18.5.11

Προ των πυλών ο εξορθολογισμός στις επιχειρήσεις ραδιοφώνου...


Καθοριστικό είναι το επόμενο τρίμηνο για τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, στο νομό Αττικής, ενώ από τη νέα σαιζόν αναμένεται η διαμόρφωση ενός διαφορετικού «τοπίου», εν όψει και των θεσμικών αλλαγών που θα φέρει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού.

Η προοπτική της ... «διάσωσης» μέσω συνεργασιών ή συγχωνεύσεων, που διαφαίνεται στον ορίζοντα για την τηλεόραση, δεν αναμένεται να επιδράσει το ίδιο θετικά, για το ραδιοφωνικό μέσο, αφού από τη μια πλευρά η προσφορά «πακέτου ραδιοφωνικών σταθμών» -με διαφορετικό περιεχόμενο- για προσέλκυση διαφημίσεων, ήδη ατύπως υπάρχει και δεν αποδίδει, ενώ από την άλλη οι οικονομίες που θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, έχουν καταστεί ελάχιστες, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις, έχουν ήδη προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις.

Δεδομένων αυτών και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρύτερη οικονομική κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά στο επόμενο διάστημα, στελέχη της αγοράς επισήμαναν στη «Ν» ότι «πλέον ο εξορθολογισμός δεν είναι απλά αναγκαίος, αλλά άμεσα αναμενόμενος».

Η προοπτική των αδειοδοτήσεων στη ραδιοφωνία, στα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα άνθηση, αυτό θα συνέβαινε ωστόσο αν υπήρχε παράλληλα και η προοπτική της ψηφιοποίησης, η οποία με τη σειρά της δεν θα απέφερε άμεσα αποτελέσματα, αφού προϋποθέτει πρώτα ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις.

Θεσμικές ρυθμίσεις

Εν όψει των αλλαγών στο ιδιοκτησιακό των ηλεκτρονικών ΜΜΕ τα πράγματα θα επαναπροσδιοριστούν και στη ραδιοφωνία, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα αρθούν και εκεί οι περιορισμοί τόσο σε επίπεδο συμμετοχών, όσο και σε επίπεδο συνεργασιών.

Ο αριθμός των προς διάθεση συχνοτήτων δεν αναμένεται να αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φύγει κανείς αναγκαστικά από τα ερτζιανά. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο εργασίας, αφού για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται παράλληλα, ουσιαστικά, σε δυο διαφορετικούς σταθμούς του ιδίου Ομίλου.

Από την άλλη, ο αριθμός του ελάχιστου απασχολούμενου προσωπικού στις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας, θα παραμείνει σταθερός, το γεγονός αυτό ωστόσο δεν διασφαλίζει και πολλά πράγματα. Υπενθυμίζεται ότι για την Αθήνα οι ενημερωτικοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον προσωπικό 20 ατόμων (σε όλες τις ειδικότητες) ενώ οι μουσικοί μόλις 5 ατόμων.

Σε δύσκολη φάση

Η ραδιοφωνική αγορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο δέχεται ισχυρότατες πιέσεις -πολλαπλάσιες των άλλων μέσων-, με τα διαφημιστικά έσοδα να έχουν πιάσει ιστορικά χαμηλά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κάμψη σε επίπεδο διαφημιστικής δαπάνης, έχει φτάσει στο 33% στο πρώτο 4μηνο του 2011, ενώ την προηγούμενη χρονιά κινήθηκε περί το -25%.

Κατ΄ αντιστοιχία τα πραγματικά διαφημιστικά έσοδα του μέσου βρίσκονται στο ναδίρ και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του εμπορικού τμήματος ραδιοφωνικού Ομίλου στη «Ν», «οι εκπτώσεις στα πακέτα, έχουν πιάσει το ανώτατο πραγματικό όριό τους. Σε κάποια ραδιόφωνα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που γίνεται υποδοχή διαφήμισης μόνο και μόνο για να υπάρχει διαφήμιση».

Προοπτικές βιωσιμότητας

Οι περισσότερες από τις 42 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις του νομού Αττικής, είναι πολύ δύσκολο πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα βασικά έξοδα.

Το γεγονός αυτό διαφαίνεται πρωτίστως από την ακροαματικότητα, η οποία αναπόφευκτα εν συνεχεία, «προβάλλεται» και στα έσοδα. Από τις 41 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος στη μέτρηση ακροαματικότητας, οι 19 καταφέρνουν να πάρουν μερίδιο ακροαματικότητας -σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους- μεγαλύτερο του 5% (2 ενημερωτικοί, 2 αθλητικοί και οι υπόλοιποι μουσικοί), ενώ μόνο 10 ξεπερνούν το 6%.

Επισημαίνεται από την άλλη, ότι 16 ραδιοσταθμοί συγκεντρώνουν ακροαματικότητα χαμηλότερη του 4%.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: