7.5.11

Θρίλερ με τη μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο...


Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνάντηση υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο και τη συμμετοχή σ’ αυτήν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι ... κατά τη διάρκειά της δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

»Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

»Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Επιμήκυνση ή «κούρεμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, που αρχικώς επιχειρήθηκε να μείνει κρυφή, εξετάστηκαν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στο επίκεντρο φέρεται να βρέθηκε η επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους, αλλά και πιθανώς σενάρια για απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων (haircut ή «κούρεμα»).

Επί τάπητος φέρεται επίσης να τέθηκε η αυστηροποίηση των όρων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος με παράλληλη επέκταση της περιόδου ισχύος της διεθνούς επιτροπείας.

Κάτι που συνεπάγεται οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κυβέρνηση φαίνεται να διεκδικεί τη δέσμευση της ευρωζώνης πως θα συνδράμει τη χώρα στην περίπτωση που το 2012 δεν καταφέρει να εξέλθει στις αγορές για τον δανεισμό 27 δισ. ευρώ.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: