7.5.11
Η κοιλάδα του θανάτου ...
Tου Δημήτρη Μητρόπουλου
ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ δεκαετίες καιβάλε, η µέση θητεία των κυβερνήσεωντης Μεταπολίτευσης ήταν τριάµισι χρόνια. Από το 2007, όµως, όταν ξεκίνησε η οικονοµική κρίση, ο χρόνος κυβερνητικής ζωής έχει λιγοστέψει. Κάπου µεταξύ 16 και 18 µηνών, το βήµα των κυβερνήσεων γίνεται µετέωρο. Θυµάστε τον ... Καραµανλή την άνοιξη του 2009; Εψαχνε παράθυρο εκλογών. Το ερώτηµα είναι αν ηκυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.
QQQ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ του Εβρου είναιακόµη στα χαρτιά. Στην Κερατέα η Αστυνοµία σάλπισε υποχώρηση. Το πρόβληµα των δηµόσιων εσόδων και της φοροδιαφυγής παραµένει. Οι µετατάξεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε άλλες δηµόσιεςυπηρεσίες καθυστερούν και µαζί η εξυγίανσή της. Από τον Φεβρουάριο και µετά – µε πιθανό σηµείοχρονικής αφετηρίας τησυνέντευξη Τύπου της τρόικας όπου πρωτοβγήκε στον αέρατο πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων 50δισ. –, ηκυβέρνηση είναι σαν καράβι πουέκοψε τις µηχανές µεσοπέλαγα.
Είναι άραγε η κόπωση του λεγόµενου midterm, όταν πλησιάζει το µέσον της θητείας; Ή µήπως η πολιτική κατάρα του δεκαοκτάµηνου; Η αλήθεια είναι πως δενπιάνουµε τους στόχουςτου Μνηµονίου – όπωςφάνηκε από τηνοριστικοποίησητου ελλείµµατος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ. Ακόµη χειρότερα: ηκυβέρνηση έχασε χρόνο. Για να βγούµε απότην κοιλάδα του οικονοµικού θανάτου και να πάψουν να µας έχουν στην άκρη του κανονιού οι αγορές, χρειαζόταν µια γενναία παρέµβαση σαν το Ασφαλιστικό ανά δίµηνο. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση προτίµησε τα πασαλείµµατα µε τα φορτηγά και τα φαρµακεία. Εξ ου και η επιβράδυνση. QQQ
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται ανάµεσα σε δύο µέτωπα. Αµφότερα στατικά προς το παρόν. Το Ανατολικό Μέτωποείναι µετους Φωτόπουλους τηςσυµπολίτευσης που έχουν επιλέξει ως πεδίο µάχης τη ∆ΕΗ. Το ∆υτικό Μέτωπο είναιµε την τρόικα. Στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και στοΒερολίνο ξέρουν ότι το Μνηµόνιο δεν υλοποιείται. ∆ιστάζουν όµωςπρος το παρόν να πάνε σε µια γενική αµφισβήτηση τηςκυβερνητικής οικονοµικής πολιτικής. Η τρόικα έστειλε ένα τεχνικό κλιµάκιο που ασκεί στοχευµένη κριτική στα επιµέρους: ας πούµε, τις «τρύπες» του ΟΑΕ∆.
Προς Ανατολάς, η κυβέρνηση αντιµετωπίζει τις εφεδρείες του πολιτικού ανορθολογισµού της Μεταπολίτευσης. Προς ∆υσµάς, όµως, οι στρατηγικές είναι ορθολογικές. Τι θα κερδίσει η τρόικα λέγοντας πως η οικονοµική πολιτική της Αθήνας είναι γυµνή; Η κρίση πουθα προκαλέσει θα φέρει εκλογές. Σε τι θα ωφελήσουν όµως αυτές τους στόχους της; Συµπέρασµα: η απειλή των εκλογών συνήθως λειτουργούσε αποτρεπτικά στο εσωτερικό. Τούτη τη φορά, φαίνεται ότι λειτουργεί µε τονίδιο τρόπο και στο εξωτερικό.
ΤΑΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου