17.5.11
Nτιρεκτίβα για συναίνεση από Βρυξέλλες...
Ντιρεκτίβα για πολιτική συναίνεση στην Αθήνα - που έχει και τον χαρακτήρα έγγραφης δέσμευσης για την επίτευξή της προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά - έστειλαν ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Μνημονίου και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κοινοτική χρηματοδότηση. Με κατηγορηματικό τρόπο ο Ζ. Γιούνκερ έστειλε μήνυμα να... υπάρξει διακομματική συμφωνία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σε ένα θέμα που είναι εθνικό και όχι κομματικό και δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ».
Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον Ζ. Γιούνκερ, οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί «ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο», όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Στο ίδιο θέμα, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «είναι ουσιώδους σημασίας να μπουν στην άκρη οι κομματικές διαφορές, καθώς θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις για τη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων». Τα θέματα αυτά απαιτούν δημόσια πολιτική στήριξη και συνιστούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Φινλανδός επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι μια ευρεία αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναμόρφωση» (reprofiling) του χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για τη δημοσιονομική προσαρμογή και μετά θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για το 2011 και ενίσχυση των αποκρατικοποιήσεων.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι μια εναλλακτική λύση, η οποία εξετάζεται και την οποία όπως είπε δεν υποστηρίζουν όλοι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές με την τρόικα τόσο για τους ποσοτικούς στόχους όσο και για τις πολιτικές παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011, η μορφή και το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι τα ανοιχτά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αποτελούν σημεία τριβής στις διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η λύση που εξετάζεται είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού που έχοντας στο ενεργητικό του την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσή της. Τέλος, ανέφερε ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.
ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ EUROGROUP
«Ιερά Εξέταση» για την Ελλάδα η συνεδρίαση
«Ιερά Εξέταση» αποτέλεσε για τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η Ελλάδα σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Με την παρουσία για πρώτη φορά σε Eurogroup των εκπροσώπων της τρόικας, που μετέβησαν εσπευσμένα από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε ενώπιος ενωπίω προκειμένου να πείσει τους ομολόγους του για ένα νέο ξεκίνημα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η συζήτηση για την ελληνική κρίση διεξήχθη σε ένα κλίμα αφόρητων πιέσεων προς την Ελλάδα, με ορισμένους Ευρωπαίους υπουργούς να εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας μας ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τη συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών να ζητεί εδώ και τώρα πειστικές απαντήσεις.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης απαίτησαν από την Ελλάδα τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας, καθώς και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να συναινέσουν στην παροχή νέας στήριξης προς την Αθήνα. Η νέα ευρωπαϊκή αρωγή -με σκληρά όμως ανταλλάγματα από την Ελλάδα- θα μπορούσε να περιλάβει, υπό όρους, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και, ενδεχομένως, νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Υπέρ της παράτασης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους τάχθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση. Εξέλιξη, που για τους οικονομικούς αναλυτές ισοδυναμεί με «soft» αναδιάρθρωση, στην οποία αντιτίθεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σε αυτή την κακοφωνία που επικρατεί μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης για το πώς θα στηριχθεί η Ελλάδα, το Eurogroup δηλώνει, επί της αρχής, την ετοιμότητά του να τη συνδράμει εκ νέου, εν αναμονή του πορίσματος της τρόικας τόσο για τις δημοσιονομικές προσπάθειες όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ενδεικτικό του κλίματος που αντιμετώπισε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν οι δηλώσεις του Ολι Ρεν, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υπογράμμισε ότι η Κομισιόν εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Σε αυτό το αυστηρό μήνυμά του προς την Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
Ο Ολι Ρεν επανήλθε για τρίτη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα τονίζοντας ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να τερματίσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων», διεμήνυσε ο Ολι Ρεν.
«Πράσινο» για Πορτογαλία
Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας είναι πλέον το τελευταίο «εμπόδιο» για την έγκριση του μνημονίου της Πορτογαλίας με το οποίο θα δοθούν 78 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση της οικονομίας, καθώς χθες οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup έδωσαν την έγκρισή τους για να προχωρήσει το σχέδιο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήραν, η Πορτογαλία θα λάβει μέσα σε τρία χρόνια στήριξη 78 δισ. από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Β. ΔΕΜΙΡΗΣ
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου