31.5.11
«Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Αθήνα»...
Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της λήψης απόφασης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς, πέραν της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Τρόικας για την Ελλάδα, βάσει της οποίας οι... Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα αποφασίσουν για τη μεθοδολογία και το ύψος της νέας βοήθειας προς τη χώρα μας, έγινε γνωστό πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις ήδη από την Τετάρτη (2/6), σε συνάντησή τους στη Βιέννη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί θα ζητήσουν από την Ελλάδα εγγυήσεις για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις με διεθνή εποπτεία, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά και πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Το πρόβλημα στην όλη υπόθεση έγκειται στο κατά πόσον θα μπορέσει να γίνει “εύληπτη” η όποια απόφαση για την Ελλάδα, με εστίαση στις αντιρρήσεις -ενδεχομένως και στην άρνηση- που ενδεχομένως θα συναντήσει η όποια “λύση” από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, εξέφρασε νωρίτερα την Τρίτη την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν σύντομα και χαρακτηριστικά δήλωσε πως “υπάρχει πρόοδος και αναμένεται μέσα σε ημέρες ή και ώρες συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση”.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη θέση της κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Με δηλώσεις τους, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, Νουτ Βέλινκ και Γερτρούδη Τούμπελ-Γκούγκερελ, ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ ειδικά η κυρία Τούμπελ-Γκούγκερελ δήλωσε πως “αν δινόταν στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των χρεών της, αυτό θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το πώς θα παρουσιαζόταν” ...
Στον αντίποδα πάντως, επιφανής Γερμανός οικονομολόγος, ο καθηγητής Χένρικ Εντερλάιν, σε σημερινό του άρθρο στους Financial Times Deutschland, τονίζει πως η μόνη αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας είναι ένα haircut 50%-60%, με ταυτόχρονη έκδοση ευρωομολόγων.
Νωρίτερα την Τρίτη, δε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσσκα Φίσερ, πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου, που θα αναλάβει να αγοράσει τμήμα του χρέους της Ελλάδας.
protothema
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου