15.4.11

Μπαλάκι οι ευθύνες υπουργείων για την τάφρο στην Κερατέα ...


Μπαλάκι µεταξύ των συναρµόδιων υπουργείων γίνεται η ευθύνη για την αντιµετώπιση της κατάστασης που έχει δηµιουργηθεί τους τελευταίους τέσσερις µήνες στην Κερατέα. Στην αλυσίδα των επεισοδίων προστέθηκαν νέες... πολύωρες «µάχες» χθες το απόγευµα ανάµεσα σε κατοίκους και αστυνοµικές δυνάµεις, που ξέσπασαν όταν η Αστυνοµία, παρουσία εισαγγελέα, επιχείρησε να περιφρουρήσει τα µηχανήµατα που ανέλαβαν να κλείσουν την τάφρο, την οποία είχαν ανοίξει οι κάτοικοι τα ξηµερώµατα στη Λεωφόρο Λαυρίου.

«Το επόµενο βήµα στην Κερατέα δεν θα το κάνει η Αστυνοµία. Το πρόβληµα στην περιοχή δεν αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», υποστήριζαν χθες κύκλοι του υπουργείου, που καλούσαν ταυτόχρονα «τους άµεσα εµπλεκόµενους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες απεµπλοκής από την κατάσταση άµεσα», δείχνοντας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και ∆ικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στην Κερατέα ξεπερνάει πλέον το θέµα δηµιουργίας ΧΥΤΥ στην περιοχή. Οπως τόνιζαν, τίθεται θέµα τήρησης της έννοµης τάξης στους δρόµους της χώρας. «Κρίνεται εάν υπάρχει ή όχι κράτος» σχολίαζαν χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειπαν να επισηµάνουν την «ηχηρή απουσία» της υπουργού Περιβάλλοντος για ένα θέµα που άπτεται και των δικών της αρµοδιοτήτων. Με τη σειρά του, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης υποστηρίζει ότι έχουν γίνει οι ενέργειες που προβλέπονται στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων του. «Επί τόπου βρίσκονται αστυνοµικές δυνάµεις και εισαγγελείς για να εξασφαλιστεί και να αποκατασταθεί η νοµιµότητα στην περιοχή», έλεγαν χθες κύκλοι του υπουργείου ∆ικαιοσύνης, οι οποίοι άφησαν όµως αιχµές για τη στάση ορισµένων δικαστικών λειτουργών που έχουν εµπλακεί σε θέµατα που άπτονται της χωµατερής. «Η ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης έτσι όπως την εννοούν οι δικαστικοί λειτουργοί επιβάλλει ώστε εκείνοι να δίνουν απαντήσεις στα µέσα ενηµέρωσης και µέσω εκείνων στον ελληνι κό λαό», επεσήµαναν οι ίδιοι κύκλοι. Για τη στάση δικαστικών που έχουν αθωώσει επανειληµµένως πρόσωπα που έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη από τις αστυνοµικές δυνάµεις ως πρωταίτιοι επεισοδίων στην περιοχή, έχουν εκφραστεί στο παρελθόν και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος των φορέων της περιοχής µε τα αρµόδια υπουργεία», υποστηρίζεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ζητά την ενεργή συµµετοχή των υπουργείων Εσωτερικών αλλά και ∆ικαιοσύνης στην επίλυση του προβλήµατος. «Η φύλαξη των µηχανηµάτων της χωµατερής δεν είναι αστυνοµική δουλειά και δεν είναι δυνατόν σε καθηµερινή βάση 200-250 αστυνοµικοί να βρίσκονται καθηλωµένοι στην Κερατέα».

Η χθεσινή πάντως «ανασκαφή» της Λεωφόρου Λαυρίου από οµάδα περίπου 200 ανθρώπων, οι οποίοι άνοιξαν εν µέση οδό µια µεγάλη τάφρο, προκάλεσε αρκετά σχόλια για την αποτελεσµατικότητα της παρουσίας των αστυνοµικών δυνάµεων στην περιοχή.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: