23.6.11

Προς πώληση το 20% της Finansbank από την Εθνική...


Tην πώληση του 20% της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, όποτε αυτό θα είναι δυνατό με βάση τις συνθήκες της αγοράς ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης στη γενική συνέλευση των μετόχων.

«Σχεδιάζουμε τη... διάθεση του 20% μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν», υπογράμμισε ο κ. Ταμβακάκης και προσέθεσε ότι «με την ολοκλήρωση της πώλησης του ποσοστού στη Finansbank ο [βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας] Core Tier 1 θα φτάσει το 13%».

O κ. Tαμβακάκης πρόσθεσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συγχωνεύσεις τραπεζών.

«Η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεπάγεται συνέργειες και υπεραξίες που καμιά άλλη στρατηγική δεν μπορεί να προσφέρει, προστατεύει τις τράπεζες από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης , αποτρέπει τον κίνδυνο συρρίκνωσης τους στα στενά όρια της ελληνικής αγοράς, επιτρέπει να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο αναπτυξιακό μέρισμα από την ευρύτερη περιοχή και διασφαλίζει ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένουν στην χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμβακάκης.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο αξιωματούχος τόνισε πως παρά τα όποια λάθη και καθυστερήσεις έχουμε ορισμένες πρώτες νίκες σε αυτό το μακρύ δρόμο και θα ήταν άδικο για τη χώρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού να μηδενιστούν όσα επιτεύχθηκαν στην πρώτη φάση της προσαρμογής της οικονομίας και πολύ περισσότερο άδικο αν μέναμε στη μέση της προσπάθειας και αφήναμε αυτές τις θυσίες να πάνε χαμένες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, αναγνώρισε πως τα μέτρα είναι επώδυνα και συχνά δεν κατανέμουν το βάρος των θυσιών δίκαια, αλλά σημείωσε πως στο σημείο που φτάσαμε δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. «Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πτώχευση ή επώδυνη προσαρμογή και μεταξύ των δυο η επιλογή της δεύτερης λύσης είναι αναπόφευκτη», σημείωσε.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: