30.5.11

Κλείστε τώρα μία ΔΕΚΟ, πιέζει η τρόικα...


Χαρακτήρα τελεσιγράφου προς την κυβέρνηση προσλαμβάνει η απαίτηση της τρόικας να κλείσουν δημόσιες επιχειρήσεις. Καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκεται η έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου, αξιώνει να ... μπει λουκέτο σε ΔΕΚΟ. Στο "κόκκινο" βρίσκονται 1.800 Οργανισμοί. Το φάσμα της απόλυσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι.
Κλείσιμο σε ΔΕΚΟ... εδώ και τώρα ζητεί η τρόικα. Οι επικεφαλής της τριμερούς στις μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι πρέπει να μπει άμεσα "μαχαίρι" στο Δημόσιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανένδοτοι στο θέμα του κλεισίματος δημόσιων οργανισμών και των απολύσεων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί της ουσίας προανήγγειλε "λουκέτο" σε ΔΕΚΟ, σημειώνοντας πως "αν χρειάζεται, θα γίνει κι αυτό".

Υπό την πίεση της τρόικας, η οποία έχει μορφή τελεσιγράφου εν όψει της έγκρισης της 5ης δόσης, 1.800 φορείς βρίσκονται στο "κόκκινο", καθώς εξ αυτών θα επιλεγούν ποιοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν και χιλιάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε ΔΕΚΟ, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και σε ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Πάντως στην κυβέρνηση τονίζουν πως θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των απολυθέντων μέσω μετατάξεων και εθελούσιας αποχώρησης.

Πιο αναλυτικά, η τρόικα εμμένει για το οριστικό κλείσιμο ΔΕΚΟ και μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ρίξει στο τραπέζι και ονόματα συγκεκριμένων δημόσιων επιχειρήσεων που θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους, με το σκεπτικό ότι "γεννούν" διαρκώς νέα ελλείμματα.
Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι επίκειται "λουκέτο" σε ΔΕΚΟ.

"Δεν είναι εύκολο να κλείσεις μία ΔΕΚΟ, αν χρειάζεται θα γίνει κι αυτό". Προσέθεσε, δε, ότι "δεν κλείνει κανείς για συμβολικούς λόγους, κλείνει κανείς για ουσιαστικούς λόγους".

Οσον αφορά τις πιέσεις της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ξεκάθαρος. "Μας λένε και έχουμε πει κι εμείς ότι πρέπει να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν φορείς του Δημοσίου οι οποίοι είτε δεν παράγουν αποτέλεσμα, είτε επειδή χάνουν λεφτά, είτε επειδή έχει περάσει ο σκοπός για τον οποίο υπήρξαν". Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην αρχική απαίτηση της τρόικας να μπει "ένας στόχος απολύσεων".
Αξιολόγηση
Ο υπουργός διευκρίνισε πως στους φορείς που θα κλείνουν "θα αξιολογηθεί το προσωπικό και κάποιοι θα έλθουν και κάποιοι δεν θα έλθουν", δηλαδή θα μείνουν εκτός Δημοσίου. Κομβικό σημείο για τις απολύσεις προσωπικού θα είναι ο χρόνος που θα μπουν τα "λουκέτα" ή θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και ο αριθμός των μεταταγέντων οι οποίοι συνυπολογίζονται ως νέες προσλήψεις.

Από τις 10.600 θέσεις που μπορούν να καλυφθούν φέτος στο Δημόσιο από την αναλογία "1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις" έχουν γίνει 1.100 νέες προσλήψεις και ολοκληρώνονται 4.000 μετατάξεις, δηλαδή περισσεύουν περίπου 5.500 θέσεις. Εάν καταργηθούν οργανισμοί όπου ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού ξεπερνά τις 5.500 θέσεις, τότε οι υπεράριθμοι θα "κοπούν" ή θα μπουν στην αναμονή για δύο ή τρία χρόνια μέχρι να μεταταχθούν. ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις 200 οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου από τους 1.800 συνολικά αναμένεται να εισηγηθεί άμεσα η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιουνίου θα περιλαμβάνεται το σύνολο των οργανισμών που έχει εισηγηθεί η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, η οποία λειτουργεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Κατατίθεται η διάταξη για μετατάξεις από το ΑΣΕΠ

Νέα διαδικασία για τις μετατάξεις -και τις πιθανές απολύσεις προσωπικού- θα προβλέπεται για το προσωπικό αορίστου χρόνου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των ΔΕΚΟ και των ΑΕ του Δημοσίου που θα καταργηθούν, θα αποκρατικοποιηθούν ή θα συγχωνευθούν. Μέχρι στιγμής στις περιπτώσεις των εργαζομένων του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, που κρίθηκαν ως πλεονάζον προσωπικό, αναζητήθηκαν κενές οργανικές θέσεις στον στενό δημόσιο τομέα, όπου μετατάχθηκαν.

Σύντομα αναμένεται να κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών διατάξεις προς ψήφιση -πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται αυτή την εβδομάδα-, με τις οποίες το ΑΣΕΠ θα αξιολογεί την ικανότητα των υπό μετάταξη υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση ή συγχώνευση ενός δημόσιου οργανισμού (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ) θα συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα ζητείται να μεταταχθεί στο Δημόσιο.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να υπηρετήσουν σε αντίστοιχες, με την ειδικότητά τους, θέσεις στο Δημόσιο είτε στον νομό που υπηρετούν είτε σε κοντινούς νομούς. Θα αξιολογείται ο υπηρεσιακός τους φάκελος, τα προσόντα που διαθέτουν σε σχέση με τις απαιτήσεις της νέας θέσης και συζητείται το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί προσωπική συνέντευξη. Σημαντικό ρόλο στις μετατάξεις θα διαδραματίσει και η ειδικότητα των μεταταγέντων και αν υπάρχουν κενές θέσεις για την ειδικότητά τους.

Εάν μία ΔΕΚΟ ιδιωτικοποιηθεί, τότε το μέλλον των υπαλλήλων θα καθοριστεί από τον νέο ιδιοκτήτη.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Επισπεύδουν τις αποκρατικοποιήσεις

Στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη στελέχωση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της τρόικας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά μετά τον ΟΤΕ να ακολουθήσει ένα μπαράζ πωλήσεων κρατικών επιχειρήσεων από αυτές που έχουν μπει στο φετινό πρόγραμμα (π.χ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ , ΕΥΑΘ κ.ά.) προκειμένου η Ελλάδα να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές αλλά και στους εταίρους της.

Βέβαια το οικονομικό επιτελείο συνυπολογίζει τόσο τις αποτιμήσεις όσο και τα ζητήματα που τυχόν θα προκύψουν με το... υπεράριθμο προσωπικό ορισμένων εταιρειών.

Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Deutsche Telekom για να προχωρήσει στην εξαγορά του 10% του ΟΤΕ διαπραγματεύεται την απόλυση 2.000 υπαλλήλων.

Επίσης η τρόικα επιμένει στη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας η οποία υπό τη διοίκηση τεχνοκρατών θα "τρέχει" τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.

Ο υπουργός Παπακωνσταντίνου, πάντως, δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα να διοικείται από ξένους.

"Εχει τεθεί ζήτημα κι εμείς αυτό το δεχόμαστε απολύτως να υπάρχει στήριξη και τεχνογνωσία από άλλες χώρες που έχουν κάνει παρόμοια δουλειά", ανέφερε.

Ετσι, η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και αποδέχεται τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της τρόικας μόνο σε τεχνικό επίπεδο.

Επίσης έχει προτείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση να επιλέξουν από κοινού τεχνοκράτες για τη στελέχωση του Ταμείου.

Να σημειωθεί ότι καθώς στο Ταμείο θα εισφερθούν κινητές και ακίνητες αξίες του Δημοσίου, αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για δανεισμό.

Θα καλυφθούν έτσι οι εγγυήσεις που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ για να εγκρίνουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα για το 2012 και το 2013.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: