25.5.11
Τους χωρίζει η... Εφορία ...
Δυο «όχι», ένα «ναι» και δύο υπό προϋποθέσεις «ναι», απέφερε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συναντηθεί µε τους πολιτικούς αρχηγούς και να αναζητήσει τη συναίνεση. Η κυβέρνηση περίµενε κάτι περισσότερο από το... δηµόσιο «όχι» του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαµαρά, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες ανιχνεύουν µέσα από τη δηµόσια δήλωση του κ. Σαµαρά ζητήµατα στα οποία τα δύο µεγάλα κόµµατα µπορούν να συµφωνήσουν σε σχέση µε τις αναφορές του για τις αποκρατικοποιήσεις, τα αυθαίρετα, τον επαναπατρισµό κεφαλαίων κ.λπ. Ουσιαστικά, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, η κύρια διαφορά στην οικονοµική πολιτική των δύο κόµµατων είναι το θέµα της φορολογίας. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου ο κ. Παπανδρέου µιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ δήλωσε καθαρά, ότι: «Με τη Ν.Δ. συµφωνούµε και ήδη υλοποιούµε µία σειρά από όσα προτείνουν ή και που µπορούµε να εξετάσουµε».
Μάλιστα η κυβέρνηση άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόµενο να προχωρήσει σε αλλαγές ορισµένων από τα µέτρα που έχουν σχεδιαστεί από το υπουργείο Οικονοµικών – το υπουργείο εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι τα µέτρα δεν έχουν ακόµα υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συµβούλιο, καθώς συνεχίζεται η διαπραγµάτευση µε την τρόικα, αλλά και ο διάλογος µε τα πολιτικά κόµµατα. Παράλληλα, πέρα από αυτές τις αναφορές του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας, προκειµένου να «διευκολύνει» τον κ. Σαµαρά να κάνει τη στροφή που έχει ανάγκη, προκειµένου να εµφανιστεί µια µίνιµουµ συναίνεση στο κρίσιµο για τη χώρα Πρόγραµµα. Μάλιστα, στελέχη της Ν.Δ. προαναγγέλλουν τη στήριξη τουλάχιστον τεσσάρων σηµείων του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος της κυβέρνησης από τη στιγµή που η ψήφισή του στη Βουλή θα ακολουθήσει το πρότυπο του Προϋπολογισµού – µε ψηφοφορίες για το σύνολο, αλλά και για επιµέρους παραρτήµατα.
Πάντως, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, «οι µεγάλες αλλαγές για τη χώρα αποτελούν αδήριτη εθνική ανάγκη. Είναι ο βασικός λόγος που επιδιώκω – όχι µόνο σήµερα αλλά διαχρονικά όπως και την ίδια εποχή πέρυσι – την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν µπορεί µια κυβέρνηση – µε όποια πλειοψηφία – να δίνει µάχη σε όλα τα µέτωπα, µε τα θηρία και διεθνώς, και στις αγορές, και να υπάρχει η συνεχής µικροκοµµατική πλαγιοκόπηση και λιθοβολισµός εντός της χώρας, µάλιστα και από κόµµατα που είναι κατά τα άλλα υπεύθυνα».
Οσο για την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών στη χώρα, είπε: «Δεν αντιµετωπίζουµε απλά την κρίση. Δεν αποτρέπουµε απλά τη χρεοκοπία της οικονοµίας µας. Μεταµορφώνουµε την Ελλάδα. Δεν πρόκειται στην πορεία αυτή να κάνω πίσω ούτε λεπτό».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίµου µετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου µε τους πολιτικούς αρχηγούς, εµφανιζόταν ικανοποιηµένο µε την έννοια ότι όπως δηλώνονταν «ο Πρωθυπουργός είχε µια καθαρή συζήτηση µαζί τους. Τους περιέγραψε την κατάσταση, τους ενηµέρωσε για το πού πάει η χώρα, πώς εξελίσσεται η διαπραγµάτευση µε την τρόικα, και τους ζήτησε τις θέσεις τους επί όλων αυτών».
Αν και δεν οµολογείται, µε εξαίρεση τη συνάντηση µε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, που εξελίχθηκε σε «διάλογο κωφών», καθώς όπως περιγράφει συνεργάτης του Πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας «εµφανίστηκε χωρίς πρόταση, δεν άκουγε και αναλώθηκε σε τσιτάτα», οι υπόλοιπες συναντήσεις, µε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, την πρόεδρο της Δηµοκρατικής Συµµαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Δηµοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, θεωρήθηκαν «ιδιαίτερα εποικοδοµητικές». Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να τους επισκεφτούν τεχνικοί σύµβουλοι να τους ενηµερώσουν, όπως επίσης και να ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα να συναντηθούν οι εκπρόσωποί της µε όποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς το επιθυµεί για να έχουν µια απευθείας εικόνα για την κατάσταση.
ΤΑΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου