21.5.11
«Η επανάσταση θα απλωθεί και στην Ευρώπη»...
«Κάθε επανάσταση δίνει δύναμη και ελπίδα στις επαναστάσεις που ακολουθούν, δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο έναν λαό. Όλα δείχνουν ότι οι επαναστάσεις θα φτάσουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα». Είναι λόγια του Χισάμ Φουάντ, του αιγύπτιου δημοσιογράφου που ... πέρασε δύο ολόκληρους μηνες στην πλατεία Ταχρίρ και μιλάει για την εμπειρία του στο «Βήμα», λίγη ώρα προτού μιλήσει στο Φόρουμ «Μαρξισμός 2011», στην Αθήνα, με θέμα την επιστροφή των επαναστάσεων και την κρίση του καπιταλισμού.
Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος του κινήματος των «Επαναστατών Σοσιαλιστών», που αποτέλεσε έναν από τους πυρήνες της Επανάστασης της 25ης Γενάρη στην Αίγυπτο, μιλά με ευγνωμοσύνη για τον λαό της Τυνησίας, που άναψε την σπίθα της επανάστασης στην Βόρεια Αφρική, αλλά και με ελπίδα για την επιτυχία όλων των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην Λιβύη, την Συρία, την Υεμένη.
«Η επανάσταση της Αιγύπτου στηρίχθηκε στην αγανάκτηση του λαού απέναντι στο καθεστώς Μουμπάρακ. Όλοι συνασπίστηκαν κάτω από τον κοινό σκοπό. Να φύγει ο Μουμπάρακ. Και τα κατάφεραν» τονίζει. Οι Αιγύπτιοι αγωνίστηκαν ενωμένοι ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, θρησκείας και οικονομικής κατάστασης για να κερδίσουν την δημοκρατία.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, τίποτα δεν μαρτυρούσε την μαζικότητα των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος, που έκανε τα πάντα για να κρατηθεί ζωντανό. Από τη βίαιη καταστολή της παραμικρής ενέργειας, που χαρακτηριζόταν αντικαθεστωτική, μέχρι την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
«Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαμε να αναδείξουμε τις πραγματικές συνθήκες ζωής του λαού της Αιγύπτου. Ζούσαμε υπό την απειλή της απέλασης, φαινόμενο που έγινε πιο έντονο τις ημέρες της επανάστασης», εξομολογείται ο Χισάμ Φουάντ.
Οι εκστρατείες μέσω διαδικτύου, ακόμα και στο Facebook, βοήθησαν στο να καταλαγιάσει ο φόβος πολλών ανθρώπων απέναντι στο καθεστώς, δείχνοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό τον αγώνα. «Αν όμως, η φλόγα για αλλαγή δεν έκαιγε μέσα σε κάθε Αιγύπτιο, δεν θα γίνονταν οι τόσο μαζικές διαδηλώσεις, που κανείς μέχρι τότε δεν περίμενε», προσθέτει επισημαίνοντας ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει ακόμα την πραγματική εικόνα του πόσο δύσκολη ήταν η ζωή του λαού, επί των ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ.
«Η εποχή όμως, που τα κακώς κείμενα έμεναν κρυφά τελείωσε με την πτώση του καθεστώτος. Οι δημοσιογράφοι μπορούν πλέον να αποκαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος και έχουν την ελευθερία να λένε ό, τι θέλουν», τονίζει ο Χισάμ Φουάντ, προσθέτοντας ότι αφού ο λαός της Αιγύπτου κατάφερε να ρίξει ένα ολόκληρο «βουνό» και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους.
BHMA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου