφτασε ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος αφού χαιρέτισε τους δημοσιογράφους, πέρασε στο γραφείο του υπουργού, όπου ύστερα από λίγη ώρα κατέφθασε και ο κ. Ρέππας.
Τη βεβαιότητα ότι το έργο που ξεκίνησε στο υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστεί από το διάδοχό της, Γιώργο Κουτρουμάνη, εξέφρασε η απερχόμενη υπουργός, Λούκα Κατσέλη, κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου της.
Συγκεκριμένα η κα Κατσέλη ανέφερε «θέλω να παραδώσω στο Γιώργο Κουτρουμάνη το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου που αυτήν την κρίσιμη περίοδο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία» και πρόσθεσε ότι «κάναμε πολλά και πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα».
Θέματα πρόνοιας φαίνεται ότι θα αναλάβει ο νέος υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης.
Στο υπουργείο Υγείας δεν έγινε τελετή παραλαβής των καθηκόντων του, αντίθετα από την πρώτη στιγμή εγκαταστάθηκε στο γραφείο του και ξεκίνησε την ενημέρωση επί των θεμάτων που είναι σε εκκρεμότητα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου