28.4.11
Η απογραφή της απογραφής ...
Του Γιώργου Λακόπουλου
Ο καβγάς κρατάει 7-8 χρόνια τώρα. Πρώτα ανάµεσα στην κυβέρνηση Καραµανλή και το ΠΑΣΟΚ. Το 2004 πολλοί έβρισκαν την απογραφή τουλάχιστον ανοησία, γιατί ανοίξαµε τα µάτια στους κουτόφραγκους. Τώρα ανάµεσα στη Ν.∆. και στη... Ν.∆. Ακριβέστερα, ανάµεσα στην... «οµάδα Σαµαρά» και σε αποστρατευµένους υπουργούς του Καραµανλή.Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ ανοίγουν σαµπάνιες. Και στη Συγγρού ξεχνούν ότι πέρυσι κατηγορούσαν την κυβέρνηση για ιδιότυπη απογραφή, ώστε να προβάλει διαφορετική εκτίµηση ελλείµµατος από εκείνη που επισήµως είχαν κοινοποιήσει οι κυβερνήσεις της στη Γιούροστατ.
Κάτω από τον όρο «απογραφή» βρίσκεται ο χλευαστικός χαρακτηρισµός «γκρικ στατίστικς» που χρησιµοποιούσαν οι κοινοτικοί – ακόµη και προ του 2009 που τον υιοθέτησαν επισήµως σε ανώτατο επίπεδο. Και η ουσία του είναι εντελώς διαφορετική από τους εγχώριους πολιτικούς καβγάδες. Αποτυπώνει την ελαφρότητα – ή τη µαγκιά αν το δει κανείς από άλλη άποψη – που χαρακτηρίζει διαχρονικά την αντίληψη των Ελλήνων για τη σχέση τους µε την κοινοτική Ευρώπη.
Αυτή η αντίληψη κορυφώθηκε ενόψει της ευρωζώνης. Για να πλησιάσει η ελληνική οικονοµία τους όρους του Συµφώνου Σταθερότητας, µαγειρεύονταν τα στοιχεία. Το έκαναν και άλλες χώρες, µε την ανοχή της Κοµισιόν. Αλλα στο Μπερλεµόντ υπήρχαν υπόνοιες όχι η Αθήνα συνέχιζε και µετά τις 31-12-99 που κλείδωσε η ένταξη στο ευρώ. Αποτέλεσµα: ο αρµόδιος για τις Νοµισµατικές Υποθέσεις επίτροπος Πέδρο Σόλµπες αµφισβήτησε δηµοσίως το 2003 τα στοιχεία των «ελληνικών αρχών».
Η απογραφή προέβαλε πλέον ως κοινοτική αξίωση. Ηταν θέµα εµπιστοσύνης και θα την έκανε οποία κυβέρνηση προέκυπτε το 2004.
Αλλωστε αν εξαιρεθεί η πλευρά Σηµίτη που θιγόταν άµεσα, το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ δεν την απέρριπτε κατ’ ουσίαν. Αµφισβήτησε κυρίως τη µέθοδο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε να γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εγινε όπως έγινε. Και αντί αυστηρών µέτρων επελέγη η «ήπια προσαρµογή». Οι κοινοτικοί πάντως έκριναν ότι ο Γ. Αλογοσκούφης έβαλε και έβγαλε την οικονοµία σε επιτήρηση, ως όφειλε. Και το 2007 αποκατέστησαν το δηµοσιονοµικό προφίλ της χώρας – τι έγινε µετά είναι άλλη ιστορία. Αρα τον αδικεί σήµερα η Ν.∆. στην προσπάθειά της να κατασκευάσει... ένα καινούργιο παρελθόν για τον εαυτό της. Γιατί όπως έλεγε ο άγγλος συγγραφέας Σάµιουελ Μπάτλερ: «∆εν µε νοιάζουν τα ψέµατα, αλλά µισώ τις ανακρίβειες»
ΤΑΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου