10.5.11
Στέλνει µήνυµα σε υπουργούς και τρόικα ...
Καθαρές λύσεις τόσο στο πεδίο του ελληνικού χρέους όσο και στο ζήτηµα της αδράνειας, για το οποίο η τρόικα κατηγορεί το τελευταίο διάστηµα την κυβέρνηση, ψάχνει ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει ... συγκαλέσει εκτάκτως σήµερα άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο.
Ο Πρωθυπουργός που συντονίζει διεθνή διπλωµατική εκστρατεία για τη διεκδίκηση της επιµήκυνσης αποπληρωµής του χρέους της χώρας, βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα αντιµέτωπος µε αλλεπάλληλα κρούσµατα παραφωνίας υπουργών, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει να βρουν κοινή γραµµή πλεύσης για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα.
Το σκηνικό βάρυναν περαιτέρω οι χθεσινές «κραυγές αγωνίας» κορυφαίων µελών της κυβέρνησης – του Ανδρέα Λοβέρδου και της Αννας ∆ιαµαντοπούλου – που ζήτησαν στοίχιση όλης της κυβέρνησης πίσω από τους ίδιους στόχους.
ΖΗΤΗΣΕ ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Αιχµές για υπουργούς που δεν στηρίζουν όσο πρέπει τις κυβερνητικές επιλογές άφησε χθες ο κ. Λοβέρδος ζητώντας εµµέσως πλην σαφώς αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, ενώ έθεσε θέµα ενότητας στην κυβέρνηση. «∆ίνουµε έναν πόλεµο σε καιρό ειρήνης, οι ηµέρες που περνάµε είναι κρίσιµες (...)
Πρέπει να άρουµε αµέσως τις λανθασµένες εντυπώσεις που έχουν δηµιουργηθεί εκτός συνόρων και να συνειδητοποιήσουµε εντός συνόρων ότι ο αγώνας είναι µπροστά. Πρέπει να πολεµήσουµε οµόφωνοι, ορκισµένοι, δυνατοί και αποφασισµένοι. Ενοχικές τάσεις και αµφισηµίες δεν χωράνε. Ο επαναπροσδιορισµός των µαχητών στην πρώτη γραµµή πρέπει να γίνει σήµερα κατά κυριολεξία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας ζητώντας µάλιστα τη συνυπογραφή του ενδεχόµενου νέου Μνηµονίου από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης και όχι µόνο από τον υπουργό Οικονοµικών. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε επίσης θέµα παραµονής του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν επιθυµεί να µετέχει «σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές», για να προσθέσει πως «σε κάθε περίπτωση, είµαι στη διάθεση του Πρωθυπουργού». Παράλληλα ο υπουργός Υγείας έθεσε θέµα διευρυµένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας. «Για να σταλεί το κατάλληλο µήνυµα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόµου να ψηφιστεί µέσα από µια δηµιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του, όµως, θα πρέπει να ζητήσουµε αυξηµένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής µπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγµατική αλλά τη διευρυµένη πολιτική νοµιµοποίηση του σχεδίου νόµου. Αυτό επιβάλλει το συµφέρον της χώρας», είπε.
Θέµα για τοντρόπο µε τονοποίο λειτουργεί η κυβέρνηση έθεσε και η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου, η οποία υποστήριξε πως η κυβέρνηση θυµίζει καράβι εν µέσω θυέλλης και πρόσθεσε ότι δεν µπορεί ο Πρωθυπουργός να κυβερνά µόνος αυτό το καράβι και πίσω οι µισοί υπουργοί να τσακώνονται µε τους άλλους µισούς. Κατά την κ. ∆ιαµαντοπούλου, στην κρίση το µισό ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται µε τον Αλέξη Τσίπρα και τη Νέα ∆ηµοκρατία, που πολεµούν την κυβέρνηση.
Σηµειώνεται πάντως ότι νωρίς χθες το πρωί – σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – η γενική γραµµατέας παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη είχε µεταφέρει τηλεφωνικά σε όλα τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου εντολή του Γιώργου Παπανδρέου να αποφύγουν τις δηλώσεις στα µέσα ενηµέρωσης σχετικά µε όσα συνέβησαν στο Λουξεµβούργο, αλλά και γενικότερες κρίσεις και σχόλια για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, το έλλειµµα επικοινωνιακής στρατηγικής που αντιµετωπίζει, καθώς και το πρόβληµα στη διαχείριση κρίσεων που παρουσιάζει. ΤΟ «ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ». Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός µε τις θέσεις που θαλάβει στο σηµερινό άτυπο Υπουργικόθα ζητήσει από τους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν:
n Αν µετέχουν στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, επαναλαµβάνοντας το γνωστό «θα προχωρήσω µε όσους θέλουν».
n Αν αντιλαµβάνονταιότι οι ιστορικές στιγµές που περνά η πατρίδα και η παράταξη απαγορεύουν προσωπικές στρατηγικές.
n Αν έχουν την αίσθηση τωνεπιπτώσεων αυτών που λένε δηµόσια. n Αν καταλαβαίνουνότι δεν µπορεί να ζητά η κυβέρνηση απότους πολίτες να παραµείνουν ψύχραιµοι και οι ίδιοι ναµην είναι νηφάλιοι, αλλά να λειτουργούν παρορµητικά και µε βάση τις φιλοδοξίες που έχει ο καθένας.
«Ή όλοι µαζί ήθα προχωρήσω µε όσους θέλουν να βοηθήσουν. Οσοι δεν µπορούν θα µείνουν πίσω», αναµένεται να τονίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ίσως κατάτην πιο κρίσιµη εσωτερική διαδικασία της κυβέρνησης.
Εκπληξη και αιχµές για το «µανιφέστο»
Η ΔΗΛΩΣΗ-ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, όπως θεωρήθηκε, του κ. Λοβέρδου προκάλεσε αναταραχή και µεταξύ µελών του Υπουργικού Συµβουλίου. Πολλοί υπουργοί δήλωναν ότι «κι εµείς έχουµε αντίστοιχες απόψεις, αλλά δεν σπεύσαµε νατις δηµοσιοποιήσουµε, για να µην προκαλέσουµε προβλήµατα», και επέπλητταν τον κ. Λοβέρδο για την πρωτοβουλία του. Ορισµένοι εξ αυτώνυποστήριζαν ότι ο υπουργός Υγείας «άδραξε την ευκαιρία» να κάνει το βήµα εµπρός, εκµεταλλευόµενος την εξαιρετική δηµοφιλία που απολαµβάνειως ο πλέον αποτελεσµατικός υπουργός της κυβέρνησης.
Κατά τουςίδιους, οκ. Λοβέρδος «προφανώς βλέπει σύντοµα εξελίξεις, και σπεύδει να δηµιουργήσει πολιτική πλατφόρµα – το ακροατήριο το έχει, και είναι αυτό που διαπιστώνει ότι πράγµατι ηκυβέρνηση παρουσιάζει φαινόµενα δυσλειτουργίας».
Από τους ίδιους υπενθυµιζόταν ότι ο κ. Λοβέρδος προΐσταται του πλέον προβληµατικού υπουργείου της κυβέρνησης και ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ώς τον Ιούνιο θα παραιτηθεί – το κάνει, έλεγαν, έναν µήνα πριν, απλώς.
Κάποιοι εκ των υπουργών, εξέφραζαν την άποψη ότι πιθανότατα ο κ. Λοβέρδος να λειτούργησε ως «λαγός» του κ. Παπανδρέου δεδοµένης της καλής προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει πλέον µαζί του – µάλιστα είχαν συµφάγει λίγο πριν το Πάσχα, ύστερα από µια µακρά περίοδο που η σχέση τους ήταν παγωµένη.
Από την πλευρά του, οκ. Λοβέρδος µιλώντας στα «ΝΕΑ» δήλωσε ότι «πράττω και λέγω αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή µου και δεν υπάρχει τίποτε άλλο πίσω από αυτό».
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να προσθέσει κάτι περισσότερο, παραπέµποντας στη σηµερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, αλλά πρέπει να επισηµανθεί ότι όσα είπε χθες, και τα οποία είχε προετοιµάσει, είναιενδεικτικό ότι τα είχε αποτυπώσει σε κείµενο που διάβασε µπροστά στις κάµερες σε συνέντευξη Τύπου την οποία συγκάλεσε ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο – είναι αυτά που από καιρό εκµυστηρευόταν σε ιδιωτικές του συνοµιλίες.
Δυσφορία για Καστανίδη
Την ενόχληση του Μαξίµου προκάλεσε η διαρροή επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στον Πρωθυπουργό, µε την οποία του καθιστούσε σαφές ότι το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας πρέπει να ψηφιστεί µε πλειοψηφία 180 ψήφων. Το «θέµα Καστανίδη» προκλήθηκε από τη διαπίστωση ότι είχε διαρρεύσει σε site το περιεχόµενο e-mail που είχε ζητηθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σχετικά µε την κατάσταση που δηµιουργείται µετά τo Λουξεµβούργο, σε συνδυασµό µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου. Πολλοί υπουργοί, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, εισηγούνταν στον κ. Παπανδρέου να ζητήσει αυξηµένη πλειοψηφία 180 εδρών στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, στη λογική της αναζήτησης συναίνεσης προκειµένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ν.Δ.: «Εκβιασµός οι 180 ψήφοι»
έτοιµη να σηκώσει το «γάντι» των πρόωρων εκλογών δηλώνει η Ν.Δ. στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιδιώξει την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας στη Βουλή από ενισχυµένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στο γαλάζιο επιτελείο κάνουν λόγο για «εκβιασµό» από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να αναζητεί µια αφορµή για πρόωρες κάλπες.
«Με 180 ψήφους δεν πέρασε ούτε το Μνηµόνιο. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τον απαιτούµενο αριθµό ψήφων στις ψηφοφορίες της Βουλής τον καθορίζει το Σύνταγµα... αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη Ν.Δ., θα καταλάβει ότι η παράταξή µας δεν εκβιάζεται», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του κόµµατος Γιάννης Μιχελάκης.
ΤΑΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου