5.6.11
Λιτότητα Νο 2 για το Δημόσιο...
Ενα χρόνο μετά το μνημόνιο και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα προχωρεί στο νέο πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ως ... 80 ευρώ τον μήνα για κάθε 1.000 ευρώ αμοιβής και στη μείωση των συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ από 48 ως και 120 ευρώ τον μήνα.
Στον ιδιωτικό τομέα οι περικοπές θα είναι πιο ελαστικές και θα περιοριστούν στο 2% με την αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων στο 3%, που επιβάλλεται πλέον σε όλους τους εργαζομένους (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις) προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για την καταβολή επιδομάτων στους 700.000
και πλέον ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.
Τα επώδυνα αυτά μέτρα σε συνδυασμό με περικοπές στο εφάπαξ των 130.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι περιμένουν στην ουρά του Ταμείου τους, αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και δύο χρόνια, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% και το «πάγωμα» της καταβολής των αναδρομικών ύψους 140 εκατομμυρίων στους δικαστικούς είναι ο λογαριασμός που απαίτησαν οι δανειστές μας προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού στα 17 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι το κέντρο βάρους των πολιτικών εστιάζεται στην περικοπή των αποδοχών στον δημόσιο τομέα, των συντάξεων και των επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.
« Δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο. Η τρόικα απαίτησε να ψαλιδιστούν τα πάντα» εκμυστηρεύονται πηγές του υπουργείου Οικονομικών που βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να διαπραγματευθούν τους όρους της καταβολής της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ της βοήθειας προς τη χώρα μας με την τρόικα που έμεινε στην Αθήνα περίπου ένα μήνα (από τις 9 Μαΐου).
Η ομολογία αυτή αποκαλύπτει και τη διαπραγματευτική αδυναμία που είχε η κυβέρνηση με τους τροϊκανούς καθώς τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν ως και το τέλος Μαΐου μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους που μόνο εν μέρει οφείλονται στην ύφεση. Οπως διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, το κύριο λάθος αποτέλεσε η αλλαγή της φορολόγησης με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ και για τους ελεύθερους που κατηγορούνται από όλους για κατά σύστημα φοροδιαφυγή, αλλά και στη μείωση της παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθώς τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα.
Ετσι, η κυβέρνηση στις επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα οδηγήθηκε στην απόφαση να κοπεί και το αφορολόγητο όριο 8.000 ευρώ για όλους πλην των συνταξιούχων.
Πλέον όλα έχουν κλείσει και απομένουν η έγκριση του πακέτου των μέτρων από το Υπουργικό Συμβούλιο και η ψήφισή του από τη Βουλή. Η «δοκιμασία» αυτή, όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το μέτρο που «καίει» είναι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς για πρώτη φορά επιβάλλεται σε όλους ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων ενώ σε όλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57 ως 100 ευρώ τον μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ τον μήνα. Θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με κεντρική κατεύθυνση την εξομοίωση των αποδοχών με τις αντίστοιχες θέσεις του ιδιωτικού τομέα.
Κληρικοί - βουλευτές
«Θ ύελλα αντιδράσεων» έχει προκαλέσει στην Εκκλησία η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» πριν από δύο εβδομάδες να περικοπούν οι μισθοί των κληρικών κατά 50% και η διαφορά να καταβάλλεται από πόρους των μητροπόλεων. Το μέτρο αυτό, όπως και οι περικοπές της αποζημίωσης και των «έξτρα» αμοιβών των βουλευτών, θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της ανακοίνωσής τους, μαζί με τη συνολική λύση που συμφώνησε στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
BHMA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου