14.5.11
Απόρρητα παιχνίδια πίσω από την πλάτη µας ...
Επειτα από την αποκάλυψη χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που εκθέτουν από τις µεθοδεύσεις της διπλωµατικής τακτικής των ΗΠΑ έως στοιχεία από τις ανακρίσεις των κρατουµένων στο Γκουαντάναµο και την ύπαρξη χιλιάδων άµαχων νεκρών στους πολέµους κατά της τροµοκρατίας στο Αφγανιστάν και κατά των όπλων µαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν ... φοβάται για τη ζωή του.
«∆εν πιστεύω ότι έχω θέσει σε κίνδυνο τη ζωή µου. Ρισκάρω την ελευθερία µου και υπάρχει σαφής διαφορά ανάµεσα σε αυτές τις δύο έννοιες. Θάρρος δεν είναι η απουσία του φόβου, θάρρος είναι η µαεστρία του ρίσκου», αναφέρει ο Ασάνζ παραφράζοντας τον Μαρκ Τουέιν. «Κατανοώ µε µεγάλη προσοχή τους κινδύνους που υπάρχουν και τη στρατηγική που πρέπει να έχουµε για να τους προσπεράσουµε», συµπληρώνει.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο Ασάνζ επισηµαίνει ότι εξαιτίας των τηλεγραφηµάτων των αµερικανικών πρεσβειών και µόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη δηµιουργία ειδικών οµάδων δράσης, εκ των οποίων µία είναι και η Wikileaks Task Force. «Με τις αποκαλύψεις µας ασχολούνταν 120 άτοµα και οι οµάδες εργάζονταν από 24 ώρες την ηµέρα έως µερικές φορές την εβδοµάδα, ανάλογα µε το αντικείµενο. Η αµερικανική κυβέρνηση άρχισε σειρά ερευνών για εµένα, στις οποίες συµµετέχουν εξωτερικές και εσωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών, το υπουργείο Αµυνας, η αστυνοµία, ο γενικός εισαγγελέας. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στη διαδικασία ακύρωσης του διαβατηρίου µου και αποφάσισε να µε παρακολουθεί. Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ συνέστησε ειδική επιτροπή για να ερευνήσει αν συµµετείχαµε σε “συνωµοσία για κατασκοπεία” και έχει προχωρήσει σε µεγάλο αριθµό κλητεύσεων. Μόλις προχθές εκδόθηκαν ακόµα περισσότερες κλήσεις». Τα τηλεγραφήµατα των αµερικανικών πρεσβειών δεν είναι το µόνο ανοιχτό µέτωπο του Ασάνζ. Στα µέσα Ιανουαρίου, πρώην υπάλληλος ελβετικής τράπεζας παρέδωσε στον ιδρυτή του Wikileaks κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο δύο ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι ειπώθηκε πως περιείχαν στοιχεία για φοροφυγάδες – ανάµεσά τους και ιδιαίτερα σηµαίνουσες προσωπικότητες. «Οσον αφορά τον Ρούντολφ Ελµερ, βρισκόµαστε σε κατάσταση οµηρείας. Οταν επέστρεψε στην Ελβετία φυλακίστηκε αµέσως και ως εκ τούτου η δυνατότητά µας να αναφερόµαστε στο συγκεκριµένο θέµα είναι περιορισµένη», τονίζει ο Ασάνζ.
Στις 25 Απριλίου το Wikileaks προχώρησε στη δηµοσίευση των φακέλων 779 κρατουµένων στην αµερικανική βάση Γκουαντάναµο στην Κούβα, οι οποίοι φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για τροµοκρατία – κάποιοι από αυτούς ακόµα βρίσκονται πίσω από τα σίδερα. «Η αµερικανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα και έπεισε συγκεκριµένα µέσα να µην ασχοληθούν. Σε άλλα µέρη του πλανήτη, οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωµάτων και άλλα ιδρύµατα χρησιµοποίησαν όλες τους τις δυνάµεις για να διασφαλίσουν ότι τα στοιχεία για τους κρατουµένους πρέπει να ερευνηθούν και καταδίκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε και επισήµανε ότι στην περίπτωση του Γκουαντάναµο υπάρχουν κάποιες «ασυνήθεις συµπτώσεις»: «Μία εβδοµάδα πριν από την αποκάλυψη οι “New York Times” επικοινώνησαν µε τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο και είπαν ότι πρόκειται να δηµοσιεύσουν τους φακέλους ή ένα µέρος τους. Ο Λευκός Οίκος µετά προγραµµάτισε τη δηµοσίευση του πιστοποιητικού γέννησης του Οµπάµα την ίδια ηµεροµηνία (µε τη δηµοσίευση των φακέλων)… Οπως στην περίπτωση των αποκαλύψεων για το Γκουντάναµο έτσι και µε τα τηλεγραφήµατα θεωρώ ότι η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν πρωτόγνωρη», τονίζει ο Ασάνζ.
Στο αρχηγείο των αποκαλύψεων
«Αν διαβάσει κανείς τα τηλεγραφήµατα αυτά προσεκτικά, θα κατανοήσει λεπτοµερώς την εικόνα της Ελλάδας σε σχέση µε τον υπόλοιπο δυτικό κόσµο.
Αποκτώντας αυτή τη γνώση, ίσως να µπορεί κανείς να ελέγξει τις µεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση της ελληνικής κοινωνίας και της ανεξαρτησίας της».
Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν κρύβεται: οι πύλες της βίλας στα νότια του Νόριτς, όπου κατοικεί τους τελευταίους πέντε µήνες, είναι ανοιχτές διάπλατα και το ταξί εισέρχεται ελεύθερα στο τεράστιο κτήµα του Ελινγχαµ Χολ. Στο τέρµα του ιδιωτικού δρόµου, εκατοντάδες µέτρα µετά την κύρια είσοδο, βρίσκονται οι αχυρώνες και δίπλα ένα πάρκινγκ µε αρκετά αυτοκίνητα. Κι απέναντι η παραδοσιακή αγγλική εξοχική κατοικία - «αρχηγείο» του Wikileaks που επισκέφθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» για να πάρουν τα τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας και του προξενείου όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Κύπρο, Τουρκία, Αφγανιστάν και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εδώ ο Τζούλιαν Ασάνζ µε µερικά µέλη της οµάδας του κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους:
«Υποσχόµαστε σε αυτούς που παίρνουν το ρίσκο να µας παρέχουν απόρρητο υλικό ότι θα το δηµοσιεύσουµε µε τέτοιον τρόπο ώστε να έχει την µέγιστη δυνατή απήχηση», λέει ο 39χρονος Αυστραλός, αποδεδειγµένα πλέον Νο 1 «εχθρός» της µυστικότητας των κυβερνήσεων.
«Σας πρότειναν οι συνεργάτες µας, κάναµε και την έρευνά µας...»
Ο ιδρυτής του Wikileaks πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις µε την εκτέλεση του αρχηγού της Αλ Κάιντα ίσως να είναι για καλό.
«Ελπίζω ότι µε τον θάνατο του Οσάµα Μπιν Λάντεν η ειρήνη θα διαδεχθεί τις φυλακίσεις στο Αφγανιστάν και στο Βόρειο Πακιστάν. Εχουµε αποκαλύψει έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι στη συγκεκριµένη περιοχή είχαµε πάνω από 20.000 νεκρούς. Ελπίζουµε ότι τώρα οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε µία νέα πραγµατικότητα».
Στο ερώτηµα γιατί το Wikileaks επέλεξε «ΤΑ NEA» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» για τη δηµοσίευση των τηλεγραφηµάτων, ο Ασάνζ δεν έχει να πει πολλά: «Σας πρότειναν οι συνεργάτες µας, κάναµε και την έρευνά µας...».
Πολεµιστής για την ελευθερία των πληροφοριών
ΤΟ ΜΟΤΟ ΤΟΥ, που κατάφερε να κάνει πραγµατικότητα µέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Wikileaks, είναι «ξεκλειδώνουµε κυβερνήσεις». Ο Τζούλιαν Ασάνζ, από τους πλέον ικανούς χάκερ στην Αυστραλία στα νιάτα του, θεωρείται ο πιο διάσηµος ακτιβιστής για την ελευθερία της πληροφορίας στον πλανήτη. Μέσα σε έναν χρόνο, από την άνοιξη του 2010 έως σήµερα προχώρησε στη δηµοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθµισµένων εγγράφων του αµερικανικού στρατού για τους πολέµους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, για τους κρατουµένους στις φυλακές του Γκουαντάναµο, αλλά και στην αποκάλυψη του βίντεο όπου απεικονίζεται η δολοφονία αθώων πολιτών στη Νέα Βαγδάτη, ανάµεσά τους και δύο δηµοσιογράφων του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Πριν από αυτά είχε ασχοληθεί από τη διαφθορά και τις εκτελέσεις στην Κένυα (κινδύνεψε η ζωή του) µέχρι την απόρριψη τοξικών αποβλήτων στην Ακτή Ελεφαντοστού και σκάνδαλα σε ελβετικές και ισλανδικές τράπεζες. Η µεγαλύτερη όµως επιτυχία του µέχρι σήµερα θεωρείται η διαρροή των περισσότερων από 250.000 εµπιστευτικών και απόρρητων τηλεγραφηµάτων από τις αµερικανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον πλανήτη και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ.
Ηταν 1987 όταν ο Ασάνζ ενώ ζούσε ως νοµάς άρχισε να πειραµατίζεται µε το χάκινγκ: µαζί µε δύο γνωστούς του δηµιούργησαν την οµάδα ∆ιεθνείς Ανατρεπτικοί (International Subversives). Τότε άρχισε να διαµορφώνει και το µανιφέστο του, προσπαθώντας να περάσει στο χαρτί κάποιους κανόνες για την κουλτούρα των χάκερ. «Μην προκαλείτε βλάβες στα συστήµατα υπολογιστών στα οποία εισβάλλετε. Μην αλλάζετε τις πληροφορίες που περιέχουν (εκτός από αυτές που χρειάζεται για να καλύψετε τα ίχνη σας). Μοιραστείτε τα στοιχεία». Αυτό το τελευταίο, που το εφαρµόζει φανατικά εδώ και 23 χρόνια, είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει µπει για τα καλά στο µάτι των αµερικανικών αρχών.
ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ. Μόλις πριν από τρεις ηµέρες επιτροπή δικαστών στην Αλεξάντρια της Πολιτείας Βιρτζίνια άρχισε τις ακροάσεις µαρτύρων σχετικά µε τις διαρροές στο Wikileaks. Ηδη το FBI έχει καλέσει για κατάθεση έναν κάτοικο του Κέµπριτζ, στη Μασαχουσέτη, να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για τον Ασάνζ, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για κατασκοπεία κατά των ΗΠΑ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι κατήγοροί του θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως ο ίδιος και η οργάνωσή του «ενθάρρυναν και υποκίνησαν» τη διαρροή των στρατιωτικών και διπλωµατικών εγγράφων, για την οποία ύποπτος θεωρείται ο αναλυτής πληροφοριών Μπράντλεϊ Μάνινγκ που κρατείται σε στρατιωτικές φυλακές. Ο χρόνος που υπολογίζεται ότι χρειάζεται η επιτροπή δικαστών για να καταλήξει στην απόφαση να κατηγορήσει ή όχι τον Ασάνζ υπερβαίνει τους 12 µήνες.
Προς το παρόν, ο 39χρονος Αυστραλός συντονίζει τη δηµοσίευση των απορρήτων των ΗΠΑ σε περισσότερες από 60 εφηµερίδες παγκοσµίως από το Ελινγχαµ Χολ – το κτήµα µε την εξοχική κατοικία του δηµοσιογράφου - στρατιωτικού - ιδιοκτήτη του Frontline Club κ. Βον Σµιθ στα περίχωρα του Νόριτς στη Βρετανία. Και περιµένει τη 12η Ιουλίου, οπότε αναµένεται να βγει η τελεσίδικη απόφαση για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για τη διάπραξη βιασµών – κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αποδίδει στον «πόλεµο λάσπης που έχουν αρχίσει εναντίον του οι ΗΠΑ».
Ευδιάθετος και χαµογελαστός, την ώρα που υπογράφει τα συµφωνητικά για την έκδοση των τηλεγραφηµάτων στις εφηµερίδες και σφραγίζοντας τη συµφωνία µε σφηνάκια βότκας, ένα πράγµα φαίνεται να είναι σίγουρο: ο Ασάνζ και όλοι αυτοί που εργάζονται αθόρυβα για την «ελευθερία των πληροφοριών» δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω εύκολα. Τουλάχιστον όχι µε τα πρώτα δικαστήρια.
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου