30.6.11

154, συν η Ελσα μέσα, χημικά και κλομπ έξω...


Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

Κάτω από το πέπλο των χημικών και με αστυνομική εκτροπή χωρίς προηγούμενο, που έστειλε εκατοντάδες διαδηλωτές στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση πέρασε χθες το μεσημέρι στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο χωρίς διαρροές.

Οι αντιδρώντες της Κ.Ο. - με μοναδική απόκλιση το «όχι» Κουρουμπλή, που κόστισε τη ...
διαγραφή του- επέδειξαν την κομματική πειθαρχία που απαίτησε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας, στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, πως «στάση πληρωμών σημαίνει κλειστά νοσοκομεία και σχολεία».

Με 155 ψήφους υπέρ -στους 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προστίθεται η θετική ψήφος της Ελσας Παπαδημητρίου, που την οδήγησε εκτός Ν.Δ.- ο υπουργός Οικονομικών θα εμφανίσει στις 3 Ιουλίου στο Eurogroup την επικύρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της κυβέρνησης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε (138 «όχι»), εξαιρουμένων των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που συντάχθηκαν στο «παρών» της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως η ίδια πρότεινε κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση.

Απουσίασαν από τη διαδικασία ο Γ. Λιάνης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης.

Την κρίσιμη διαδικασία χαρακτήρισαν:

**Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά στην αιχμή των επαπειλούμενων διαρροών.

**Οι καταγγελίες της Αριστεράς για τη χρήση χημικών και οι αναφορές της σε επιλεκτική «προβοκάτσια» κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και γενικών απεργιών.

**Η πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής από τον ίδιο τον πρόεδρό της, που, προφανώς μετέχοντας στη συντεταγμένη κυβερνητική πρακτική, έδωσε το λόγο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σε δύο αντιδρώντες μέχρι πρότινος βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Αθανασιάδης, Γιουματζίδης), προκειμένου να δικαιολογήσουν την αναδίπλωσή τους από την πειθώ του πρωθυπουργού.

Εμφανίζοντας την ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο ως «ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως οι υποσχέσεις του υπουργού Οικονομικών για διορθωτικές κινήσεις επί των σκληρών μέτρων διατυπώνονται στη βάση της προϋπόθεσης ότι «η Βουλή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ανάβοντας το "πράσινο φώς" στο Μεσοπρόθεσμο και στον εφαρμοστικό του νόμο». «Η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να κερδίσουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες προκύπτουν από το επείγον του παρόντος», εξήγησε.

Προηγήθηκε ο Ευάγγ. Βενιζέλος: «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο υπέρ της χώρας, υπέρ της κοινωνίας, για να μη μετατραπεί η χώρα σε απόλυτο προτεκτοράτο μακροπροθέσμως», είπε. Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε από βήματος ονομαστικά σε Κουρουμπλή και Αθανασιάδη.

«Εμείς μείναμε εδώ και σηκώσαμε τα μανίκια και από την πρώτη στιγμή τραβάμε πραγματικό κουπί μαζί με το λαό, που σηκώνει πραγματικό σταυρό», συνέχισε. «Πρέπει όμως να εξηγήσουμε τι σημαίνει στάση πληρωμών, σημαίνει ότι θα κλείσουν νοσοκομεία και σχολεία, ότι θα μειωθούν οι συντάξεις».

Καταλήγοντας επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά καταλογίζοντάς του πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης», επανέλαβε, ωστόσο, την πρόσκληση εθνικής συνεννόησης.

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, και το κατανοώ», απάντησε ο Αντ. Σαμαράς, «αλλά αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται εάν θα καταρρεύσουμε ή όχι, κρίνεται το εάν θα κάνουμε ακόμη ένα μοιραίο βήμα προς την τελική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας». Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν θα χρεωθεί μόνον την κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά θα αντιμετωπίσει και τη δική της «πολιτική κατάρρευση», υποστήριξε πως ευθύνη για την παράταξή του σημαίνει «να λες στους εταίρους σου την αλήθεια».

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για «καθαρά εκβιαστικό τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για την ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο».

Αναφέρθηκε στο δίλημμα «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «υπερβάλλει σε μια πραγματικότητα για να τιθασεύσει τον ελληνικό λαό και να τσακίσει τις κινητοποιήσεις. Σας ενδιαφέρει να έχετε το κίνημα ηττημένο, σε συνθήκες ανάκαμψης», τόνισε.

Διαχώρισε εκ νέου τη θέση της από τους διαδηλωτές του Συντάγματος, «δεν μας ενοχλούν ούτε οι πλατείες ούτε οι αγανακτισμένοι, αλλά εικόνισμα δεν τους κάνουμε. Τους εκτιμούμε ως μορφή, που διαμορφώνονται διεργασίες, αλλά δεν μπορούν να βγαίνουν σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο κίνημα».

Εξηγώντας πως δεν ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο γιατί δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, καθώς «απέτυχε πέρσι με το απλό και καλείται τώρα να κάνει το σύνθετο», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντιπρότεινε να ζητήσει η χώρα μας από την Ευρώπη «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου, σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εκχωρείται ο δημόσιος πλούτος της χώρας».

«Για τη σωτηρία της πατρίδας, πωλείται η ίδια η πατρίδα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, που πρότεινε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντί να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, «να πείσουν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ξανά για να πάρουμε την 5η δόση». «Οι μέρες σας είναι μετρημένες, δεν σας απειλεί ο Τσίπρας, οι ψηφοφόροι σάς απειλούν», είπε και ρώτησε το κυβερνητικό επιτελείο: «Τι θα συμβεί όταν έρθει η ώρα της 6ης δόσης; Τι πρέπει να γίνει σ' αυτήν τη χώρα, στα πόσα εκατομμύρια ανέργους το καίτε το ρεζερβουάρ; Μέχρι πού ορίζονται η δική σας αξιοπρέπεια και ηθική;».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: