11.5.11
Ξεκλείδωσε η πόρτα του ανασχηματισμού...
Κλείδωσε τον οδικό χάρτη, ξεκλείδωσε τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός. Με εφτά τετ α τετ και μία τρίωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού ο Γ. Παπανδρέου πήρε χθες την ομόφωνη απόφαση των βασικών στελεχών του επί του μεσοπρόθεσμου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. «Εχει γίνει πολλή και συστηματική διαβούλευση για τον ... οδικό χάρτη. Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά», τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης, «πήραμε τις αποφάσεις ομόφωνα, με καθαρή πορεία θα πετύχουμε στους στόχους μας», είπε στο τέλος.
Χωρίς κανείς να σηκώσει το χέρι και να πει ότι διαφωνεί, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που ακούστηκαν από ορισμένα στελέχη.
Από την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές πως περιθώρια διαπραγματεύσεων και διαφοροποιήσεων δεν υπάρχουν. Διεμήνυσε στα στελέχη του ότι «το μήνυμα το υπηρετούμε με πράξεις, που είναι απαραίτητες για να περάσει στην ΕΕ και διεθνώς» και μίλησε για «σταθερή πορεία η οποία εγγυάται την αξιοπιστία και την ισχύ μας στην ΕΕ».
«Παρά τις δυσκολίες είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να κερδίσουμε το μέλλον με το κεφάλι ψηλά», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε και την ανησυχία του μήπως η Ελλάδα πληρώσει την έλλειψη εμπειρίας της ΕΕ στον χειρισμό αντίστοιχων κρίσεων.
Παρ' όλ' αυτά, εμφανίστηκε αποφασισμένος να φθάσει την υπόθεση του ντιλ με τους δανειστές μας μέχρι το τέλος. Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε το θέμα των εκλογών, της αναδιάρθρωσης και της επιστροφής στη δραχμή. Η τελευταία αποστροφή του, όμως, στη δευτερολογία του, «ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις μου, αλλά είναι στη διακριτική μου ευχέρεια», αναζωπύρωσε τις σχετικές φήμες.
Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπουργών που τον είδαν και τον άκουσαν χθες. Σχεδόν όλοι, πλην ίσως μονάχα του Ευ. Βενιζέλου, έφυγαν με την εντύπωση πως «το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι πιο ισχυρό από ποτέ».
«Ισως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», έλεγαν μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τους δημοσιογράφους. Βέβαια, ο πρωθυπουργός προτιμά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και να αποφασίσει για τα πρόσωπα σε δεύτερο χρόνο, ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει μπροστά της καθαρό πεδίο.
Το «κλίμα» του πρωθυπουργού είχε γίνει σαφές από το πρωί, όταν επισκέφθηκε τον Κ. Παπούλια.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται», επισήμανε και τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει και θα πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις.
Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε και την ανάγκη συμπαράστασης των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, σημείο στο οποίο παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «χρειάζεται πανεθνική συστράτευση».
Μετά την συνάντηση με τον Κ. Παπούλια και λίγο πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ευ. Βενιζέλος
Πρέπει να συμπράξουμε όλοι μας
Μία φράση του Β. Βενιζέλου που... θύμιζε Γκράμσι χρειάστηκε «μετάφραση» για να αποφευχθεί στο παρά πέντε ένα μίνι επεισόδιο με το Μέγαρο Μαξίμου.
«Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό. Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας» είπε ο υπουργός Αμυνας κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναχώρησε από το Μαξίμου για τη Βουλή, αλλά επέστρεψε συντόμως για να διευκρινίσει ότι μιλώντας για την πολιτική διεύθυνση της χώρας εννοούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την αυτοδιοίκηση, τους συνδικαλιστές, τους διάφορους φορείς και γενικώς την κοινωνία των πολιτών.
«Η κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της. Πρέπει να συμπράξουμε όλοι. Και δεν θέλω να δω στο Ζάππειο τον κ. Σαμαρά να επιχαίρει έμμεσα μιλώντας για την... αποτυχία της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος στο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό δεν κατέθεσε λεπτομερώς τις απόψεις του, καθώς στη διπλανή αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου ανέμεναν επί δίωρο οι άλλοι υπουργοί για τη συνεδρίαση...
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε λεπτομερώς την πρότασή του στη συνέχεια. Ζήτησε «σοβαρό διάλογο με «ανοιχτά χαρτιά» μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και να ακυρωθεί στην πράξη το ψευδές μέτωπο «υπέρ ή κατά του μνημονίου», το οποίο χαρακτήρισε «στρατηγικό τέχνασμα της ΝΔ».
Εν συνεχεία εστίασε στις κινήσεις για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, εισηγούμενος «θεσμικές εγγυήσεις από τους εταίρους» και για τη χρηματοοικονομική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «μέσω εταιρειών χαρτοφυλακίου που θα επιδιώξουν την ανταλλαγή των τίτλων τους με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και έτσι την επαναγορά μέρους του χρέους, που είναι εφικτή με τη στήριξη της ΕΚΤ και του τραπεζικού συστήματος».
Στο «φινάλε» ο υπουργός Αμυνας επεσήμανε την ανάγκη ενός «μαζί και αμέσως» συνδυασμού κινήσεων με τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης. Κάποιοι λένε ότι συμφωνεί με τη φράση ότι ο ανασχηματισμός είναι στην -άμεση- διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού...
Τι είπαν οι υπουργοί
Ενστάσεις από Λούκα - Μαριλίζα
Εχοντας συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών εν όψει σημαντικών αποφάσεων της τρόικας, οι υπουργοί που πήραν χθες τον λόγο στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό κατέθεσαν τις προτάσεις τους με προσεκτικές αναφορές για την «ταμπακέρα».
Ολοι τάχθηκαν κατά των εκλογών - «εκλογές το 2013» είπε ο Δ. Ρέππας τονίζοντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και συναίνεση.
«Η πολιτική έχει ηττηθεί, τρέχουμε πίσω από το άγχος των δόσεων. Δεν μπορούμε οι ίδιοι να είμαστε συνήγοροι και κατήγοροι του μνημονίου» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της υποθήκης. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε την υποθήκη δημόσιας περιουσίας» εισηγήθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Συμφώνησε η Λούκα Κατσέλη, η οποία αντιπρότεινε «νέες έξυπνες λύσεις, τις οποίες θα διαμορφώσουμε για την αντιμετώπιση της συγκυρίας».
«Η οικονομία δεν είναι εργαστήρι φυσικής - στην οικονομία ο παρατηρητής επηρεάζει το πείραμα» είχε «παρατηρήσει» νωρίτερα σε συνομιλία που είχε η κυρία Κατσέλη. Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε τα περί αποσαφήνισης των όσων λέγονται για το «ευρώ».
«Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι οι στρατηγοί τσακώνονται» επεσήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος σε δημόσιες παρεμβάσεις που τουλάχιστον... παρερμηνεύονται. Αλλωστε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ξεκινήσει την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να βγάζει «ενιαία εικόνα προς τα έξω».
Τον λόγο εν συνεχεία έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέπτυξε το πλαίσιο της «μυστικής» (;) συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, για τα αποτελέσματα της οποίας τον αναζητούσαν ξημερώματα Σαββάτου μια... αρμαθιά υπουργών. Τον ανακάλυψε ο Α. Λοβέρδος, που στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες επανέλαβε όσα είχε πει δημοσίως.
Ψηφοφορία
Η συνεδρίαση άρχισε με καθυστέρηση και ακολουθούσε ονομαστική ψηφοφορία. Ετσι -έλεγαν από το Μαξίμου- δεν μίλησαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο οι κ. Παπουτσής (είχε νωρίτερα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό), Παμπούκης, Γερουλάνος, Δρούτσας, Σηφουνάκης, Μπεγλίτης και οι κυρίες Μπιρμπίλη και Γεννηματά.
Ευ. Βενιζέλος: Να ανακτηθεί η πολιτική διεύθυνση της χώρας
«Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό. Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας (σ.σ.: μιλούσε για τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση... την κοινωνία των πολιτών). Ευρύτατη συναίνεση και κοινωνική συνοχή, χωρίς προσφυγή σε εκλογές. Να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 οι διεθνείς δεσμεύσεις, που πρέπει να γίνουν σεβαστές από τις μελλοντικές κυβερνήσεις».
Γ. Παπακωνσταντίνου: Η μάχη συνεχίζεται
«Κάνουμε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, θέσαμε όλα τα ζητήματα στο Λουξεμβούργο. Η μάχη συνεχίζεται. Καταστήσαμε σαφές ότι όσοι ποντάρουν στην αποτυχία της χώρας έχουν ήδη διαψευστεί απ' όσα έχουμε πετύχει και θα διαψευστούν».
Γ. Ραγκούσης: Εμπόλεμη κατάσταση
«Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και πρέπει να μην το ξεχνάμε. Επίσης δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι οι «στρατηγοί τσακώνονται», συνθλίβοντας την εικόνα της τιτάνιας προσπάθειάς μας».
Αν. Λοβέρδος: Τελευταία ευκαιρία
«Εχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Η φράση του πρωθυπουργού «θα προχωρήσω με όσους μπορούν και θέλουν» είναι πυξίδα. Με αυξημένη πλειοψηφία των 180 η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου χρειάζεται συναίνεση».
Δ. Ρέππας: Σταθερότητα - συναίνεση
«τρέχουμε πίσω από το άγχος των δόσεων. Δεν μπορεί οι ίδιοι να είμαστε συνήγοροι και κατήγοροι του μνημονίου αναλόγως του κλίματος που επικρατεί. Εκλογές το 2013, ναι στην πολιτική σταθερότητα και τη συναίνεση».
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου