23.5.11

Τo πιστόλι (της τρόικας) στο τραπέζι ...


Μαζικές αποκρατικοποιήσεις αποφασίζει σήµερα το Υπουργικό Συµβούλιο, σε αντιστάθµισµα του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δεν είναι έτοιµο και κατά τα φαινόµενα η κατάρτισή του θα περατωθεί στο τέλος της εβδοµάδας, σύµφωνα µε... τους µετριότερους υπολογισµούς. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα δεν έχουν ακόµη «κλείσει» ούτε για τα τελικά µέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2011 για να καλυφθούν οι υστερήσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισµού, ούτε για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, η υιοθέτηση του οποίου θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πέµπτη δόση του δανείου. Οι ίδιες πηγές σηµείωναν µάλιστα ότι στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα αναζητούνται ακόµη µέτρα 1,5 δισ. ευρώ για το 2011. Στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο αναµένεται να παρουσιαστούν από το οικονοµικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια για µέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και πάνω σε αυτά να υπάρξει συζήτηση και αποφάσεις. Πάντως, µε τις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της µαύρης τρύπας των 6,4 δισ. για το 2011 και της αδυναµίας να αντιµετωπιστεί ριζικά το πρόβληµα, η κυβέρνηση επιλέγει το «καρότο» των αποκρατικοποιήσεων για να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι υλοποιεί σταθερά τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει µε το Μνηµόνιο. Οπως έγινε γνωστό, στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο θα συζητηθούν µεν οι γενικές αρχές και το πολιτικό πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, αλλά όχι οι πτυχές του.

Από το Μέγαρο Μαξίµου προβάλλεται ως δικαιολογία ότι ο Πρωθυπουργός «δεν θα ήθελε να προκαταλάβει το αποτέλεσµα των συναντήσεων που θα έχει (αύριο) µε τους πολιτικούς αρχηγούς», αλλά ότι «επιθυµεί να είναι συνεπής µε τη δέσµευσή του πως είναι έτοιµος να υιοθετήσει προτάσεις που είναι λογικές και σύµφωνες µε τον γενικό στόχο της διάσωσης της χώρας». Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «δεν θα ήταν δυνατόν να κλείσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και µία ηµέρα µετά ο Πρωθυπουργός να ζητάει από τους πολιτικούς αρχηγούς να του διατυπώσουν τις προτάσεις τους». Αντίθετα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου όχι µόνο θα ζητήσει τις προτάσεις των αρχηγών των κοµµάτων, αλλά όσες κριθεί ότι υπηρετούν την προσπάθεια για διέξοδο της χώρας από την κρίση θα υιοθετηθούν και θα ενταχθούν στο Πρόγραµµα. Παρά το αληθοφανές της εξήγησης αυτής για τη µη κατάρτιση ακόµη του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, το οποίο σηµειωτέον προετοιµάζεται από τα τέλη Μαρτίου και η δηµοσιοποίησή του συνεχώς αναβάλλεται, η ουσία της καθυστέρησης πρέπει να εντοπιστεί στη σκληρή στάση που τηρεί η τρόικα, η οποία απαιτεί να της δοθούν συγκεκριµένες αποδείξεις ότι το ύψους 26 δισ. ευρώ Πρόγραµµα είναι υλοποιήσιµο και δεν θα µείνει στα χαρτιά.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διαπραγµατεύσεις που διακόπηκαν χθες θα επαναληφθούν µε αίτηµα της ελληνικής κυβέρνησης την Τετάρτη, προκειµένου η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της και τις πιθανές προτάσεις των κοµµάτων που θα υποβάλουν αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Ο κ. Παπανδρέου πάντως επενδύει πολλά στην εικόνα που θα προκύψει από τις αυριανές συναντήσεις µε τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρωθυπουργός που διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι επιτακτική ανάγκη µια νέα «εθνική συνεννόηση» δεν τρέφει ωστόσο αυταπάτες για την κατάληξη των συναντήσεων που θα έχει µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Α. Σαµαρά, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, την πρόεδρο της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας Ντ. Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη – η ένταξη, την τελευταία στιγµή, των αρχηγών των δύο µικρότερων κοµµάτων της Βουλής στο πλαίσιο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού µε τους πολιτικούς αρχηγούς σχολιάστηκε ως προσπάθεια να διευρυνθεί το πεδίο της συναίνεσης για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, αλλά και το ενδεχόµενο νέο Μνηµόνιο που θα συνεπάγεται η παροχή στην Ελλάδα ενός νέου δανείου τον επόµενο χρόνο. Αντίθετα, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού το ΚΚΕ διά της Αλέκας Παπαρήγα, επικαλούµενο την εκ διαµέτρου αντίθετη πολιτική που υποστηρίζει µε εκείνη της κυβέρνησης. Και χθες κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι ο Πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα καµφθεί η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης και θα υπάρξει µια µίνιµουµ συναίνεση ώστε να σταλεί «ένα καθαρό µήνυµα προς τα έξω». Και πρόσθεταν ότι «δεν επιθυµεί – µε τη συναίνεση – να επιµερίσει ευθύνες για την πολιτική της κυβέρνησης», αλλά «να ζητήσει να βοηθήσουν όλοι στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση».
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: