18.5.11
Συναίνεση µε... το ζόρι ...
Παιχνίδια µε τη φωτιά παίζουν τις τελευταίες ώρες οι Βρυξέλλες, καθώς οι πιέσεις που ασκούν στην αντιπολίτευση, και ειδικά την αξιωµατική, για συναίνεση µε το... ζόρι στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου και ενδεχοµένως σε ένανέο Μνηµόνιο απόρροια του νέου δανείου των 50-60 δισ. µπορεί να φέρουν ακόµη και πρόωρες κάλπες.
«Κινούµαστε πάνω σε ένα τεντωµένο σκοινί αυτή την ώρα» σχολίαζε σχετικά χθες βράδυ κυβερνητική πηγή, αναφερόµενη στην, στα όρια του ανοιχτού εκβιασµού, διαφαινόµενη σύνδεσητης καταβολής της πέµπτης δόσης τουδανείου µε την εφαρµογή και στην Ελλάδα του «µοντέλου Πορτογαλίας». Και πρόσθεσε µε έµφαση ότι «έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, από τη µία πλευρά υπάρχει η συναίνεση και από την άλλη κάλπες και... χάος»!
Υπό τις συνθήκες αυτές,δεν προξενεί έκπληξη ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναζητούν τα όρια της συνεννόησης.
Ο ΠρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου έκανε άνοιγµα στα κόµµατα δηλώνοντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του «Economist» ότι «προκύπτειη ανάγκη για µια νέα εθνική συνεννόηση µεταξύ των κοµµάτωνχωρίς εξωραϊσµούςκαι µαγικές συνταγές. Απαιτείται να εκφραστούµε µέσα από νέες εταιρικέςπολιτικές σχέσεις, µεγαλύτερη κατανόηση των κοινών προβληµάτων και βαθύτερη συνεργασία».
Η επιθετική στάση των ευρωπαίων εταίρων δεν είναι άσχετη µε τις εκτιµήσεις ότι ο εκτροχιασµός των στόχων του Μνηµονίου απαιτεί τη λήψηκαι νέων σκληρότερων µέτρων, τα οποία απαιτούν ευρύτερη πολιτικήσυναίνεση καιστήριξη.
Με θολό τοπολιτικό τοπίο και τα κόµµατα της ελάσσονοςαριστερής αντιπολίτευσης να είναι κάθετα αντίθετα στην παροχή οποιασδήποτε συναίνεσης, το βάρος της αναζήτησης µιας συναινετικής στάσης πέφτει πλέον στη Νέα ∆ηµοκρατία (το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη συντάσσεται µε τη λήψη µέτρων),η οποία χθες έκανε δειλά βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αµέσως µετά τησυνάντησή του µετον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του κόµµατος Αντώνης Σαµαράς δήλωσε ότι «αν ένα µέτρο, όποιος και αντο προτείνει, είναι καλό για την πατρίδα, έχουµευποχρέωση να το στηρίξουµε. Εάν όµως βλάπτει την πατρίδα, τότεδεν έχουµε δικαίωµα να το στηρίξουµε».
ΕΛΠΙΔΕΣ. Η δήλωση αυτή σε συνδυασµό µε µια σειρά από άλλες κινήσεις που σηµειώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα δηµιουργούν αµυδρές ελπίδες στην κυβέρνηση ότι πιθανότατα αυτή η συναίνεση µπορεί να αναζητηθεί. Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη Τετάρτη, παραµονή της παρουσίασης από τον Αντώνη Σαµαρά του οικονοµικού προγράµµατος της Ν.∆. στο Ζάππειο, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Και πως αµέσως µετά την παρουσίαση του προγράµµατος, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε τους συνοµιλητές του ότι η κυβέρνηση θα µπορούσε να συµφωνήσει σε τέσσερα µέτρα που πρότεινε ο κ. Σαµαράς:
α. περαίωση αυθαιρέτων, β. αποκρατικοποιήσεις 50 δισ., γ. κατάργηση του πόθεν έσχες για την επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα, δ. κατάργηση πόθεν έσχες στα ακίνητα.
Πάντως στη σύσκεψη του Λουξεµβούργου ο υπουργός Οικονοµικών φέρεται να αντέδρασε έντονα όταν του τέθηκε και πάλι το θέµα της συναίνεσης ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την απρόσκοπτη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ζητώντας πλέον από τους συγγενείς πολιτικά εταίρους «να ζητήσουν από τον κ. Σαµαρά να συναινέσει».
Είναι επίσης κοινό µυστικό ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος της Ευρώπης, του οποίου η Ν.∆. αποτελεί µέλος, έχουν ασκηθεί πιέσεις στον Αντώνη Σαµαρά να εγκαταλείψει την αντιµνηµονιακή ρητορική και να συναινέσει στα µέτρα. Κοινό µυστικό είναι επίσης ότι παρά τις προσπάθειες της Ν.∆. να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου της τόσο µε τη γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όσο και µε τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί αυτό δεν έχει ακόµη καταστεί εφικτό, επειδή οι δύο ηγέτες τού καταλογίζουν ότι µε τη στάση του υπονοµεύει την προσπάθεια που γίνεται να διασωθεί η χώρα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί προσεκτική στάση. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ρωτήθηκε αναφορικά µε τις πιέσεις των Ευρωπαίων και της τρόικας, δήλωσε: «Κανένα θέµα επιβολής (συναίνεσης) δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέµα ευθύνης, εµείς, οι κύριες πολιτικές δυνάµεις, να αντιληφθούµε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουµε τις λύσεις που χρειάζονται». Και πρόσθεσε: «Αλίµονο αν η Ν.∆. κινείται µε τη λογική ότι αν δεν είναι το σχέδιο για τη χώρα στη λογική του δικού µου σχεδίου, δεν συµφωνώ».
Παράθυρο για επιµέρους σύγκλιση από τον Σαµαρά
ΠΑΡΑΘΥΡΟ για πολιτικές συγκλίσεις σε επιµέρουςζητήµατα τουσχεδίου εξόδου από την κρίση άνοιξεο Αντώνης Σαµαράς µετά τη χθεσινήεπίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «γυµναστική στη µαταιότητα» την κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε µενόηµα ότι «εάν ένα µέτρο, όποιος και αν το προτείνει, είναι καλό για τηνπατρίδα έχουµε υποχρέωση να το στηρίξουµε». Υψηλόβαθµες πηγές στο γαλάζιο στρατηγείο ανέφεραν χθες ότι σε µία σειρά από µέτρα που έχει εισηγηθεί η αξιωµατική αντιπολίτευση, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το πάγωµα του πόθεν έσχες στα ακίνητα ή η νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων, µπορεί να βρεθεί κοινός τόπος µε την κυβέρνηση. Επέµεναν όµως ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, καθώς παραµένει αµετακίνητη στη θέση της ότι το κυβερνητικό πρόγραµµα στηρίζεται σε λάθος συνταγή.
Υπό τις πιέσεις των ευρωπαίων αξιωµατούχων για πολιτικές συγκλίσεις στην Ελλάδα, ωστόσο, οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι αν τοΜεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ψηφιστεί κατ’άρθρο στη Βουλή, τότε µπορεί να καταγραφεί ευρύτατη πλειοψηφία σεµία σειρά κρίσιµων µέτρων. Αν όµως το Πρόγραµµα ενταχθεί σε ένα και µόνο άρθρο, όπως συνέβη µε το Μνηµόνιο, τότε η αξιωµατική αντιπολίτευση θα το καταψηφίσει στο σύνολό του.
Σε µια έµµεσηαπάντηση για τιςπιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Σαµαράς ανέφερε χθες ότι «συµφωνία µε την Ευρώπη στους στόχους για τη µείωση του ελλείµµατος και του χρέους, βεβαίως, υπάρχει. Και λέµε “Ναι”. Οµως, για στήριξη σε αποδεδειγµένα λάθος συνταγή λέµε “Οχι”». Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι το πιεστικό κλίµα που διαµορφώνεται στις Βρυξέλλες είναι µια απόδειξη ότι µειώνεται η εµπιστοσύνη της Ε.Ε. για την αποτελεσµατικότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση –και σε αυτή τη «γραµµή» αναµένεται να κινηθεί η αξιωµατική αντιπολίτευση τις επόµενες ηµέρες.
Προβεβληµένα γαλάζιαστελέχη, πάντως, εκτιµούσαν ότι η χθεσινήτοποθέτηση του κ. Σαµαρά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αποτελούσε µία ακόµη «άσκηση πολιτικής ισορροπίας» και προεξοφλούσαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παραµείνει σε τροχιά µετωπικής σύγκρουσης µε την κυβέρνηση, ακόµη και αν εµπεριέχει εκλογικό ρίσκο.
Παράλληλα, στη γραµµή της συναίνεσης κινούνται οι άλλοι ένοικοι της γαλάζιας πολυκατοικίας. «Είναι ώρα να πούµε ένα µεγάλο “Ναι” στην εθνική συνεννόηση, χωρίς υποσηµειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούµε επιτέλους στο ύψοςτων περιστάσεων», ανέφερε η πρόεδροςτης Δηµοκρατικής Συµµαχίας ΝτόραΜπακογιάννη, ενώ και ο ΛΑΟΣ κρατά χαµηλά τους τόνους, συνδέοντας τη συναίνεση για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και µε την αλλαγή προσώπωνστο κυβερνητικό σχήµα, τα οποία θα κληθούν να εφαρµόσουν τα νέο σχέδιο.
«Απολύτως επείγον να σταµατήσουν οι αντιπαραθέσεις»
ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ παίζει η Ε.Ε. έχοντας στα χέρια της το χαρτί της επόµενης (πέµπτης) δόσης του δανείου, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι η συναίνεση των δύο µεγάλωνκοµµάτων είναι προϋπόθεση γιατη χορήγηση της δόσηςτων 12 δισ. ευρώ του Ιουνίου.
Το θέµα της συναίνεσης που τέθηκε στο Eurogroup των Βρυξελλών επανέφερε χθες µε δηλώσεις του ο Ολι Ρεν. Ο κοινοτικόςεπίτροπος, αρχικά σε δηλώσεις του που µεταδόθηκαν από ξένα ειδησεογραφικάπρακτορεία, φάνηκε να ζητά κατηγορηµατικά συναίνεση και νατη θέτει ως προϋπόθεση προκειµένου ναδοθεί η επόµενη δόση.«Αν αυτό είναι δυνατόν για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, γιατί να µηνείναι για την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο εκπρόσωπός του, Αµαντέου Αλταφάζ, σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» σχετικά µε το θέµα είπε ότι «ουδέποτε ο επίτροπος έκανε τέτοια διασύνδεση». Αλλη πηγήδήλωσε ότι ενώ η συναίνεση είναι κάτι που θα συνέβαλε σηµαντικά στην υλοποίηση του προγράµµατος, επ’ ουδενί δεν συνιστά προϋπόθεση για την εκταµίευση της επόµενης δόσης.
ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Κοινοτικέςπηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι η εµµονή τόσο της Κοµισιόν όσο και ορισµένων κοινοτικών εταίρων στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης έχει πολλές εξηγήσεις. Η τελευταία – που προστέθηκε µόλις τις τελευταίες ηµέρες – είναι οι επιθέσεις που δέχθηκαν οι άνθρωποι της τρόικας στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, και µάλιστα ακόµη κιαπό βουλευτές τουκυβερνώντος κόµµατος. Ετσι, έλεγαν οι ίδιες πηγές, «µιλάµε και για συναίνεση εντός τουκυβερνώντος κόµµατος».
Από εκεί και πέρα, το βασικό επιχείρηµα αφορά τις προοπτικέςτου ελληνικού προγράµµατος. Πιθανή πρόσθετη βοήθεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια των δανειστών – και στο Κοινοβούλιο του βασικότερου δανειστή, της Γερµανίας, οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά έντονες. ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ. Ετσι, πλήθος παραγόντων των κεντροδεξιών κοµµάτων της Ευρώπης έχει οργιστεί µε την ελληνική Δεξιά υποστηρίζοντας ότι«εµείς δίνουµε µάχη µε το εκλογικό µας σώµα για χάρη της Ελλάδας κι η Ν.Δ. µάς σαµποτάρει».
Εξάλλου, εάν η Ελλάδα λάβει επιπλέον βοήθεια µε νέο πρόγραµµα, αυτό θα σηµαίνει πως τοπρόγραµµα θα πρέπει να εφαρµοστεί και πέραν της ηµεροµηνίας των επόµενων εκλογών. Ως εκ τούτου οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοιότι «δεν θαχάσουν τα λεφτά τους».
Το θέµα της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδαέθιξε ο ΟλιΡεν και µε δήλωσή του στη γερµανική εφηµερίδα «Ντι Βελτ». Είναι «απολύτως επείγον τα ελληνικά πολιτικά κόµµατα να σταµατήσουν τις αντιπαραθέσεις», είπε.
«Θα θέλαµε να εξαναγκαστούν σε εκλογές»
απόλυτα αρνητικός σε οποιασδήποτε µορφής συναίνεση µε το κυβερνητικό πρόγραµµα για την έξοδο από την κρίση εµφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλέξης Τσίπρας.
Παρουσιάζοντας τη «Μαύρη Βίβλο» για τον έναν χρόνο του Μνηµονίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι οι εταίροι µας µπορούν να βρουν τη συναίνεση από τα δύο µεγάλα κόµµατα, όχι όµως από την πλειονότητα του ελληνικού λαού.
Εκτίµησε ότι µπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές και ανέφερε ότι επιθυµία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «να προκληθούν (εκλογές) από τις αντιδράσεις της κοινωνίας».
«Λιγότερες κατά 150.000 οι θέσεις στο Δηµόσιο έως το 2015»
«Θα λάβω όποιο µέτρο χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουµε θέσει», δήλωσε χθες µιλώντας στο συνέδριο του «Economist» ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ πρόσθεσε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος. Εξάλλου αναφέρθηκε στη µείωση του δηµοσίου τοµέα που έχει επιτύχει έως τώρα η κυβέρνηση. «Κατά 82.400 έχουν µειωθεί οι θέσεις στον δηµόσιο τοµέα µόνο µέσα στο 2010», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Εως το τέλος της περιόδου – 2015 – οι θέσεις εργασίας στον δηµόσιο τοµέα θα έχουν µειωθεί κατά 150.000, κάτι που θα επιτευχθεί µε τη µη αντικατάσταση αυτών των δηµοσίων υπαλλήλων που βγαίνουν στη σύνταξη», πρόσθεσε
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου