17.5.11

Η πτώση σε παγκόσµια τηλεοπτική µετάδοση...


Ο µέχρι προχθές πανίσχυρος διοικητής του ΔΝΤ οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι συνήγοροί του δεν κατόρθωσαν να πείσουν το δικαστήριο ότι δεν είναι ύποπτος φυγής
Ο Ντοµινίκ Στρος - Καν, κουρασµένος, αξύριστος και... φορώντας τα ίδια ρούχα µε εκείνα που φορούσε την Κυριακή, κουνούσε το κεφάλι του σαν να µην πίστευε στ’ αυτιά του την ώρα που ο δηµόσιος κατήγορος εξηγούσε στη δικαστή του Μανχάταν γιατί ο επικεφαλής ενός από τους πιο ισχυρούς διεθνείς οργανισµούς ήταν ύποπτος φυγής από τη Νέα Υόρκη και για τον λόγο αυτό δεν έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος ούτε µε εγγύηση ενός εκατοµµυρίου δολαρίων. Λίγα λεπτά αργότερα και αφότου η δικαστής Μελίσα Τζάκσον είχε ακούσει τα επιχειρήµατα και των δύο πλευρών, η απόφασή της ήταν καταπέλτης για τον 62χρονο που ήλπιζε να διεκδικήσει µε αξιώσεις την προεδρία της Γαλλίας: προφυλακιστέος. Η εικόνα του κάτωχρου Στρος Καν να σκύβει το κεφάλι και να επιστρέφει στο κελί του µεταδόθηκε σε όλο τον κόσµο προκαλώντας σοκ. Ούτε καν το ύστατο επιχείρηµα του δικηγόρου υπεράσπισης που το έθεσε όταν κατάλαβε ότι τα πράγµατα δεν πάνε καλά για τον πελάτη του – να φορέσει δηλαδή ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης – δεν ήταν ικανό για να βγάλει τον Ντοµινίκ Στρος - Καν από το κελί όπου κρατείται από το απόγευµα της Κυριακής, έπειτα από τις καταγγελίες µιας καµαριέρας του ξενοδοχείου «Sofitel» όπου διέµενε, ότι της επιτέθηκε, την κλείδωσε στη σουίτα του, την εξανάγκασε σε σεξουαλική πράξη και προσπάθησε να τη βιάσει.

Οι κατήγοροι ισχυρίσθηκαν ότιο Στρος - Καν λόγω της ισχυρής του θέσης και της µεγάλης οικονοµικής του επιφάνειας µπορεί να φύγει από τη χώρα και να µην παραστεί στη νοµική διαδικασία της Παρασκευής 20 Μαΐου, κατά την οποία, κεκλεισµένων των θυρών, Σώµα 12 ενόρκων θα αποφασίσει εάν θα παραπεµφθεί σε δίκη ή όχι. ∆ηµόσιος κατήγορος ήταν ο Σάιρους Βανς τζούνιορ, ο οποίος είχε τη θέση αυτή και στη δίκη του χρηµατιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ που καταδικάσθηκε για απάτη πολλών εκατοµµυρίων εις βάρος επενδυτών. Ο βοηθός δηµόσιος κατήγορος Τζον Μακόνελ σηµείωσε ότι εάν ο Στρος - Καν διαφύγει στη Γαλλία δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει συµφωνία έκδοσης µεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανέφερε και κάτι που ήταν άγνωστο µέχρι σήµερα, ότι δηλαδή εδώ και µια δεκαετία στην Καλιφόρνια υπάρχει καταγγελία εναντίον του Ντοµινίκ Στρος - Καν, παρόµοια µε αυτήν που διατυπώθηκε από την εργαζόµενη στο ξενοδοχείο «Sofitel». Η πολιτική αγωγή επέµεινε στην προφυλάκιση του επικεφαλής του ∆ΝΤ λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών εναντίον του, ενώ ο Μακόνελ ανέφερε ότι είδε βίντεο του Στρος - Καν την ώρα που έφευγε από το ξενοδοχείο και «φαινόταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα βιαστικός». Ο συνήγορός του απάντησε ότι ο πελάτης του βιαζόταν διότι είχε αργήσει στο ραντεβού του µε την κόρη του για να φάνε µαζί και επέµεινε ότι υπάρχει ακριβής καταγραφή όλων των κινήσεών του από τη στιγµή που έφυγε µέχρι την ώρα που επιβιβάσθηκε στο αεροσκάφος της Air France, για την κλεισµένη από ηµέρες πτήση προς Γερµανία. Μάλιστα ο δικηγόρος υπεράσπισης Μπεν Μπράφµαν τόνισε ότι ο Στρος - Καν ήταν εκείνος που πήρε τηλέφωνο το ξενοδοχείο και τους ενηµέρωσε ότι βρισκόταν στο αεροδρόµιο προκειµένου να του στείλουν εκεί το κινητό του τηλέφωνο που είχε ξεχάσει στη σουίτα του – κι έτσι µπόρεσε η αστυνοµία να τον εντοπίσει και τον συλλάβει – , γεγονός που δείχνει ότι «είχε καθαρή τη συνείδησή του και δεν θεωρούσε ότι είχε διαπράξει κάποιο αδίκηµα».

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. Ευρεία αναφορά από τη δικαστή την ώρα που εξηγούσε την απόφασή της γιατί δεν δέχεται να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούµενος µε εγγύηση, έγινε και στην υπόθεση του Ροµάν Πολάνσκι. Ο γάλλος σκηνοθέτης διέφευγε επί πολλά χρόνια από την αµερικανική ∆ικαιοσύνη, η οποία είχε εκδώσει ένταλµα σύλληψής του το 1978 έπειτα από την καταγγελία ανήλικης ότι τη βίασε στο Λος Αντζελες. Συνελήφθη το 2009 στην Ελβετία, χώρα η οποία τελικά αρνήθηκε να τον εκδώσει. «Θέλουµε να αποφύγουµε µε την πιθανή φυγή του µια υπόθεση ανάλογη µε εκείνη του Πολάνσκι», κατέληξε η δικαστής.
Ο άνθρωπος που θα γινόταν πρόεδρος

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ των φυλακών θα παραµείνει, τουλάχιστον για 5 ηµέρες ο Στρος-Καν. Η αµερικανίδα δικαστής Μελίσα Τζάκσον θεωρεί ύποπτο φυγής από τις ΗΠΑ έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες του πλανήτη και πιθανό – πριν από δύο 24ωρα – πρόεδρο της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας. Ετσι, απέρριψε την πρόταση των δικηγόρων του να αφεθεί ελεύθερος µε ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης και χρηµατική εγγύηση το τεράστιο ποσό του ενός εκατοµµυρίου δολαρίων.

Η οριστική απόφαση, δηλαδή αν ο ΣτροςΚαν παραπεµφθεί σε δίκη, θα ληφθεί στις 20 Μαΐου. Ηδη όµως έχει τιµωρηθεί σκληρά και ανελέητα. Μέσα σε λίγες ώρες τερµατίστηκε µε εξευτελιστικό τρόπο η πολυετής και επιτυχηµένη πολιτική σταδιοδροµία του.

Ταυτόχρονα ήρθε αντιµέτωπος µε τη χλεύη της παγκόσµιας κοινότητας. Οποια και να είναι η ετυµηγορία των 12 ενόρκων την Παρασκευή, η εικόνα ενός προσώπου διεθνούς φήµης που οδηγείται µε χειροπέδες στη φυλακή θα τον συνοδεύει για πάντα στον ιδιωτικό και δηµόσιο βίο του. Και όλα αυτά συνέβησαν ένα βήµα προτού βρεθεί στην τελική ευθεία για την κορυφή. Ηταν το µεγάλο φαβορί, όπως έδειχναν οι δηµοσκοπήσεις, στη µάχη για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας της Γαλλίας.

Πάντως, η εικόνα του αξύριστου µε τις χειροπέδες γάλλου πολιτικού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Παρίσι για τον τρόπο µε τον οποίο χειρίζονται οι αµερικανικές αρχές την υπόθεση, ενώ πολιτικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόµµατος µιλούν για αποκρουστική διαπόµπευση και καταδίκη µε συνοπτικές διαδικασίες.

Παράλληλα µαίνεται η µάχη για την καρέκλα του επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Η καγκελάριος Μέρκελ, για να προλάβει τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό που θέλουν να δουν έναν δικό τους άνθρωποι σε αυτή τη θέση, έθεσε το πρώτο ηχηρό βέτο. Ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη έχει πολλούς λόγους να διατηρήσει την ηγεσία σε αυτή τη νευραλγική θέση. Επεσε µάλιστα στο τραπέζι το πρώτο όνοµα. Στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες πολλοί θεωρούν ότι η θέση ταιριάζει γάντι στη γαλλίδα υπουργό Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην Αθήνα, τώρα, η κυβέρνηση παρακολουθεί µε κοµµένη την ανάσα τις διαδικασίες για την επιλογή του νέου επικεφαλής του ∆ΝΤ, καθώς αυτή η σηµαντική αλλαγή έρχεται στην πιο κρίσιµη στιγµή για την Ελλάδα.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: