21.5.11

Κίνδυνος πτώχευσης στα πανεπιστήμια ...


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία λόγω της τεράστιας μείωσης στην επιχορήγηση τους από το κράτος για το 2011, έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και όσα λιγοστά ιδρύματα αντέχουν ξοδεύουν από τα αποθεματικά τους.

Ορισμένα ιδρύματα έχουν ήδη... προχωρήσει σε συμβολικές ολιγοήμερες αναστολές λειτουργίας, και προειδοποιούν πως παρότι δεν επιθυμούν να φτάσουν στα άκρα το «λουκέτο» μπορεί να είναι αναπόφευκτο σε λίγους μήνες..

ΑΠΘ : Χρήματα μέχρι το καλοκαίρι

Μειωμένη κατά 33% σε σχέση με πέρυσι είναι η χρηματοδότηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, αφού από 45 εκατομμύρια ευρώ έπεσε μόλις στα 29,5 που με το πρόσχημα της μη δυνατότητας απορρόφησης ποσού μεγαλύτερου του 7% μηνιαίως μπορεί να εκταμιευθεί μόνο το 84%, δηλαδή 24,780 εκ. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί μηδενισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η πραγματική μείωση αγγίζει το 55%.

Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης Οικονομικού προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παντής, έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπή δαπανών κατά 9 εκ. ευρώ, όμως το όριο για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο είναι 36 εκ. ευρώ. «Κάτω από αυτό υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Αν δεν βρεθεί λύση, το αργότερο σε τρεις μήνες θα κλείσουμε αναγκαστικά γιατί τα αποθεματικά τελειώνουν», δηλώνει στο real.gr, περιγράφοντας την κατάσταση: «Δεν έχουμε κανέναν κωδικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να αγοράσουμε χαρτί και μελάνι».

Το ΑΠΘ περιμένει απάντηση από το υπουργείο Παιδείας στις προτάσεις που έχει καταθέσει για την ανεύρεση πόρων μέσα από την ανάπτυξη ιδίων εσόδων. «Αν δεν έχουν χρήματα, να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που να μας δίνουν τη δυνατότητα να βρούμε εμείς πόρους, που όπως έχουμε υπολογίσει μπορούν να φτάσουν και τα 15 εκ. ευρώ», λέει. Οι προτάσεις αυτές αφορούν θεσμικές μεταβολές για την αξιοποίηση η ακίνητη περιουσία, την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ και την κατάργηση των εργολαβιών μέσω των οποίων απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, καθώς το κόστος είναι πολύ αυξημένο γιατί περιλαμβάνει 24% ΦΠΑ και 10% εργολαβικό κέρδος.

Πανεπιστήμιο Αθήνας: Με τα αποθεματικά για φέτος

Σε καλύτερη μοίρα, αλλά μόνο για τη φετινή χρονιά, βρίσκεται το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η χρηματοδότηση του οποίου από 45 εκ. ευρώ το 2009, μειώθηκε στα 25 εκ. ευρώ το 2011, με πιθανότητα όπως λέει ο αντιπρύτανης Οικονομικού προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Θωμάς Σφηκόπουλος να μην πάρουν ούτε αυτά.

«Οι περικοπές είναι τρομακτικές, κάνουμε ότι μπορούμε για να τα φέρουμε βόλτα, παίρνουμε μέτρα για μειωθεί το κόστος, όμως το πανεπιστήμιο δεν γίνεται να λειτουργήσει με λιγότερα από 35 εκ», λέει. Συγκεκριμένα, ετησίως ξοδεύονται 6-7 εκ. για τη ΔΕΗ, 6 εκ. ευρώ για την καθαριότητα και φύλαξη, 3 εκ. για ενοίκια, 4 εκ. για εκπαίδευση και έρευνα και 1 εκ. για θέρμανση. Φέτος, όπως επισημαίνει το αποθεματικό των 10 εκ. ευρώ θα καλύψει την «τρύπα».

«Λόγω παλαιότητας είμαστε από τους τυχερούς που έχουν κάποια χρήματα, όμως από 2012 θα δημιουργηθεί πρόβλημα», αναφέρει. Και ο κ. Σφηκόπουλος θέτει το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αναφέροντας πως αν επιτραπεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών θα αποφέρει έσοδα 5 εκ. ευρώ ετησίως.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Θα βουλιάξουμε»

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που από τα 14,2 εκ. ευρώ που προέβλεπε η προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο παιδείας του 2009. η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε το 2010 στα 11,2 και φέτος στα 7,224

«Έχουμε ήδη κάνει περικοπές στις ανελαστικές δαπάνες, τη φύλαξη, την καθαριότητα, και δοκιμάζουμε άλλες λύσεις όπως υγραέριο και ελαιοπυρήνες για τη θέρμανση. Το αποθεματικό μας όμως δεν ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ και την νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Μπορεί οι σπατάλες να κυμαίνονταν στο 10-15%, όμως η περικοπή μέσα σε δύο χρόνια φτάνει το 50%. Θα βουλιάξουμε», τονίζει αγανακτισμένος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, προσθέτοντας : «Υπήρχε η δέσμευση από την κυβέρνηση πως οι περικοπές στην παιδεία δεν θα ήταν μεγάλες. Όμως με τέτοια χρηματοδότηση οδηγούμαστε σε «τριτοβάθμια λύκεια». Κανείς δεν θέλει να κλείσουν τα πανεπιστήμια, πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί».

ΕΜΠ: Σε αναστολή λειτουργίας η Αρχιτεκτονική

Των κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λόγω των δραστικών περικοπών χρηματοδότησης, καθώς ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2009. «Ευτυχώς έχουμε έσοδα από ερευνητικά προγράμματα και υπάρχουν αποθέματα από τον ειδικό λογαριασμό 11-12 εκ. ευρώ, οπότε φέτος δεν θα καταλάβουμε τη μείωση, όμως από του χρόνου θα είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε», λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος.

Εν το μεταξύ πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με την αναστολή λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής σχολής, εξαιτίας της μη αντικατάστασης των διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται αλλά και της μη ανανέωσης του Π.Δ. που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς διδακτορικό για ειδικά καλλιτεχνικά μαθήματα. «Έχει αρχίσει να μας ανησυχεί το ενδεχόμενο να χαθεί η εξεταστική. Ελπίζω να βρούμε λύση», τονίζει ο κ. Σιμόπουλος.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Χωρίς κλιματισμό

Στον αέρα βρίσκεται η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, με τους συλλόγους των διδασκόντων να απειλούν με κινητοποιήσεις διαρκείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει υπόψη της τις προτάσεις τους στο σχέδιο νόμου που προωθεί. Οι καθηγητές κάνουν λόγο για απαξίωση που διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου να έχει μειωθεί στο 1/3.

Όπως αναφέρουν μέχρι τον Ιούνιο το πανεπιστήμιο θα λάβει μόλις 1,7 εκ. ευρώ και κανείς δεν είναι σίγουρος πόσα θα εισρεύσουν μέχρι το τέλος του έτους, όταν για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος χρειάζονται 5 εκ. ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου, το χειμώνα πολλές αίθουσες έμειναν χωρίς θέρμανση και η εξεταστική το Ιουνίου θα γίνει χωρίς κλιματισμό.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: