2.6.11
Το 20% των Πορτογάλων, που την Κυριακή προσέρχονται στις κάλπες, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ...
Eνας στους τέσσερις πορτογάλους ψηφοφόρους παραµένει αναποφάσιστος για το τι θα ψηφίσει, µόλις τρεις ηµέρες πριν από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών και ενώ το µέγα θέµα είναι η οικονοµική διάσωση της χώρας. Επειτα από... σύντοµη προεκλογική εκστρατεία, οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις φέρουν το συντηρητικό Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα του Πέντρο Πάσος Κοέλιο να προηγείται µε 37% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32,2% για το Σοσιαλιστικό Κόµµα του απερχόµενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Τρίτο έρχεται το δεύτερο συντηρητικό κόµµα, το ∆ηµοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο (12,7%) του Πάολο Πόρτας, επιτρέποντας έτσι στην πορτογαλική ∆εξιά να προσβλέπει στη δηµιουργία κυβέρνησης συνασπισµού. Βέβαια, αντίθετα µε ό,τι συµβαίνει στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, στην Πορτογαλία τα κόµµατα – µεεξαίρεση µόνο την παραδοσιακή Αριστερά – έχουν δεσµευθεί να σεβαστούν τους όρους του σχεδίου διάσωσης που υπέγραψε στις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση Σόκρατες για τη χορήγηση δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ τα επόµενα τρία χρόνια από την τρόικα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να µειώσει το δηµόσιο έλλειµµα από 9,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 5,9% φέτος και να φθάσει στο 3% έως το 2013.
Οµως λίγο πριν από τις κάλπεςτα στατιστικά στοιχεία για το βιοτικό επίπεδο των Πορτογάλων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σύµφωνα µε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, περίπου δύο εκατοµµύρια Πορτογάλοι, το 20% του πληθυσµού – οι µισοί, µάλιστα, άνω των 70 ετών –, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή µε λιγότερα από 280 ευρώ τον µήνα. Ενα βαρύ φορτίο για την απερχόµενη κυβέρνηση, αν και η διαρθρωτική φτώχεια της χώρας έχει µια πορεία τόσο µακρά ώστε να αφορά όλους τους προκατόχους των σοσιαλιστών στην εξουσία.
«Οι υποψήφιοι µιλούν για τη φτώχεια, αν και έχω σοβαρές αµφιβολίες για το ποια είναι τα πλέον κατάλληλα µέτρα για την προώθηση της πραγµατικής κοινωνικής ένταξης», λέει στην ισπανική εφηµερίδα «El Pais» η οικονοµολόγος Ιζαµπέλ Ζονέτ, επικεφαλής της Τράπεζας Τροφίµων, µιας ιδιωτικής οργάνωσης για τη χορήγηση τροφίµων σε φτωχούς (την οποία στηρίζουν 1.980 ενώσεις αλληλεγγύης και φορείς), που πέρυσι παρείχε βοήθεια σε 319.000 άτοµα, ποσοστό 17,35% µεγαλύτερο απ’ ό,τι το 2009. Οπως διευκρινίζει η Ζονέτ, απότο 2007 και µετά η κατάσταση χειροτέρευσε πολύ και εµφανίστηκαν «οι νεόπτωχοι, που ουσιαστικά έδιναν όλα τους τα εισοδήµατα προκειµένου να αποπληρώσουν τις πιστωτικές κάρτες µε τις οποίες ζουν και πλέον δεν µπορούν να πληρώσουν ούτε αυτές ούτε να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους – φτωχοί εργάτες και άνεργοι».
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Τράπεζας Τροφίµων θεωρεί ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» για το πρόγραµµα αυστηρής λιτότητας που επιβάλλουν στην Πορτογαλία τα διεθνή χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα προκειµένου να ξεπεραστεί η κρίση. «Θα υπάρξει ένα πολύ υψηλό κοινωνικό κόστος. Θα µας τιµωρήσουν όλους, αλλά περισσότερο τους φτωχούς. Οµως θα κατανοήσουµε την ανάγκη για ατοµική προσπάθεια. Μέχρι τώραπιστεύαµε ότι όλα θα τα λύσει το κράτος ή η Ε.Ε. και δεν αναλαµβάναµε τις ευθύνες µας».
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου