1.5.11
Ξεκινούν οι έλεγχοι της τρόικας...
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) ώς το 2015, το πακέτο αποκρατικοποιήσεων και οι τράπεζες, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της έγκρισης της επόμενης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 12 δισ. ευρώ. Το τεχνικό κλιμάκιο θα έρθει στην Αθήνα την Τρίτη, ενώ οι ... επικεφαλής της τρόικας θα έχουν έρθει το αργότερο ως τις 11 του μηνός.
Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, ύψους 23 δισ. ευρώ, η τρόικα αναμένει από την κυβέρνηση την εξιδείκευση των μέτρων.
Αφού τα μέτρα αυτά εγκριθούν από τους ελεγκτές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, τότε θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή ώς την Παρασκευή 13 ή την Δευτέρα 16 Μαΐου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν ώς τα μέσα Ιουνίου από τη Βουλή.
Για τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν φέτος, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αρκούν τα 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πριν το Πάσχα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα θέλει να ανέβει ο «λογαριασμός» στα 4 δισ. ευρώ, τουλάχιστον.
Σημειώνεται ότι στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, για κάθε 1 δισ. ευρώ προσαρμογής, η τρόικα είχε αποσπάσει τη δέσμευση της Αθήνας για μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ισχύσει αυτό σενάριο, αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, τα πρόσθετα μέτρα θα αυξηθούν στα 6,6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 2010 σε 24,1 δισ. ευρώ και πρέπει να μειωθεί ώς το τέλος του 2011 σε 17 δισ. ευρώ.
Το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τις οποίες η κυβέρνηση ελπίζει σε έσοδα 50 δισ. ευρώ ώς το 2015, θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των ελεγκτών.
Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έχει λάβει οριστική μορφή, τα πρώτα 30 προγράμματα έχουν ήδη αποφασιστεί και θα παρουσιαστούν στο κλιμάκιο την ερχόμενη Τρίτη.
Ο στόχος είναι έσοδα έως 4 δισ. ευρώ εντός του 2011, με προοπτική τα 15 δισ. μέχρι το 2013.
Το σχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους, καθώς στο πλαίσιο της κατάθεσης του μεσόπροθεσμου σχεδίου στη Βουλή θα περιλαμβάνεται και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων. Στο νόμο θα αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κάθε αποκρατικοποίηση/μετοχοποίηση.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ, τονίζει ότι τώρα στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, εξυγίανση στον τομέα υγείας κ.τλ.) που απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερες αντιστάσεις.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που ετοιμάζουν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ο κ. Ντερούζ ανέφερε ότι «σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί».
«Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», υπογράμμισε.
Ακόμα, στο επίκεντρο των ελεγκτών θα βρεθεί η χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών όπως είχε πει πρόσφατα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τα μεσοπρόθεσμα σχέδια των τραπεζών για απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Επίσης, θα εξετασθούν τα σχέδια για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ, τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ και οι περαιτέρω περικοπές δαπανών στην υγεία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.