28.5.11
Ενα βήμα εμπρός...
Την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας και στο κρίσιμο πεδίο της εθνικής συνεννόησης επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε με τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ το επόμενο είναι ήδη στον... κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι σαφές ότι μέσω της σύσκεψης, αλλά και του «διαγγέλματος» που ακολούθησε, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκλογές κι ότι έχει στόχο μια νέα αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής θητείας - δηλαδή το 2013.
Ενα βήμα εμπρός
Ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει παρά το πολιτικό κόστος. Με κοφτές φράσεις απευθύνθηκε σχετικά και προς τους πολιτικούς αρχηγούς, «διευκρινίζοντας» ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική των εκβιασμών και των «διπλών γραμμών».
Στην πραγματικότητα ο Γ. Παπανδρέου δεν άφησε στους άλλους αρχηγούς, και δη στον κ. Σαμαρά, περιθώρια παρερμηνειών. Περιέγραψε τι κατά την άποψή του πέτυχε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, μίλησε για αστοχίες, έδωσε έμφαση στους κινδύνους της στιγμής - νωρίτερα άλλωστε ο υπ. Οικονομικών με διαγράμματα και «σκληρές αλήθειες» προσπάθησε να αποδώσει το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ και να προσδιορίσει τα αναγκαία βήματα στην οικονομία.
Οι διάλογοι μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αποκαλυπτικοί - και για τις προθέσεις τους αλλά και για τις «κόκκινες γραμμές». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανοιχτός να αποδεχτεί και να υιοθετήσει προτάσεις, πέραν όσων έχει ήδη υπογραμμίσει στην πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ. Δεν απέκλεισε, για παράδειγμα, νέο κύκλο συζητήσεων για αλλαγές και στον φορολογικό σχεδιασμό με βάση τις προτάσεις της ΝΔ, θέτοντας όμως τον εξής όρο: να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να πάμε μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας. Και μπορεί η απάντηση του κ. Σαμαρά να ήταν αρνητική, ωστόσο ο ίδιος επέμεινε, λέγοντας παράλληλα ότι θα προχωρήσει όποια κι αν είναι η ανταπόκριση.
«Δεν είναι η ώρα για συμβατική αντιπολιτευτική πολιτική. Δεν είναι ώρα για εύκολα λόγια. Γιατί στη μάχη αυτή θα μπούμε πιο δυνατοί και θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Αλλο μια κυβέρνηση να δίνει μάχη έχοντας την ευρύτερη κατανόηση και άλλο να πλαγιοκοπείται συστηματικά για μικροκομματικούς λόγους» εξήγησε διά της δήλωσής του ο πρωθυπουργός.
«Χαραμάδες»
Υπήρξαν σημεία σύγκλισης; Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη πως δεν υπήρξε «ναυάγιο», αλλά αρκετές «χαραμάδες» από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Εκτός από τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αλλά και ο Αντ. Σαμαράς έδειξαν επί της ουσίας έτοιμοι να μην κλείσουν την πόρτα της συνεννόησης. Μπορεί η ρητορική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρέπεμπε σε «απανωτά όχι», ωστόσο έτσι όπως εξελίχθηκε η κουβέντα φάνηκε καθαρά ότι μέσα στις επόμενες μέρες αρκετά ζητήματα θα επανεξεταστούν. Η «ταμπακέρα» άνοιξε με κίνηση του πρωθυπουργού αμέσως μόλις πήρε τον λόγο. Ανέδειξε τον «πυρήνα» της πρωτοβουλίας του για το ραντεβού και αναζήτησε διεξόδους και όχι «παγίδες» που θα οδηγούσαν στην αυτόματη απόρριψη των εισηγήσεών του.
Το ενδιαφέρον σημείο ήταν όταν ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την ανάγκη υπέρβασης με την αξιοποίηση προσώπων ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Στη δήλωσή του αργότερα θύμισε επίσης ότι από την προεκλογική περίοδο είχε μιλήσει για κυβερνητική συνεργασία. Με ποιον όρο; Ολοι να έχουν τον ίδιο και κοινό στόχο. Και η απάντηση από τον κ. Αντώνη Σαμαρά; Οχι, αλλά ναι στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου...
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τα βασικά σημεία των προτάσεων του Παπανδρέου:
Να δώσουμε απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και αυτό για να κόψουμε μαχαίρι κάθε κουβέντα από αυτούς που διακινούν καταστροφικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Να συμφωνήσουμε όλοι ότι βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων -δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα- από το 2012.
Να πάρουμε όλοι τη γενναία απόφαση να μειώσουμε ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και πελατειακά διογκωμένο κράτος που η πατρίδα μας δεν μπορεί πια να σηκώσει.
Να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά, επιτέλους, την κακοποιημένη δημόσια περιουσία.
Να μην ισοπεδώνονται οι επιτυχίες που τελικά είναι ένας άθλος του ελληνικού λαού.
Να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ
Προχωράω μπροστά, δεν σκέφτομαι εκλογές
Να συνεχίσει χωρίς αποκλίσεις την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, παρά τα «όχι» του κ. Σαμαρά, διαβεβαίωσε τους πολίτες με τη δήλωσή του χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την προσωπική του απόφαση να μην προσφύγει στις κάλπες, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προτάσεις που ανέδειξε στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να δείξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και εικόνα σοβαρότητας απέναντι σε όλους - να δείξουμε ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, αλλά όχι εχθροί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, καλώντας τους αρχηγούς για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ιδιαίτερης σημασίας εκτιμάται η αναφορά στη δήλωσή του «είμαι ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία, όπως και προεκλογικά. Το καλό του τόπου», συμπλήρωσε, «μας ενώνει. Οπως ενώνει ολόκληρο τον ελληνικό λαό», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να προσφύγει στις κάλπες τώρα, αλλά στο τέλος της τετραετίας, το 2013. Βασική δέσμευση, τέλος, του πρωθυπουργού: «Η εξασφάλιση της δανειοδότησης της χώρας και τώρα και στο μέλλον - μαζί με μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζονταν εδώ και χρόνια «και τώρα προχωρούν»».
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου