2.5.11
Τα χειρότερα έρχονται...
Μάιος 2010. Η ελληνική Βουλή -κυβέρνηση, ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη- εγκρίνει το πιο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων 30 δισ. ευρώ, που φέρνει η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι δανείου 110 δισ. ευρώ.
Η χώρα μπήκε στην πιο... «σκληρή» εξαετία 2010-2015. Το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής οδηγούν σε υπερτριπλασιασμό του αρχικού πακέτου και φέρνουν συνολικά μέτρα 93,4 δισ. ευρώ (!), συμπεριλαμβανομένων και των 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στόχοι, η μείωση του ελλείμματος στο 1% και συγκράτηση του χρέους στο 156,2% του ΑΕΠ το 2015.
Στη διάρκεια του χρόνου αυτού διαπιστώνεται πως το πακέτο μέτρων, το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό εν μέσω ύφεσης, δεν έχει τελειωμό. Κάθε τρίμηνο, ο έλεγχος της τρόικας γεννά νέα μέτρα. Είμαστε ήδη στο Δ' Μνημόνιο και προχωράμε για το Ε' με την έλευση της τρόικας στις 10 Μαΐου.
Αποτυχημένη συνταγή
Η επίτευξη του στόχου παραμένει αβέβαιη. Αλλωστε, τα δείγματα γραφής του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στα τέλη του 2010 διαπιστώνεται πως η συνταγή «βρομά» και προχωρούν στην πυροσβεστική λύση της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Ο αρχικός στόχος για έλλειμμα 8,1% το 2010 αυξήθηκε σε 9,4% με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, για να καταλήξει στο 10,5% σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Και τώρα δρομολογούν συμπληρωματικά μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2011.
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πιο βαθιά ύφεση και στο πιο σκληρό καθεστώς επιτήρησης, που θα κρατήσει πάνω από 10 χρόνια (μέχρι το 2023), μετά και τη νεότερη συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Η ύφεση του 0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2010 εκτινάχθηκε στο 6,6% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η χρονιά έκλεισε με ύφεση 4,5%, ενώ για φέτος τρόικα και κυβέρνηση προσδοκούν 3% -αν και οι πρώτες εκτιμήσεις, όπως του ΚΕΠΕ, την ανεβάζουν στο 4,12%.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, καταμαρτυρούν την κρίση που βαθαίνει: μείωση της κατανάλωσης 4,9%, των επενδύσεων 12,3%, του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος 2,1% (το κατά κεφαλήν μειώθηκε στα 20.354 ευρώ από 20.782 ευρώ), της ανεργίας 14,8% (σ.σ. έχει ήδη ξεπεράσει το 15%, στο 15,1% τον περασμένο Ιανουάριο).
Το επαχθέστερο πακέτο μέτρων, το οποίο η κυβέρνηση αποδέχτηκε αμαχητί πριν από ένα χρόνο, έφερε κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, παράταση του εργασιακού βίου, μειώσεις εισοδημάτων άμεσα στο Δημόσιο και έμμεσα (μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων) στον ιδιωτικό τομέα, καταργήσεις Δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, καθώς και φορολογική λαίλαπα.
Ο σκοπός είναι ένας: «Να μπει χρήμα στα δημόσια ταμεία». Συμπληρώθηκε από μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων, απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών, μείωση επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, δραστική μείωση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και νέο αναπτυξιακό νόμο -τα αποτελέσματα του οποίου ακόμη αναζητούνται.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει γίνει ο υπερυπουργός που υπογράφει τις συμφωνίες με την τρόικα και για τις οποίες απλώς ενημερώνει τη Βουλή.
Ευνοημένες για άλλη μία φορά οι υπαίτιες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες, στα ταμεία των οποίων έχουν φτάσει μέχρι σήμερα κρατικές ενισχύσεις (δάνεια ή εγγυήσεις) συνολικού ύψους 98 δισ. ευρώ.
Και κερδισμένο το ΔΝΤ, η αμοιβή του οποίου ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που θα μας προσφέρει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.