25.5.11

Υιοθέτηση κανόνων για το διαδίκτυο...


Την ανάγκη για συνεργασία των κολοσσών του διαδικτύου με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ... τα οφέλη της ηλεκτρονικής «επανάστασης», όπως τη χαρακτήρισε, θα διαμοιραστούν δίκαια σε όλους.

Σε ομιλία του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του φόρουμ e-G8, ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τη συμβολή του διαδικτύου στον «εκδημοκρατισμό της πληροφόρησης», καθώς και το ρόλο του στην οργάνωση των λαϊκών εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η δύναμη αυτή του διαδικτύου συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη, για αυτό και η λειτουργία του θα πρέπει να διέπεται από αξίες και κανόνες. «Οι πολίτες στον αραβικό κόσμο έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το διαδίκτυο δεν ανήκει σε κράτη.

Εχει εξελιχθεί σε μέτρο της αξιοπιστίας των δημοκρατιών και μέτρο της ντροπής για τις διδακτορίες» τόνισε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι καθώς το ίντερνετ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των περισσότερων ανθρώπων, δεν μπορεί να αποκλείει τις κυβερνήσεις.

«Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι οι κυβερνήσεις είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι εκπρόσωποι του λαού στα δημοκρατικά καθεστώτα. Οταν το ξεχνάμε αυτό κινδυνεύουμε με χάος και αναρχία» προειδοποίησε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο κόσμος, που εκπροσωπείται δεν είναι ένα παράλληλο σύμπαν, όπου δεν ισχύουν οι νομικοί, ηθικοί και ευρύτεροι κανόνες, που διέπουν τις δημοκρατικές κοινωνίες».

Οπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος απαιτείται η υιοθέτηση κανόνων, που θα προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα, θα αποτρέπουν μονοπωλιακές πρακτικές και θα κρατούν επικίνδυνο υλικό μακριά από τα παιδιά. Θέλησε, όμως, να καθησυχάσει τους εκπροσώπους της διαδικτυακής βιομηχανίας τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση για μέτρα, που θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξή της.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, που θα λειτουργήσει επιζήμια» τόνισε ενώπιον των δεκάδων εκπροσώπων ηλεκτρονικών μέσων. Μεταξύ αυτών ήταν ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιντ και ο επικεφαλής της News Corp. Ρούμπερτ Μέρντοχ.

Στηρίζουν τη βιομηχανία

Αν και απέφυγε την όποια άμεση αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής φόρων, ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι οι φορολογούμενοι πολίτες στηρίζουν τη βιομηχανία του διαδικτύου.

«Με τα χρήματα των φορολογουμένων τα κράτη επενδύουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα για ανθρώπους, που στη συνέχεια στελεχώνουν τις εταιρείες. Επενδύουν ακόμη σε τεχνολογία και υποδομές απαραίτητες για τον παγκόσμιο ίστο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: