18.5.11

Στρατηγός ...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥ ΒΡΟΥΝ κάτι να ασχοληθεί. Οπότε του ανέθεσαν ρόλο συντονιστή στις προσπάθειες κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης για τη διάσωση της Αθήνας.

ΤΟ «ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ µε τον Πάγκαλο» είναι µια από τις... µόνιµες αγωνίες της διακυβέρνησης Παπανδρέου που ξεκίνησε – το θυµάστε; – στις 4 Οκτωβρίου 2009. Μια σκέψη ήταν να τον κάνουν πρόεδρο της Βουλής. Ηταν ένα πόστο στα µέτρα του. Φοβήθηκαν όµως τις εκρήξεις και τους καβγάδες του, κυρίως µε την Αριστερά. Οπότε προτιµήθηκε ο Φίλιππος Πετσάλνικος που και παπανδρεϊκός ήταν και το ήθελε.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ο Θόδωρος Πάγκαλος προσγειώθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που δηµιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτόν. Το πολιτικό τακτ θα όριζε ότι µια τέτοια καρέκλα θα έπρεπε να πάει σε κάποιον όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντίπαλος του αρχηγού στο κόµµα έχει συνήθως έναν σηµαντικό ρόλο. Ετσι επιτυγχάνεται και η σύνθεση. Ωστόσο, ο Βενιζέλος τοποθετήθηκε τελικά στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας. Η ΑΝΤΙΠΡΟΕ∆ΡΙΑ ήταν εξαρχής µια περιπέτεια. Ο σχολαστικισµός του γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου Σωτήρη Λύτρα επισήµανε τα ενδεχόµενανοµικά προβλήµατα σε περίπτωση που ο αντιπρόεδρος εξέδιδε αποφάσεις όπως οι υπουργοί. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα ο ρόλος του αντιπροέδρου να είναι τελικά πολιτικός. Να προεδρεύει δηλαδή ad hoc κυβερνητικών συσκέψεων. Ο Πάγκαλος ήταν επίσης ο βαθµολογητής, µέσω ενός ιδιότυπου point system, των υπουργικών δράσεων που εντάσσονταν στο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το ΠΣΑ που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονοµικών τα Χριστούγεννα 2009-2010 υποτίθεται ότι θα εξευµένιζε τις αγορές και θα κατέβαζε τα spreads. Ο Πάγκαλος επέµενε να εκδίδει αξιολογήσεις για το ΠΣΑ και µετά το Μνηµόνιο. Κατά τα λοιπά, διακρίθηκε λόγω διαφόρων ταξιδιών στο Κατάρ.

ΩΣΤΟΣΟ, οι αραιές κυβερνητικές δραστηριότητες του Πάγκαλου πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Σε πρώτο πλάνο ήταν οι αψιµαχίες του µε τον ΣΥΡΙΖΑ και οι περιπέτειες στην Πανεπιστηµιούπολη του Παρισιού ή σε µια ταβέρνα των Καλυβίων. Αν ο άνδρας έχει επτά ζωές, µια από τις ύστερες φάσεις του βίου του Πάγκαλου τον έφερε πρωταγωνιστή στο YouTube.

Η ατµόσφαιρα είχε καλµάρει κάπως τον τελευταίο καιρό, εν µέρει και γιατί οι Πασόκοι είχαν περάσει σε γενική πολιτική αντεπίθεση κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν όµως σαφές ότι ο Θόδωρος είχε ελεύθερο χρόνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ, ο ρόλος του σωτήρα της Αθήνας είναι µια καλή ιδέα. Ο Θόδωρος τα πάει καλά µε τον Γιώργο Καµίνη, που τον είχε µάλιστα επισκεφθεί στην προεκλογική περίοδο για να ζητήσει συµβουλές. «Μην την πατήσεις σαν εµένα το 1994», του είχε πει ο Πάγκαλος, «και σε σηκώνουν χαράµατα για να τρέχεις στις λαϊκές. Πρέπει να είσαι φρέσκος το βράδυ για την τηλεόραση». ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ χωρίς φοβίες και µε ηγετικό εκτόπισµα, ο Πάγκαλος είναι ένας στρατηγόςγια τη Μάχη της Αθήναςεν έτει 2011. Το θέµα είναι ποιος ακριβώς είναι ο εχθρός.
Aγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: