27.5.11
«Στηρίζουµε» το πρωί, «δεν πληρώνουµε» το απόγευµα ...
Συνεχίζονται οι αντιφατικές δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων, προκαλώντας αναστάτωση και ανησυχία στη ζώνη του ευρώ και τις αγορές. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί ότι το... ΔΝΤ µπορεί να µη χορηγήσει τη δόση του Ιουνίου στην Ελλάδα, κάτι που σηµαίνει ότι δεν θα δώσουν χρήµατα ούτε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη Γερµανία η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ δηλώνουν ότι είναι διατεθειµένοι να βοηθήσουν κι άλλο τη χώρα µας. Ο Β. Σόιµπλε µάλιστα είπε ότι αν η Ελλάδα αφεθεί στην τύχη της, τότε αυτό θα ήταν πιο καταστροφικό και από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Σύµφωνα µε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα βρίσκεται µε το πιστόλι στον κρόταφο για να προχωρήσει µε ταχύτερα βήµατα σε ιδιωτικοποιήσεις, να εφαρµόσει µέτρα λιτότητας, αλλά και να επιτύχει πολιτική συναίνεση αφού το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι απειλούν ανοιχτά ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να µη χορηγηθεί τον Ιούνιο η επόµενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Σκληρό πόκερ επίσης παίζεται για να πιεστεί η Ελλάδα και να δεχθεί να βάλει ενέχυρο κρατική περιουσία προκειµένου να λάβει βοήθεια, όπως αποκάλυψε απροκάλυπτα χθες η ολλανδική κυβέρνηση.
Ο κλοιός σφίγγει, όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, επειδή το ΔΝΤ απειλεί ότι δεν θα χορηγήσει τη δόση του Ιουνίου αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις από την Ε.Ε. ότι θα στηρίξει οικονοµικά τη χώρα µας, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τη χορήγηση της επόµενης δόσης του δανείου και από τους Ευρωπαίους. Αυτό συµβαίνει επειδή πολλές χώρες που βλέπουν το ΔΝΤνα απειλεί ότιθα κάνει πίσω εµφανίζονται διστακτικές να εκταµιεύσουν και εκείνες τα ποσά που τους αναλογούν.
Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ έριξε τη βόµβα για το ΔΝΤ προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν το Ταµείο δεν χορηγήσει το ποσοστό που του αναλογεί, τότε θα πρέπει να καλύψει το ποσό αυτό η Ε.Ε. Αυτό όµως δεν είναι εύκολο να γίνει, τόνισε, επειδή τα κοινοβούλια αρκετών χωρών όπως η Γερµανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία µπορεί να µη συµφωνήσουν να το κάνουν. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η Ολλανδία είπε ότι αν δεν δώσει τα χρήµατα το ΔΝΤ, τότε δεν πρόκειται να δώσει ούτε εκείνη το µερίδιο που της αναλογεί για το δάνειο του Ιουνίου.
Αργότερα πάντως ο εκπρόσωπος του Ζ.-Κ. Γιούνκερ προσπάθησε να αµβλύνει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι αν η τρόικα πεισθεί από τα νέα µέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει πρόβληµα µε τη δόση του Ιουνίου.
Την επιφυλακτικότητα του ΔΝΤ να χορηγήσει την επόµενη δόση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Ταµείου, Κάρολαϊν Ατκινσον. Η Ατκινσον απείλησε από την Ουάσιγκτον ότι το Ταµείο δεν µπορεί να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα µέχρι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις από τις χώρες της Ε.Ε. για το πρόγραµµα της σωτηρίας της. «Δεν δανείζουµε ποτέ αν δεν έχουµε διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει κενό (χρηµατοδότησης). Με τον τρόπο αυτό διατηρούµε την ασφάλεια των χρηµάτων των µελών µας», είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Οπως είπε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, «αν οι Ευρωπαίοι παραδεχθούν ότι η εκταµίευση από το ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν µπορεί να γίνει, τότε… (θα πρέπει) να αναλάβουν οι ίδιοι το µερίδιο χρηµατοδότησης που αναλογεί στο ΔΝΤ. Αυτό δεν πρόκειται να επιτύχει επειδή συγκεκριµένα κοινοβούλια – στη Γερµανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και αλλού – δεν είναι προετοιµασµένα να κάνουν κάτι τέτοιο». Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε «υποσχέθηκε» ότι αν το ΔΝΤ δεν δώσει την επόµενη δόση δεν πρόκειται να το κάνει ούτε η Ολλανδία και αποκάλυψε πως στην πραγµατικότητα θέλει να δει την Ελλάδα να δίνει εγγυήσεις για να πάρει και άλλα χρήµατα. «Στο µέλλον θέλουµε να δανείζουµε µόνο αν είµαστε σίγουροι ότι θα πάρουµε τα χρήµατά µας πίσω και οι Ελληνες έχουν 300 δισ. ευρώ σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόµια, σιδηροδρόµους, ακόµη και σε τσιµε ντοβιοµηχανίες. Θέλουµε σκληρές εγγυήσεις», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις στο tweeter όπως ανέφερε το Reuters. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν νέους τριγµούς στις αγορές που βλέπουν την ελληνική κρίση να φτάνει «σε νέο επίπεδο», όπως είπε χθες τρέιντερ στο Reuters.
Ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε είχε εµφανιστεί πιο διαλλακτικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. µπορεί να βοηθήσει κι άλλο την Ελλάδα. «Στην Ε.Ε. δεν έχουµε εξαντλήσει όλα τα σενάρια για τη στήριξη της Ελλάδας», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερµανική εφηµερίδα «Handelsblatt». Παραδέχθηκε επίσης ότι µόνο τα δηµοσιονοµικά µέτρα δεν αρκούν για να λύσουν τα προβλήµατα της χώρας και ότι χρειάζεται να επιτευχθεί ανάπτυξη, ενώ προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους από µια αναδιάρθρωση του χρέους. Υπέρ της χορήγησης νέας βοήθειας στην Αθήνα τάχθηκε ουσιαστικά και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Οπως είπε, οι χώρες της ευρωζώνης µε προβλήµατα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επιστρέψουν σε πλεονασµατικούς προϋπολογισµούς προκειµένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Απέρριψε επίσης την ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα.
Παροµοίως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα για να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισµού και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας µας. Είπε ακόµη ότι µια αναδιάρθρωση θα χειροτέρευε την κρίση.
Ας αποφασίσουν τι θέλουν
Να απαντήσει µε σαφή τρόπο στο ερώτηµα αν επιθυµεί να συνεχίσει µε µια ευρωζώνη όπως είναι ή όχι, κάλεσε την ευρώπη ο υπουργός οικονοµικών Γιώργος παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο οµιλίας του προχθές σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών IRIS στο παρίσι.
οπως είπε, είναι δυσάρεστο να υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται ότι µπορούµε να καταστρέψουµε αυτό που δηµιουργήσαµε. «Μπορεί να µην είναι τέλειο, αλλά είναι καλύτερο από αυτό που είχαµε προηγουµένως», είπε και τόνισε ότι έχει ευνοήσει ιδιαιτέρως όχι µόνο τα πιο αδύναµα κράτη αλλά και τα πλουσιότερα του Βορρά.
ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε οι έλληνες πολίτες σκέφτονται – «ούτε κατά διάνοια» – να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.
επίσης, αναφερόµενος στην αναδιάρθρωση, είπε ότι αυτή δεν θα έλυνε το ελληνικό πρόβληµα και ότι η λύση για τη χώρα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος και η ανάπτυξη.
Μάλιστα, παρατήρησε ότι έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως υπέρ της αναδιάρθρωσης συστρατεύονται άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογίες, όπως ο αγγλοσαξονικός τύπος αλλά και κόµµατα της άριστεράς.
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου