19.5.11
Προανήγγειλε απολύσεις στο Δημόσιο...
Πόρτα... και για απολύσεις στο Δημόσιο άνοιξε χθες. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για πρώτη φορά για απολύσεις σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου. «Δεν μπορούμε πια να προχωρήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και το γεγονός ότι, όταν ... κλείνουν, συρρικνώνονται, συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» και αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του κράτους.
Βέβαια έκανε αναφορά σε «ύστατο μέτρο».
«Είναι προφανές ότι δεν είναι οι απολύσεις ο στόχος μας. Αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η λογική των αυτόματων μετατάξεων, όταν κλείνει ένας οργανισμός, ή όταν συρρικνώνεται, ή όταν συγχωνεύεται, δεν μπορεί πια να αποδώσει».
Την ίδια ώρα από το βήμα της Βουλής ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε για «τον ορατό κίνδυνο των απολύσεων» αποκλείοντάς τες, όμως, «τη δεδομένη στιγμή».
Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας θα περιλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ένα αναλυτικό σχέδιο για μικρότερο κράτος. Σύμφωνα με αυτό, τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 150.000 άτομα ή κατά 20%. Αυτή η μείωση, όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα προκύψει:
Από το να μην προσλαμβάνει κανείς παρά ελάχιστο προσωπικό για τις αποχωρήσεις που έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα μετατραπεί σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις.
Από τη μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οσες συμβάσεις λήγουν δεν θα ανανεώνονται και από τις προγραμματισμένες για φέτος 50.000 προσλήψεις συμβασιούχων θα γίνουν μόνον οι μισές.
Από μια προσπάθεια εθελουσίας αποχώρησης, χωρίς ακόμη να έχουν καθοριστεί τα κίνητρα που θα δοθούν.
Επίσης, θα καταργηθούν ζημιογόνοι οργανισμοί του Δημοσίου.
Παράλληλα έρχονται νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο οι μισθοί τους να συγκλίνουν με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για το νέο μισθολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες και θα οδηγήσει «σε έναν πιο ορθολογικό τρόπο αμοιβών στον δημόσιο τομέα, που καταργεί σημερινές ανισότητες, που φέρνει τις αποδοχές πιο κοντά σε αυτές του ιδιωτικού τομέα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, τονίζοντας τα ακόλουθα:
Απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το έλλειμμα φέτος στο 7,5% του ΑΕΠ. Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε, θα ανακοινωθούν μέτρα που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και τα οποία θα αφορούν μειώσεις δαπανών και αύξηση εσόδων.
Δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ.
Οι παρεμβάσεις μέχρι το 2015 παραμένουν στα 26 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των φετινών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση για τα μέτρα αυτά συναντά... σκοπέλους, γιατί η τρόικα εκτιμά ότι από τις παρεμβάσεις που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο μόλις τα 10 δισ. ευρώ είναι απολύτως τεκμηριωμένα και χωρίς ρίσκα στην απόδοσή τους.
Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Κάλεσμα για διάλογο θα απευθύνει στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Οπως είπε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάποιες από τις προτάσεις της ΝΔ θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Αλλωστε, στην ΕΕ επιμένουν στη συναίνεση όσον αφορά τις πολιτικές που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. «Αν πετύχουμε, θα πετύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν μαγικά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.
Κώστας Τσαχάκης
EΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου