Της Πόπης Διαμαντάκου
Αυτό µόνο µας έλειπε, να µπερδέψουµε την τηλεδιασκέδαση των τάλεντ σόου µε τα γήπεδα και την οπαδική οργή
Φυγαδεύονται οι τηλεκριτές του «Greek Idol» για να γλιτώσουν την µήνιν πλήθους υποστηρικτών διαφόρων επίδοξων αοιδών που... αποβάλλονται; Τι έξοχη ατµόσφαιρα!
Τι θαυµαστή προσφορά του τραγουδοριάλιτι στον, τηλεοπτικό έστω, πολιτισµό, να ανακοινώνεται ότι ο µεν Καπετανίδης χρειάστηκε να φύγει µε συνοδεία για να γλιτώσει χειροδικίες, ο δε Κωστόπουλος δέχθηκε λεκτικούς προπηλακισµούς.
Η έκρηξη ήρθε, εξ όσων έγιναν γνωστά, από φαν της Ερωφίλης, που αποχώρησε και η οποία ρωτήθηκε την εποµένη από το «Μες στην καλή χαρά» και φυσικά δήλωσε πλήρη άγνοια για το γεγονός. Αληθινά ή ψευδοδιαφηµιστικά τερτίπια όλα αυτά, µικρή σηµασία έχει. Το θέµα είναι ότι ένα τραγουδιστικό τάλεντ σόου περιβλήθηκε εξαρχής από ένα κλίµα χουλιγκανισµού για ζητήµατα άσχετα µε την αγωνία των νέων ανθρώπων, που πίστεψαν ότι µε τη συµµετοχή τους σε αυτό έχουν µια «ευκαιρία ζωής». Ηταν ήδη µια παράβαση των όρων του συγκεκριµένου είδους τηλεόρασης, που είναι η ενίσχυση µιας ψευδοελπίδας – έστω – του µεγάλου λαϊκού κοινού, ότι µπορεί να ζήσει το όνειρο µε µοναδικό όχηµα το ταλέντο. Υποτίθεται ότι όσοι αναλαµβάνουν τους επιφανείς ρόλους, παρουσιάστρια και κριτές, είναι ήδη νοµιµοποιηµένοι στη συνείδηση του κοινού διά της προσωπικής τους, αναγνωρισµένης επιτυχίας ο καθείς στον τοµέα του. Με άλλα λόγια δεν αναζητούν επιβεβαίωση µέσω του σόου ή έστω δεν το πράττουν εµφανώς.
Αντ’ αυτού ήδη από πέρυσι, πρώτη σεζόν του τραγουδοριάλιτι, ολόκληρος ο µηχανισµός του σόου και του καναλιού ενεργοποιήθηκε για να υπηρετήσει τον θυµό της παρουσιάστριας εναντίον των κριτικών και την ανάγκη της για µια «ολική τηλεοπτική επαναφορά». Φέτος, συνεχίζεται η αποθέωση της παρουσιάστριας διά των ενδυµατολογικών της επιλογών, ενώ το κλίµα της σκληρής πρόκλησης των συναισθηµάτων του κοινού υπηρετείται µε σχόλια υποτιµητικά προς τους επίδοξους αοιδούς, τα οποία έχουν στόχο συχνά την προσωπικότητά τους. Το «θα φύγεις από το ριάλιτι και θα ακούς τραγούδια από το τρανζιστοράκι σου» του Καπετανίδη προς την Κέρεν, την ωραιότατη νεαρή, γραµµατέα στο επάγγελµα, που φέτος ανέλαβε την εκπροσώπηση της κατηγορίας του «ακατέργαστου ταλέντου» – όπως πέρυσι ο νεαρός έµπορος των λαϊκών αγορών – ενόχλησε για το υποτιµητικό στερεότυπο που πρόβαλε, σχετικώς µε το περιβάλλον από το οποίο προερχόταν η Κέρεν. Μιας τάξης εργαζόµενων κοριτσιών χωρίς ιδιαίτερη παιδεία, που πετούν στα σύννεφα. Η ίδια είχε δεχθεί σεξιστικά σχόλια στην πρώτη της εµφάνιση – έστω «εκ παραδροµής», αλλά που ταυτίζονταν µε την ανωτέρω αντίληψη.
Πολύπλοκο; Η τηλεόραση είναι. Αλλο αν στη χώρα µας θεωρήσαµε εύκολη την ξεπατικωτούρα συνταγών που τις φέραµε στα µέτρα της αυταρέσκειας εκείνων, οι οποίοι ανέλαβαν να τις υπηρετήσουν. Είναι επίσης κοινός τόπος σε όσους διαθέτουν ελάχιστες γνώσεις ψυχολογίας – και υποτίθεται ότι τα ριάλιτι απαιτούν πολλές – ότι η επένδυση ενός θεάµατος στη διαρκή πρόκληση του συναισθήµατος, όταν συνδέεται µε υποσχέσεις για µια πραγµατική επαγγελµατική «ευκαιρία» στους αδύναµους κρίκους του, απόφαντασµαγορική τηλεόραση καταλήγει σε µίζερο ξέσπασµα προσωπικών καηµών.
Τα ευτράπελα της τηλεαγανάκτησης
Εσπευσαν οι κυνηγοί τηλεθέασης να «αγκαλιάσουν» το κίνηµα των «αγανακτισµένων». Ολοι άλλωστε έχουν δικαίωµα στην αγανάκτηση. Για ποια Ελλάδα ακριβώς αγανακτεί η τηλεόραση και για ποια η «πλατεία», θα είχε ενδιαφέρον να το συζητήσουµε. Γιατί η λατρεία του «µαζικού» έχει άλλη τηλεοπτική µετάφραση από αυτή που διεκδικούν οι εγκαταλείψαντες τον καναπέ. Ποια; Την έδωσε για παράδειγµα τις προάλλες η εκποµπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όταν συνεργάτιδα που είχε «πάει πλατεία» επιδόθηκε σε ενθουσιώδεις περιγραφές της εµπειρίας της, όπως είδα πολλά µηχανάκια και «τρελάθηκα», κατάλαβα ότι κάτι «πολύ µεγάλο συµβαίνει στην πλατεία» για να καταλήξει να παρουσιάσει τον καλεσµένο της εκποµπής ηθοποιό Ιωσήφ Μαρινάκη, µε τον ίδιο υπερθετικό λόγο ως καταπληκτικό άνθρωπο, καταπληκτικό ηθοποιό και κυρίως άνθρωπο µε τροµερή, πολιτική σκέψη, που θα βοηθήσει τη συζήτηση για το κίνηµα της αγανάκτησης. Υστερα από λίγο, ξετυλιγόταν µια από τις συνήθεις τηλεοπτικές αγιογραφίες καλεσµένου, όπου η «τροµερή πολιτική σκέψη» συζητούσε για µουσακά και κοχλιούς µπουµπουριστούς, ενώ εις εκ των φίλων του (Θανάσης Ευθυµιάδης) σε βίντεο εκθείαζε τα πλούσια ανδρικά προσόντα του, τα οποία είχε τη χαρά να παρατηρήσει, όταν έκαναν µαζί γυµνισµό. Εξοχο! Αυτά είναι τα όρια της τηλεόρασης. Οι πλατείες πάλι έχουν τα δικά τους.
TAΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.