Της Πόπης Διαμαντάκου
Ποιος είπε ότι ένα πολύχρωµο σκηνικό, µερικά greeklish, διάφορα κοµπιούτερ ανοιχτά και κοντινά πλάνα σε ιστοσελίδες αρκούν για να χαρακτηρίσουν µια εκποµπή σύγχρονη και «διαφορετική»;
Στην ΕΡΤΙΚΉ «παράδοση» οφείλουµε την... ταύτιση του πληκτικού µε το αποκαλούµενο «ποιοτικό», εκείνη τη χαρακτηριστική βαρεµάρα της σοβαροφάνειας, όπου όλα είναι βαρύγδουπα και αργοκίνητα. Ηταν τα αισθητικά στερεότυπα που επιβλήθηκαν στις εποχές της σύγχυσης µεταξύ κουλτούρας και κουλτουριάρικης πόζας. Κινδυνεύουµε να υποστούµε το ίδιο, αλλά αυτή τη φορά µε µια ΕΡΤΙΚΉ αντίληψη περί υποτιθέµενου «νεανικού» και«φρέσκου» προγράµµατος, η οποία εξαντλείται σε στερεότυπα που αφορούν το σκηνικό και την ιδιόµορφη διάλεκτο των νεαρών παρουσιαστών, παρά σε πραγµατικά φρέσκια τηλεοπτική πρόταση. Και ακόµη χειρότερα κινδυνεύει να ταυτίσει το «νεανικό» µε το ανόητο.
Και εννοούµε το καθηµερινό πρόγραµµα της ΕΤ1 «Escape», µια αντιγραφή της παλιάς εκποµπής του Alter «Hackers», τότε, προ 8ετίας και βάλε, πρωτότυπης και ενδιαφέρουσας, καθώς απευθυνόταν ακόµη σε µια κοινωνία µε χαµηλή σχετικώς διείσδυση του Ιντερνετ. Αλλωστε ένας από εκείνη την οµάδα, ο Ηλίας Παπαχαραλάµπους, είναι κεντρικός παρουσιαστής και αρχισυντάκτης του σηµερινού «Escape». Αλλά το πρόβληµα της εκποµπής είναι η αντίληψη που αποπνέει. Θεωρεί ότι «νεανική» ατµόσφαιρα κάνουν τα απαράδεκτα greeklish – ήδη ένα βήµα µπροστά οι «Ράδιο Αρβύλα» που κάνουν εκστρατεία εναντίον της χρήσης τους. Ειδικώς, δε, χαριτωµένη κατά τα λοιπά ξανθιά δεσποσύνη, µέλος της οµάδας της εκποµπής, δυσκολεύεται ακόµη και µε τα ελληνικά. Μια εκδοχή Καλοµοίρας, που – ως φαίνεται –έκανε «σχολή» για νεαρές τηλεπερσόνες. Στην κρατική τηλεόραση, αν µη τι άλλο, η άριστη εκφορά των ελληνικών θα ‘πρεπε να αποτελεί το αδιαπραγµάτευτο προσόν. Αλλά δεν είναι το µόνο πρόβληµα. Προφανώς θεωρείται η στάση «µισούµενη στην καρέκλα» πολύ νεανική πινελιά, όπως και εκείνος ο µάγκικος µορφασµός µε τον ρουφηχτό ήχο που βγάζουν τα χείλη καθώς τραβιούνται µε δύναµη στο πλάι, τον οποίο εµβρόντητοι είδαµε να κάνει η εν λόγω ξανθιά δεσποσύνη.
Φοβόµαστε ότι όλα αυτά χαρακτηρίζουν απλώς αγενή συµπεριφορά και όχι µια νεανική σκέψη. Αυτή δεν την ακούσαµε καν. Το αντίθετο, ακούσαµε σε µια στιγµή έναν εκ των παρουσιαστών να µηρυκάζει την άποψη «γκουρού της τεχνολογίας», όπως ισχυρίστηκε χωρίς να πει το όνοµά του ότι «για να µυήσεις µια γυναίκα στην τεχνολογία πρέπει να της δείξεις κάτι για ψώνια ή για ρούχα». Αλήθεια; Τα ίδια πρεσβεύει και η εκποµπή της Τατιάνας Στεφανίδου, την ίδια ώρα στο Star, όπως και απαξάπαντατα πρωινάδικα. Και µάλιστα, καλεσµένη της οµήγυρης, η ηθοποιός Αγγελική Λάµπη σπεύδει να συµφωνήσει µε την ανωτέρω άποψη του νεαρού. Αλλωστε δεν πρόσφερε και τίποτα περισσότερο η παρουσία της στην εκποµπή. Το µόνο που είπε ήταν ότι το επάγγελµα του ηθοποιού περνάει κρίση. Και η ίδια την αντιµετωπίζει κάνοντας ταξίδια. Εύγε! Εµάς γιατί µας αφορά;
Επίσης, µου έκανε εντύπωσε ότι όλοι µιλούν σαν να απευθύνονται σε 10χρονα. Το «Ουράνιο τόξο» βλέπαµε; Σε πιο φουτουριστικό ντεκόρ. Περιµέναµε κανένα «ψαγµένο» site. Ακούσαµε όσα οποιοσδήποτε, σε µια πρόχειρη πλοήγηση, µπορεί να συναντήσει. Για το ηφαίστειο στην Ισλανδία, για παράδειγµα, που βοούν όλα τα δελτία ειδήσεων. Για ένα site όπου διαλέγεις ένα είδος ψαριού και µαθαίνεις τα πάντα γι’ αυτό. Αχρηστο. Και βρήκαν όλοι πολύ αστείο ένα τρισάθλιο βιντεάκι ενός Mr Panos – έτσι αυτοσυστήνεται –όπου εµφανίζεται χοντρός, µε σορτς και τσιγαρούκλα ο εν λόγω, σαν θλιβερή διαφήµιση των χειρότερων ελαττωµάτων της φυλής των Ελλήνων, και δεν είδαµε κανέναν εκ των παρουσιαστών να αντιδρά έστω µε χιούµορ.
Η µοναδική ενδιαφέρουσα στιγµή ήταν η συνέντευξη του εκπαιδευτικού Γιάννη Γιανναράκη, διαχειριστή της ελληνικής Wikipedia, που πρόσφερε πληροφορίες και σαφή εικόνα αυτής της κολοσσιαίας παγκόσµιας ιντερνετικής εγκυκλοπαίδειας. Εχει σχολιαστεί παντοιοτρόπως το υψηλό, καθηµερινό κόστος της εκποµπής και είναι αλήθεια ότι δυσκολεύεται κανείς να αντιληφθεί τον λόγο, καθώς ούτε εξωτερικά γυρίσµατα έχει ούτε άλλου είδους πολυτέλειες. Αλλά αυτό παραµένει το λιγότερο, όταν η έννοια του «νεανικού» και η ανάγκη της«διαφορετικής πρότασης» διαψεύδονται από τους όρους µιας πολύ πολύ παλιωµένης τηλεόρασης. Α, ναι. Και «νεανικό» δεν σηµαίνει επ’ ουδενί ανεγκέφαλο.
ΤΑΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου