3.5.11
Τι έχουν τα Απάτσι και πέφτουν...
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΣ για το νέο συμβάν με το ελικόπτερο Απάτσι που λίγο έλειψε να συντριβεί στα Μέγαρα όταν, όπως φαίνεται, ένας από τους κινητήρες έπιασε φωτιά την ώρα που ... οι χειριστές του εκτελούσαν νυχτερινή εκπαιδευτική πτήση. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, έχει αρχίσει ήδη η αντιπαράθεση για τις ευθύνες ανάμεσα στο ΓΕΣ και στην προμηθεύτρια εταιρεία για θέματα συντήρησης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων ο κ. Ευ. Βενιζέλος, το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήλθε στην Ελλάδα το 2007 και παραλήφθηκε επισήμως από τον ελληνικό στρατό στις 18 Αυγούστου 2009. Είναι επίσης γνωστό ότι τα 12 Απάτσι ΑΗ-64D έμειναν για σχεδόν δύο χρόνια εκτεθειμένα σε υπόστεγα και κατά ορισμένες πληροφορίες τρωκτικά κατέστρεψαν και κάποια καλώδια !
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι το υπουργείο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο από το γεγονός ότι συνέβησαν δύο μείζονα ατυχήματα με ελικόπτερα αυτού του τύπου, τόνισε ότι το Απάτσι τελεί υπό την εγγύηση καλής λειτουργίας διαρκείας δύο ετών ή 480 ωρών πτήσης από την υπογραφή του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής που λήγει στις 18 Αυγούστου 2011.
Το Απάτσι, που κατάφεραν τελικά να προσγειώσουν οι δύο χειριστές μένοντας σώοι και αβλαβείς, είχε συμπληρώσει 241 ώρες πτήσης. Και η τελευταία περιοδική επιθεώρηση είχε γίνει στις 28 Απριλίου.
Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται από έμπειρους αξιωματικούς είναι τι γίνεται με τη συντήρηση. «Σε τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, ακόμη και με τις περικοπές που μπορεί να έχουν γίνει, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη συντήρηση» έλεγε αρμόδια πηγή. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι υφίσταται ένα ζήτημα σχετικά με το αν το βασικό μερίδιο ευθύνης πέφτει στους ώμους των τεχνικών της Αεροπορίας Στρατού ή σε εκείνους των τεχνικών συμβούλων της προμηθεύτριας εταιρείας.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στο προηγούμενο δυστύχημα που σημειώθηκε με Απάτσι στα Μέγαρα το περασμένο καλοκαίρι, στις 30 Ιουλίου 2010 και στο οποίο σκοτώθηκαν οι δύο χειριστές, η προμηθεύτρια εταιρεία είχε αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης. Και αυτό καθώς ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) δεν είχε ανανεώσει με την εταιρεία τη σύμβαση για τεχνική υποστήριξη. Η σύμβαση ανανεώθηκε μετά από το τραγικό συμβάν του περασμένου καλοκαιριού, αλλά το νέο παρ΄ολίγον δυστύχημα επαναφέρει τα ερωτηματικά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου