11.5.11

Φρένο Γιώργου στις παραφωνίες ...


Ενότητα, αλληλεγγύη και πολιτική συστράτευση στην «εθνική προσπάθεια» για να διασωθεί η χώρα ζήτησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους υπουργούς του στο... έκτακτο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά στο παρά πέντε αποφεύχθηκε πολιτική κρίση µε άξονα αυτή τη φορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με µια οµιλία που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για παρερµηνείες και αµφισβητήσεις, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να σταµατήσουν τις δηµόσιες διαφοροποιήσεις για θέµατα που µπορεί να τραυµατίσουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση – «δεν µπορεί να συζητούµε δηµόσια για θέµατα όπως η αναδιάρθρωση ή η επιµήκυνση, γιατί αυτά έχουν αντίκτυπο διεθνώς», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου. Και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ανάλογο κόστος µπορεί να έχουν οι δηµόσιες κόντρες των υπουργών, οι οποίες υπονοµεύουν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης και δείχνουν ότι «δεν έχει ενιαία γραµµή», σηµείωσε.

«Θέλω συλλογική λειτουργία και δεν θέλω διαφοροποιήσεις», φέρεται και πάλι να είπε ο Πρωθυπουργός, επισηµαίνοντας ιδιαίτερα ότι «στόχος µας πρέπει να είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξωνα µη δυσχεραίνει τις προσπάθειές µας, αλλά να τις διευκολύνει».

Ο κ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή των υπουργών στον τρόπο που λειτουργούν µεταξύ τους, επαναλαµβάνοντας για πολλοστή φορά ότι δεν διοικούν φέουδα, αλλά υπουργεία στα οποία καλούνταινα υλοποιήσουν συγκεκριµένες πολιτικές της κυβέρνησης. «Ολοι πρέπεινα συστρατευθούµε στην κοινή προσπάθεια, δεν συγχωρούνταιδιαφοροποιήσεις και προσωπικές προσεγγίσεις», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου και σηµείωσε ότι από την κοινή προσπάθεια θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό η επιτυχία του Εθνικού Σχεδίου για διέξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσειςτου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, κλείνονταςµε τον τρόπο αυτότη γενικευµένη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το αν το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012-2015 πρέπει να ψηφιστεί µε απλή πλειοψηφία ή µε αυξηµένη 180 ψήφων, κάτι που θα µπορούσενα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Αντίθετα άφησε ανοιχτότο παράθυρο για ανασχηµατισµό τηςκυβέρνησης, χωρίς όµως να προσδιορίσει ούτε το πότε, αλλά ούτε και το είδος του ανασχηµατισµού.

«Αυτή τη στιγµή, δήλωσε µε έµφαση ο κ.Παπανδρέου, δεν µε απασχολεί θέµα ανασχηµατισµού της κυβέρνησης. Αλλά όπως γνωρίζετε, ανήκει στη διακριτική µου ευχέρεια το πότε θα τον αποφασίσω». Και πρόσθεσε µετην ευκαιρία, µε εµφαντικό τρόπο, κάτι ακόµη στις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στους υπουργούς: «Κρίνω και αξιολογώ όλους µε βάση την απόδοση καιτη συνολική παρουσία σας», είπε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Τόνισε ακόµη ότι «σήµερα αποφασίζουµε να πάµε µπροστά» και πρόσθεσε: «Το µήνυµά µας σήµερα είναι αυτοπεποίθηση και εµπιστοσύνη στις δυνάµεις του λαού µας. Και η βούλησή µας είναι να αλλάξουµε την Ελλάδα. Υπηρετούµε µε πράξεις το µήνυµααυτό, που είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς». Κατά τον κ. Παπανδρέου ώς τώρα έχει γίνει πολλή και συστηµατική διαβούλευση για το πρόγραµµα του οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση και την οικονοµική ανάπτυξη.

Τα 7 τετ α τετ πριν από τη συνεδρίαση

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ µε τα οποία έγινε η επιλογή των επτά µελών της κυβέρνησης, που είχαν χθες τετ α τετ επαφές µε τον Πρωθυπουργό πριν από τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συµβουλίου, αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ. Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ εντόπισαν στην επτάδα τούς πλέον «θορυβώδεις» υπουργούς της κυβέρνησης. ∆ηλαδή, τον αντιπρόεδρό της Θόδωρο Πάγκαλο πουτους τελευταίους µήνες έχει επικεντρώσει πολλές φορές πάνω του τα φώτα της δηµοσιότητας, τον Ευάγγελο Βενιζέλο που το τελευταίο διάστηµα έχει πάρει αποστάσεις από την οικονοµική πολιτική, τον Ανδρέα Λοβέρδο που µε τις προχθεσινές του δηλώσεις προκάλεσε νέο κλίµα εσωστρέφειας, την Αννα ∆ιαµαντοπούλου που τον ακολούθησε ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να κλείσει το όλο θέµα µέχρι την Τετάρτη (σήµερα), καθώς «ο καλός καπετάνιος στηφουρτούνα φαίνεται», τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που µόλις προ ηµερών δήλωσε ότι «το Μνηµόνιο δεν είναι Ευαγγέλιο», τον Χρήστο Παπουτσή που θεωρεί εγκληµατική την απώλεια του δηµόσιου ελέγχου από στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και τη Λούκα Κατσέλη που ως γνωστόν αποτελεί περίπου «κόκκινο πανί» για την τρόικα.

Εµπειρα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι οι συναντήσεις είχαν έναν και µοναδικό στόχο: να βολιδοσκοπήσει ο Πρωθυπουργός τις διαθέσεις των 7προσώπων για να καταλήξει στις οριστικέςτου αποφάσεις προτού προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηµατισµό.


Τηλεφώνηµα µε τη Μέρκελ

Πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία µε τη γερµανίδα καγκελάριο ανγκελα Μέρκελ. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόµενο της τηλεφωνικής συνοµιλίας, όπως και το ποιος είχε τη σχετική πρωτοβουλία
Εκκληση Παπούλια για συναίνεση

Σε πανεθνική συστράτευση κάλεσε χθες ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας µε αφορµή συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο µε τον Πρωθυπουργό.

ο Κάρολος Παπούλιας αναφερόµενος στην κρισιµότητα των καιρών σχολίασε πως «η συστράτευση πρέπει να είναι πανεθνική αλλιώς δεν βγαίνει», ενώ συγχρόνως έδωσε έµφαση σε δηµοσιεύµατα του γερµανικού Τύπου που αναφέρονται στην αγωνία των Ευρωπαίων για την τύχη του ευρώ, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Προηγουµένως ο κ. Παπανδρέου είχε επιµείνει στην αναγκαιότητα να στηριχθεί ο εθνικός αγώνας για τις απαραίτητες αλλαγές µε αποφάσεις. «Η κακοφωνία δεν συµβάλλει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας ουσιαστικά στο κάλεσµα του κ. Παπούλια για συστράτευση, ενώ αναφερόµενος στις διαρροές περί την οικονοµία, είπε ότι «ακούγονται πολλά σενάρια κι αυτό δικαιολογηµένα δηµιουργεί ανησυχίες, αλλά η απάντηση της κυβέρνησης είναι η επιµονή, η αποφασιστικότητα και η ψυχραιµία».

Σύµφωνα µε καλά ενηµερωµένες πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: