23.5.11

Γιούνκερ: «Είπα ψέματα για το Λουξεμβούργο, αλλά έπρεπε»...


Παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά απέδωσε τη στάση του στη... νευρικότητα των αγορών και στην πιθανότητα να προκαλέσει «τσουνάμι» η επιβεβαίωση της συνάντησης. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βγει από την κρίση.

Σε μια συνέντευξη στο Der Spiegel που ξεκινά με την παρατήρηση ότι ο κ. Γιούνκερ παρέβη, αν και Καθολικός στο θρήσκευμα, την εντολή «ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή», όταν διέψευσε στις 6 Μαίου την συνάντηση που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο - και την οποία είχε μάλιστα αποκαλύψει το ίδιο περιοδικό-ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε πως το πιο σημαντικό είναι ότι δεν παρέβη την άγραφη εντολή, που ορίζει να μην προκαλείς κακό στους άλλους.

«Οι αγορές ήταν ακόμη ανοιχτές στην Ευρώπη και οι συναλλαγές συνεχίζονταν στη Γουόλ Στριτ, έπρεπε να αρνηθούμε τη συνάντηση. Διαφορετικά, η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, που είχε ήδη πέσει λόγω του δημοσιεύματός σας, θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικη», εξήγησε ο κ.Γιούνκερ.

«Είχα δέκα δευτερόλεπτα για να αποφασίσω πώς θα αντιδρούσα στο δημοσίευμα του Spiegel-Online. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν είχα πει: ναι, συνεδριάζουμε, αλλά δεν λέω τι θα συζητήσουμε, θα είχα προκαλέσει τσουνάμι στις χρηματαγορές» είπε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που προτίμησε να προκαλέσει ένα μικρό κύμα αγανάκτησης για ένα «κατά συνθήκη ψεύδος».

Ο δημοσιογράφος του Spiegel επισήμανε ακόμη ότι με την ψευδή διάψευση έβλαψε την αξιοπιστία του και την χρηματοπιστωτική πολιτική, ωστόσο ο Γιούνκερ αντέτεινε ότι ούτε η παρουσίαση της είδησης ότι «δήθεν συνεδριάζαμε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αύξησε την αξιοπιστία του Spiegel-Online». Τότε ο δημοσιογράφος απάντησε ότι το περιοδικό είχε πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους και ένα κείμενο εργασίας για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για αυτή τη συνάντηση, το οποίο περιείχε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν μαζί τους έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία συζητούνται δημοσίως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και το ζήτημα για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση αποτελεί βεβαίως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα είναι στην ατζέντα μιας συνεδρίασης. Πολύ πιο αποφασιστικά, αναγκάστηκα να μεριμνήσω για να μην προκληθούν μη απαραίτητες αναταράξεις στις αγορές», επισήμανε.

Μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «κατόπιν κοινής προσπάθειας, μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», ότι «η κρατική μηχανή έχει διογκωθεί υπερβολικά και θα πρέπει να μειωθεί» και σημείωσε ακόμη ότι «επιπλέον, η χώρα διαθέτει αξιόλογη δημόσια περιουσία».

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο εάν η δημόσια περιουσία της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ, σχολίασε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε με την πάροδο των χρόνων να αποκομίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις πολύ περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια.

Επισήμανε μάλιστα ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στενά, ώστε θα είναι σαν να το εκτελούν οι ίδιοι. «Θα χαιρέτιζα για παράδειγμα το γεγονός, αν οι Έλληνες φίλοι μας καθιέρωναν μια ανεξάρτητη από την κυβέρνηση υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο του γερμανικού ιδρύματος Treuhand, στελεχωμένη και με ξένους ειδικούς», είπε.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: