21.5.11
Συναίνεση α λα καρτ για την οικονοµία...
Ανοικτό πεδίο για πολιτικές συγκλίσεις – έστω µε όρια και αστερίσκους – αφήνουν σε κυβέρνηση και αξιωµατική αντιπολίτευση, ενόψει των συναντήσεων του Πρωθυπουργού µε τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γιώργος Παπανδρέου εµφανίζεται αποφασισµένος να ... υιοθετήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης, ακόµη και για αλλαγές στην ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική, προκειµένου να διαµορφωθεί ένα συναινετικό πολιτικό πλαίσιο για την αντιµετώπιση της οικονοµικής κρίσης.
Από το κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για µια έµπρακτη κίνηση που αποδεικνύει τις ειλικρινείς προθέσεις του Πρωθυπουργού, ενώ προεξοφλούν ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις µε τους πολιτικούς αρχηγούς θα βάλει τέλος και στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Μετριοπαθή στάση για ζητήµατα για τα οποία µπορεί να βρεθεί κοινός τόπος µε την κυβέρνηση εµφανίζεται να ακολουθεί και ο Αντώνης Σαµαράς, επιµένοντας ωστόσο στη βασική θέση του για αναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου και προβάλλοντας τις δικές του «κόκκινες γραµµές» για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που προωθεί η κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές εκτιµούν ότι το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, η νοµιµοποίηση αυθαιρέτων και η κατάργηση του πόθεν έσχες πρώτης κατοικίας αποτελούν την πρώτη ύλη για την επίτευξη ενός µίνιµουµ πεδίου συναίνεσης.
Αποφασισµένος να υιοθετήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης στον βωµό της συναίνεσης είναι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οπως έγινε γνωστό, για πρώτη ίσωςφορά µεταπολιτευτικά κυβέρνηση εµφανίζεται έτοιµη να υιοθετήσει προτάσεις που θα της υποβάλει η αντιπολίτευση στο πλαίσιοτης προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση. «Επιδιώκουµε τη συναίνεση και θα δείξουµε έµπρακτα ότι τη θέλουµε» δήλωσε στα «ΝΕΑ» κορυφαία κυβερνητική πηγή χθες, προσθέτοντας παράλληλα: «Είναι επιτακτική ανάγκη η εθνική συνεννόηση. Εδώ που έχουµε φτάσει, δεν επιτρέπονται εγωιστικές στάσεις και πολιτικές. Χρειάζεται συστράτευση όλων στον κοινό στόχο που είναι να διασωθεί η χώρα».
Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες από πηγές προσκείµενες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου θα καταστήσει σαφές στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις συναντήσεις που θα έχει µαζί τους (ίσως την προσεχή Τρίτη, αλλιώς οπωσδήποτε την Τετάρτη), ότι είναι έτοιµος να αποδεχτεί προτάσεις για την οικονοµία και να τις εντάξει στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015.
«Ελάτε µε προτάσεις, αρκεί να υπηρετούν τον κοινό στόχο της αντιµετώπισης της κρίσης» θα αναφέρει σχηµατικά ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσκληση που θα απευθύνει στους αρχηγούς των κοµµάτων της Βουλής, προκειµένου να συναντηθεί κατ’ ιδίαν µαζί τους.
ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ. Η κυβέρνηση που «καίγεται» να αποδείξει ότι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού δεν είναι προσχηµατική και δεν υποκρύπτει σκοπιµότητες, όπως για παράδειγµα την αναζήτηση ενός άλλοθι για πρόωρες εκλογές, διαµηνύει από χθες προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κ. Παπανδρέου κατά τις συναντήσεις θα δεσµευτεί στους πολιτικούς αρχηγούς ότι:
n Είναι έτοιµος να υιοθετήσει κάθε σοβαρή πρόταση που αφορά την οικονοµία και διευκολύνει την έξοδο από την κρίση.
n Είναι αποφασισµένος να συζητήσει ακόµη και πτυχές της ακολουθούµενης από την κυβέρνηση οικονοµικής πολιτικής, αν πειστεί ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήµατα για διορθωτικές αλλαγές n ∆εν προτίθεται να αιφνιδιάσει µε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και ειδικότερα προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές σύντοµα και ειδικότερα πριν από το καλοκαίρι.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός θα δηλώσει στους συνοµιλητές του ότι η αναζήτηση εθνικής συναίνεσης σ’ αυτή την κρίσιµη φάση που διέρχεται η χώρα «δεν σηµαίνει σε καµιά περίπτωση προσπάθεια επιµερισµού των ευθυνών για την έως τώρα διαχείριση της κρίσης από τον ίδιο και την κυβέρνηση».
«Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισµένος να έχει έναν ειλικρινή διάλογο µε καθ’ έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα περιγράψει την κατάσταση και θα ζητήσει την άποψή τους καθώς και τις προτάσεις που ενδεχοµένως έχουν για το τι πρέπει να γίνει» ανέφερε σχετικά στέλεχος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, συνοµιλώντας χθες µε «ΤΑ ΝΕΑ». Και πρόσθεσε: «Θα τους ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι αν οι προτάσεις είναι λογικές, δεν έχει κανένα πρόβληµα να τις εντάξει στο Μεσοπρόθεσµο».
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΝΤΑΡΕΙ. Εκτός από την υιοθέτηση σηµαντικών προτάσεων της Ν.∆., ο κ. Παπανδρέου µπορεί να προσδοκά στη θετική στάση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.
Με δεδοµένη την άρνηση των κοµµάτων της Αριστεράς να αποδεχτούν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, είναι φανερό ότι η διεύρυνση του µετώπου στήριξης της πολιτικής των µέτρων λιτότητας κατ’ ανάγκην στρέφεται προς την πλευρά των δύο υπόλοιπων σχηµατισµών τηςΒουλής, της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη και της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Μέχρι χθες δεν είχε διευκρινιστεί αν ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει πρόσκλησηγια συνάντηση προς την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Κουβέλη καιοποιαδήποτε σχετική πρόβλεψη µάλλον θα ήταν παρακινδυνευµένη.
Νοµιµοποίηση αυθαιρέτων, κατάργηση του πόθεν έσχες πρώτης κατοικίας
Η διάθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει συναίνεση τόσο στο Μεσοπρόθεσµο όσο και στο πακέτο των µέτρων που πιθανώς συνεπάγεται ένα νέο δάνειο 50-60 δισ. για τα επόµενα δύο χρόνια είναι συνάρτηση των ασφυκτικών πιέσεων που ασκεί η ευρώπη.
επιδιώκει όµως να την εµφανίσει ως δική της πρωτοβουλία και «εσωτερική υπόθεση της ελλάδας», προκειµένου να σταλεί «ένα ισχυρό µήνυµα διεθνώς ότι και εδώ µπορεί να λειτουργήσει το µοντέλο πορτογαλίας». παράλληλα παρέχει διαβεβαιώσεις προς τις Βρυξέλλες ότι ακόµη και αν δεν επιτευχθεί η συναίνεση, θα προχωρήσει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, κάνοντας χρήση της πλειοψηφίας που διαθέτει στη Βουλή.
Χωρίς να διατηρεί πολλές αυταπάτες για την επιτυχία του εγχειρήµατος, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά στρέφεται κυρίως προς την πλευρά της που επίσης δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό. ετσι δεν αποκλείεται κατά τη συνάντησή τους, ο κ. παπανδρέου να δηλώσει ότι η κυβέρνηση αποδέχεται µέρος των εξαγγελθέντων από τον κ. Σαµαρά στο ζάππειο, µέτρων, και συγκεκριµένα:
n τη νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων n την κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία.
παράλληλα, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση που έχει αποφασίσει τις αποκρατικοποιήσεις ∆ΕΚΟ και την αξιοποίηση δηµόσιας περιούσιας ύψους 50 δισ. έχει ουσιαστικά υιοθετήσει σχετική πρόταση της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία έχει διατυπωθεί από τον περασµένο Ιούλιο.
ΤΑΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου