20.6.11
ΟΗΕ: «Ρεκόρ» 15ετίας στον αριθμό προσφύγων...
Τα 43,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έφτασε, στα τέλη του 2010, ο αριθμός των εκτοπισμένων, εξαιτίας συρράξεων ή κακομεταχείρισης, ανθρώπων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
Σύμφωνα με τα...
στοιχεία του Οργανισμού, τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες βρίσκονταν την περασμένη χρονιά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στον αριθμό τους συμπεριλαμβάνονται περί τα 15,4 εκατ. πρόσφυγες οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους με τη πλειονότητά τους (80%) να αναζητούν «καταφύγιο» σε γειτονικές αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 27,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν εντός των συνόρων της χώρας τους ενώ οι αιτήσεις για άσυλο μεταξύ αυτής της ομάδας, ανήλθαν στις 850.000.
Όπως τονίζει ο Αντόνιου Γκουτιέρες, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, «οι φόβοι για υποτιθέμενες πλημμύρες προσφύγων στις βιομηχανικές χώρες είναι κατά πολύ διογκωμένοι ή συγχέονται λαθεμένα με το ζήτημα της μετανάστευσης» και συμπληρώνει ότι «στο μεταξύ, είναι οι φτωχότερες χώρες που αφήνονται να σηκώσουν το βάρος».
Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις 2010», οι φτωχότερες χώρες φιλοξενούν τεράστιους αριθμούς προσφύγων τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος.
«Πρωταθλήτριες» χώρες στη φιλοξενία προσφύγων είναι το Πακιστάν, το Ιράν και η Συρία (1,9 εκατ. πρόσφυγες, 1,1 εκατ. και 1 εκατ. αντίστοιχα) ενώ η μεγαλύτερη εθνική ομάδα προσφύγων είναι οι Αφγανοί οι οποίοι αγγίζουν τα 3 εκατ. ανθρώπους. Ακολουθούν οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί και οι Κογκολέζοι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου