1.4.11
Το σίκουελ της Ν.Δ. ...
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σίκουελ. Ο όρος είναι γνωστός από τον κινηµατογράφο κυρίως. Οταν πάει καλά µια ταινία, οι παραγωγοί στήνουν τη συνέχειά της µε τον ίδιο τίτλο και την κατάληξη Νο 2, Νο 3 και όσο αντέξει ο κόσµος. Καµιά φορά το βρίσκουµε και σε πολιτική χρήση π.χ.: Πακέτο Ντελόρ 2, 3 και βάλε. Παλιότερα αριθµούσαν τα αριστερά κόµµατα συνέδρια και ολοµέλειες της Κεντρικής Επιτροπής: το 3ο συνέδριο, η 12η Ολοµέλεια κ.λπ. Ενδεχοµένως υπάρχουν και άλλες εφαρµογές της µεθόδου. Η πιο... ευρηµατική αυτήν την περίοδο είναι το «Ζάππειο-2».
Αυτοµάτως αντιλαµβάνεται κανείς ότι προϋπήρξε και «Ζάππειο-1» και µάλιστα έκοψε πολλά εισιτήρια. Ηταν εκείνη η – παπανδρεϊκού τύπου – τελετή του περσινού θέρους. Σε ένα εντελώς επικοινωνιακό σκηνικό, ο Αντώνης Σαµαράς προέβαλε τον ισχυρισµό ότι αν ήταν το κόµµα του στα πράγµατα, το έλλειµµα του κρατικού προϋπολογισµού θα µπορούσε να µηδενιστεί µέσα σε 18 µήνες! ∆εν το έχει καταφέρει κανείς στον κόσµο, δεν το αναφέρει κανένα εγχειρίδιο, αλλά έτσι κι αλλιώς ούτε και η Ν.∆. επρόκειτο να το επιχειρήσει. Αλλωστε από µετά Χριστόν προφήτες...
Εν πάση περιπτώσει, στη Συγγρού πιστεύουν ότι το «Ζάππειο-1» πήγε καλά. Ιδίως µετά το κυβερνητικό µπουρδούκλωµα µε τα 50 δισ. ευρώ κρατικής περιουσίας. Και προχωρούν τώρα στο «Ζάππειο-2». Αυτήν την ώρα που µιλάµε τελειώνουν τα γυρίσµατα. Μόλις ολοκληρωθεί και το µοντάζ και οι διαφάνειες µε τις «πίτες», τις «κολόνες» και τα σχεδιαγράµµατα, θα δούµε τη συνέχεια επί της οθόνης. «Η αναθεωρηµένη πρόταση της Ν.∆. για την οικονοµία». Είσοδος ελευθέρα.
Ολα θα είναι ωραία – προφανώς. Αλλά τι θα συµβεί αν ο πρώτος που θα πειστεί για τις λύσεις που θα παρουσιαστούν στο Ζάππειο είναι ο... Γιώργος Παπανδρέου; Φαντάζονται στη Ν.∆.
να σηκώσει το τηλέφωνο και πει στον παλιό συγκάτοικό του: «Ρε συ Αντώνη, δεν έρχεσαι να µε σκαντζάρεις, για να ξεπετάξεις και τα ελλείµµατα, που έχεις και τον τρόπο;». Ούτε στα χειρότερα όνειρά τους δεν θα το ήθελαν στη Ν.∆. Γιατί καλά είναι τα γαλάζια σίκουελ του Ζαππείου, αλλά για σεµινάριο, όχι για πραγµατική πολιτική. Με άλλα λόγια, αυτά είναι θεωρία και όχι πράξη. Και όπως έλεγε ένας παλαιός οικονοµολόγος: «Θεωρητικά δεν υπάρχει καµία διαφορά θεωρίας και πράξης – πρακτικά υπάρχει».
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.